Börekler,

KIYMALI DIZMANA TARİF NEDİR ? NASIL YAPILIR ?

Ocak 31, 2021 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                                     KIYMALI DIZMANA


           Merhabalar sevgili dostlar,

    Balkanlardan gelen harika bir lezzet...DIZMANA yani GÖÇMEN BÖREĞİ

    Suyun öteki tarafından denildiğin de ataları Balkanlar dan gelenler hemen bilirler ve nereden

    diye de sorarlar..Benim atalarım da suyun öteki tarafından olunca da ,o tarafların yemek tarifleri

    elime geçtiğin de çok seviniyorum.Ve hiç vakit kaybetmeden de uygulayarak sizlere yazıyorum.

    DIZMANA'yı da daha önce sade olarak hazırlamıştım ve yazmıştım.Bu sefer kıymalı iç ile

    hazırladım ve çok beğenildi..Rumeli ve Bulgaristan da çok sık yapılan dızmana arzuya göre

    peynir+maydanoz karışımı,lorlu,ekşimikli,cevizli-haşhaşlı,pırasalı ,patatesli ve ıspanaklı olarak

    da hazırlanmaktadır.Damak zevkiniz hangisine uygunsa ister sade olarak ister bu iç harclardan 

    biri ile hazırlayabilirsiniz.Haydi gelin hep birlikte hazırlıyalım.İnanın çok memnun kalacaksınız.

    Hepinize kolay gelsin.

  • MALZEMELER:
  • HAMUR:
  • 1 paket yaş maya yada 2 paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı süt
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 6 su bardağı + 2 yemek kaşığı un
  • HAZIRLANIŞI:
  • Hamur yoğurma kasenize mayayı ufalayın.
  • Üzerine toz şeker serpin ve suyu ekleyerek karıştırıp 10 dakika mayanın aktif hale gelmesini bekleyin.
  • Sütünü ve tuzunu  ekleyerek karıştırın.
  • Unu azar azar ekleyerek ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edin.
  • Un miktarı kullanacağınız unun markası ve kalitesine göre değişeceği için azar azar eklemeniz de fayda var.
  • Yoğurduğunuz hamurun üzerini örterek bir kenara alın ve mayalandırın.
  • İÇ HARCI İÇİN:
  • 350 gr dana kıyma
  • 2 ad kuru soğan
  • 1/2 kahve fincanı zeytinyağ
  • 6 dal ince kıyılmış maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • HAZIRLANMASI:
  • Kuru soğanları küçük doğrayın ve tavaya alarak zeytinyağ ilavesiyle kavurun.
  • Kıymayı ekleyerek kavurmaya devam edin.
  • Kavrulduktan sonra ateşten indirin ve tuz,karabiber maydanoz ekleyerek karıştırın.
  • SOS:
  • 2 ad yumurta (L)
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağ
  • 1/2 çay bardağı eritilmiş tereyağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • HAZIRLANMASI:
  • Bir kase içerisinde hepsini güzelce karıştırın.
  • HEPSİNİ TOPARLAMA:
  • Mayalanarak iki katına çıkan hamurunuzu tezgaha alarak bir kez daha yoğurun ve mandalina büyüklüğün de yuvarlaklar yapın.
  • Her bir yuvarlak hamurun içine kıyma içi koyarak tekrar yuvarlayın ve 30cm çapında yuvarlak tepsiyi yağlayarak hamurları yerleştirin.
  • Siz bu işlemi hazırlarken hamurlarınız tekrar mayalanarak büyüyecektir.
  • Tepsi tamamen dolduktan sonra hazırlamış olduğunuz sosu üzerine gezdirin.
  • Arzuya göre susam serpebilirsiniz.
  • 175 derece de ısıtılmış fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
  • Yumuşacık pofidik dızmana nefis kıyma içi ile ikrama hazır..
  • Bu arada çayınızı demlemeyi unutmayın.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Bir başka tarifde görüşmek üzere hoşçakalın..
  • Ziyaretiniz için teşekkür ederim.
  • Sevgiyle...💖💖💖


                                                                 👌👌👌

0 comments: