ANA YEMEKLER,

ISPANAKLI MANTARLI FIRIN MAKARNA NASIL YAPILIR ? TARİFİ NEDİR?

Ocak 31, 2021 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                             ISPANAKLI MANTARLI FIRIN MAKARNA


         Merhabalar,

   Kış aylarının sevilen ve sıkça tüketilen faydalı bir sebzeyi bir çok çeşiti ile pişiririz.

   Biz bu sefer ISPANAK'ı makarna ve mantarla birleştirip ,fırın makarna da kullandık.

   Vitaminler açısından çok zengin olan bir kış sebzesi de ISPANAK'tır.

   İçinde bulunduğu besin değerleri açısından sağlığa oldukça faydalı olan ıspanağı,vitamin-

   lerini koruyabilmesi açısından az pişirerek tüketmenizi öneririm.Özellikle de eğer çiğ olarak

   tüketebilirseniz (salatalar da) düşük kalorili olması ve lif açısından bolca zengin olması da

  diyet yapmak isteyenler için çok uygundur.

  İçeriğin de A-C-D ve K vitamini bulunduran ISPANAK,demir,iyot,potasyum,sodyum,bakır,

  çinko,lutein,kalsiyum,protein ve folik asit açısından oldukça zengindir.

  ISPANAK hakkında çok kısa da olsa bilgilendirmek istedim.

  Şimdi gelelim tarifimize...Tek yemekle bir öğünü hazırlamış olacaksınız.Çünkü yemeğimizin

  içinde ki malzemeler de bulunan besinler hem sağlıklı hemde doyurucu bir yemeği ikram etmenizi

  sağlayacaktır.

  • MALZEMELER:
  • 1 paket kepekli spagetti
  • 500 gr ıspanak + 1 ad kuru soğan + 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 400gr kültür mantarı + 50 gr tereyağ
  • BAŞAMEL SOS:
  • 4 yemek kaşığı un
  • 100 gr tereyağ
  • 4 su bardağı süt
  • 1 ad yumurta
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı kararbiber
  • 1 çay kaşığı muskat rendesi
  • ÜZERİNE:
  • 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
  • HAZIRLANIŞI:
  • Ispanaklarınızı güzelce yıkayın ve süzdürdükten sonra doğrayın.
  • Kuru soğanı küçük doğrayın.
  • Tavaya kuru soğanlarla zeytinyağını alarak orta ateşte kavurmaya başlayın.
  • yumuşayan soğanlara ıspanakları ekleyerek 1-2 dakika çevirin ve ateşten indirin.
  • Bir diğer tavaya tereyağını alın ve eritin.
  • Mantarları yıkamadan nemli kağıt havlu ile temizleyin ve halka doğrayın.
  • Eriyen tereyağına mantarları ekleyin ve yüksek ateşte 5 dakika çevirin.(suyunu bırakmasın)
  • Mantarları ıspanakla birleştirin.
  • Makarnayı haşlamak için tencere de suyu kaynatın az tuz ekledikten sonra spagettiyi kırmadan ekleyin.Ve 8 dakika haşladıktan sonra soğuk sudan geçirerek süzgeçe alın.
  • Şimdi başamel sosunu hazırlıyalım.
  • Tereyağını eritin ve un ekleyerek kavurun.
  • Unun kokusu çıkıp hafif pembeleşince sütü azar azar ve hızlıca karıştırarak ekleyin.
  • Kıvam alınca ateşten indirin ve ılık hale getirin.
  • Sos ılınınca yumurtasını,tuzunu,karabiberini ve muskat rendesini ekleyerek karıştırın.
  • Makarnayı büyükçe bir kaseye alın,ıspanak ve mantar karışımını ekleyerek karıştırın.
  • Şimdi de başamel sosu ilave edin ve hepsi birbirine geçecek şekilde karıştırın.
  • Büyük boy dikdörtgen borcamı hafifçe yağlayın ve karışımı eşit olacak şekilde yerleştirin.
  • Üzerine kaşar peyniri rendesi serpin.
  • 180 derece de ısıstılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Takribi 10 dakika içinde peynir kızaracaktır.Diğer malzemeler zaten pişmiş olduğu için sadece lezzetlerin ,peynirle birlikte birbirini tamamlaması yeterlidir.
  • Ilık hale gelen fırın makarnanız dilimler halinde kesilerek hem rahat bir servis yapmanızı hemde lezzetli bir öğün geçirmenizi sağlayacaktır.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle..💖💖💖

0 comments: