ANA YEMEKLER,

LAHANA'LI KISIR NASIL YAPILIR ? ÖLÇÜLERİ NELERDİR ?

Şubat 07, 2021 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                                   LAHANA'LI KISIR


       Merhabalar sevgili dostlar,

  Tam da mevsimin de LAHANA'dan mümkün olduğu kadar çok faydalanmanızı öneririm.

  Lahananın faydalarından sıkça sizlere yazıyorum.Bulgur derseniz tüm Dünyanın kabul ettiği

  ve sık tüketilenler grubuna giren bir besin kaynağı..

  Bizim Ülkemiz de de Güney Doğu Anadolu ve iç Anadolu da çok tüketilen BULGUR,

  günümüz de faydaları ile gündeme gelince artık tüm Bölgelerimiz de kullanılmakta..

  Yani pirinci solladı diyebiliriz,yine de pirincin yeri ayrı diyenler sizleri duyar gibiyim.

  Çünki ben de biraz pirinç'ten yanayımdır ama tabi bulguru da sıkça kullanmaya çalışıyorum.

  KISIR denilince de bütün hanımlarımız toplantıların da çok sık yer verdikleri bir ikramlıktır.

  Yapım şekli yörelerimize göre ufak tefek farklılık gösterse de ana malzeme ''BULGUR''olunca

  yapım şekli biraz da damak zevki ve alıştığımız lezzetle alakalı oluyor sanırım.Kimimiz ıslakça

  ve yoğun,kimimiz de pilav gibi dağılan kısır tercih ederiz.

  Aslında bu tür çay yanı yada ara soğuklar arasına giren kısır,çiğ köfte,mercimekli köfte gibi 

  yiyecekler biraz acılı olursa daha da lezzetli bir hale gelmekte..

  Benim sizler için hazırladığım da bir diğer faydalı kış sebzesini ekleyerek lezzetlendirmek..

  Umarım sizler de beğenirsiniz.

  Haydi birlikte hazırlıyalım..Kolay gelsin.

  • MALZEMELER:
  • 2 su bardapı ince bulgur ( 1 su bar esmer bulgur,1 su bar.sarı bulgur)
  • 400 gr ince kıyılmış beyaz lahana
  • 1 ad kuru soğan
  • 1 çorba kasesi ( takribi 6-7 yem.kaş.) biber püresi
  • 2 dolu yemek kaşığı domates salçası
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ (soğan ve lahanayı kavurmak için)
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 as limon suyu
  • 4-5 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber (az yada daha çok olarak ayarlayabilirsiniz)
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 kahve fincanı su
  • YANINA:
  • Marul
  • Limon
  • Domates
  • HAZIRLANIŞI:
  • Bulgurları bir kaseye alın ve üzerini kapatacak şekilde sıcak su ekleyerek kapağını kapatın.
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağını bir tavaya alın ve yarım ay şeklinde kestiğiniz kuru soğanı ekleyerek orta ateşte kavurmaya başlayın.
  • İnce kıyılmış lahanayı da ilave ederek kavurmaya devam edin.
  • Lahanalar yumuşak kıvama gelince biber püresini ve domates salçasını ekleyerek 5 dakika kavurun
  • Suyunu ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin.
  • Bu arada bulgurlarınız yumuşak hale gelerek suyunu tamamen çekmiş olacaktır.
  • Bulgura lahanayı ekleyin ve karıştırın.(her ikisi de sıcak olarak karıştırın)
  • Tuz ve baharatlarını,ince kıyılmış maydanozu,limon suyu,nar ekşisi ve zeytinyağ ilave ederek güzelce karıştırın.
  • Tuz ve acı biber ölçüleri tamamen dama tadınızla alakalıdır,az yada fazla ekleyebilirsiniz.
  • Lahanalı kısırı bir kaseye alın ve servis tabağına ters çevirin,yanına limon ,marul domates ile servis edebilirsiniz.
  • Afiyet olsun.
  • Yeni tarifler de görüşmek üzere..
  • Sorularınız ve istediğiniz tarifler için mesaj bırakabilirsiniz.
  • Ziyaretiniz için teşekkür ederim.
  • Sevgiyle...💖💖💖






0 comments: