BAGET EKMEK,

BAGET EKMEK NASIL YAPILIR ? PÜF NOKTALARI NELERDİR ?

Mart 07, 2021 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


      Merhabalar sevgili arkadaşlar,

   Bugün ki konuğumuz sofralarımızın vazgeçilmeyen mutfakların demirbaşı diyebileceğimiz 

   ''ekmek''...Fırın ekmeğinden sonra çeşitleri ile zaman zaman hepimizin tatmak istediği kimi

   zaman bir ekmek arası yapabileceğimiz kimi zaman taze taze çıtır çıtır yemek istediğimiz 

   çeşitleri içinde olan ''BAGET EKMEK''evlerinizin fırınlarında da hazırlayabileceğiniz bir tarifle 

   sizlerle..Tariften önce sizlere kısaca ekmeğin tarihine şöyle bir bakalım mı ?

   Ekmeğin tarihi 8 bin yıl öncesinden insanların hububatı taşlar arasında kırıp ufaladığı ve su kata-

   rak hamur haline getirdiği ve bunları yassı taşlar üzerine yayarak ateşte pişirdikleri günlere kadar

   uzanmaktadır.Ekmekçiliği ve fırıncılığı ilk geliştiren insanların,birçok deneme/yanılma sürecinden 

   geçtiğini görmekteyiz.

   Mısırlılar için ekmek yapımı keyifli ve yaşamlarının simgesi gibiydi.Ekmek o kadar önemliydi ki

  ölen yakınlarının sonraki yaşamların da yoksun kalmasınlar inancıyla ,mezarlarına bir parça ekmek

  bırakılırdı.Başlıca gıdaları ekmek olduğu için,maaşlarını  da ekmek üzerinden alıyorlardı.

  Piramitlerin yapımında çalışanlara emekleri karşılığın da ekmek veriliyordu.Kişinin maddi durumu

  kaç somunu bulunduğuna göre ölçülüyordu.

  Sonraları biracılıktan elde ettikleri mayayı ekmek hamurlarında kullanmaya başladılar.Ve zaman 

  içerisinde değişik unlar kullanarak çeşitli şekiller bularak ekmeği sanat yapıtı gibi işlediler.

  Eski Mısırlılar ihtiyaç fazlası hububatı Yunanistan'a ihraç etmesiyle de Yunanlılar ekmekçiliği

  öğrenmiş oldu.Böylelikle de Yunanistan ve Roma İmparatorluğun da ekmek halkın başlıca gıda 

  maddesi haline geldi.Zamanla birçok Ülke de ve topluluklar da pişirilen ekmekler,o bölgenin

  un'a farklılıklar katarak ortaya çıkarması,fırıncışığın da bu sayede ilerlemesine vesile olmuştur.

  Gramajı ve fiyatı konusunda da ilk olarak İngiltere de kurulan ''Ekmek Mahkemeleri'' yüzyıllar

  boyunca ekmeğin fiyatını tespit etmişlerdir.

  Yakın geçmişte,ekmek katkı maddelerinin bulunması,daha kaliteli hububat yetiştirilmesi,ekmek 

  pişirmede kullanılan araçların geliştirilmesiyle,hamurun fermentesi ve düzgün pişirilmesi mümkün

  olmuştur.Ekmek ağız tadının temelidir.Ekmeğin gelişimi insanoğlunun,kültürlerin ve toplumların

  gelişimiyle de parelellik göstermektedir.

  Bugün günümüz de modern tesisler de yeni teknolojiler ile hazırlanmış fırınlar da ve çok çeşitli

  un'lar ile bir çok çeşit ekmek pişirilmektedir.

  Bugün sizlere yazacağım BAGET EKMEK bir Fransız ekmeği olarak bilinmektedir ama bizim

  fırınlarımızda francala ekmek olarak da bilinir.Eğer bu ekmeği seviyorsanız inanın vereceğim tarif ile

  harika bir ekmek sofralarınıza gelecektir.

  Buyrun o zaman başlayalım..Unutmadan yazmak istiyorum,ekmek tariflerimin ''VİDEOLARI''

 hem şu an bulunduğunuz yemek sitemiz de hemde NEŞEM ÇELİK / YOUTUBE Kanalında bulunmaktadır.

  • MALZEMELER:
  • 700 gr buğday unu
  • 520 lt oda sıcaklığında su (2,5 su bardağı + 1/2 çay bardağı -çay bardağı ölçüsü 50ml)
  • 1/2 yemek kaşığı tuz
  • 1 paket kuru maya
  • HAZIRLANMASI:
  • Eğer stand mikseriniz varsa işiniz daha kolaylaşacaktır.Güzel bir ekmek için uzun yoğurmak önemlidir.
  • Unu tuz ekleyerek karıştırın ,havalandırın.
  • Mayayı ekleyin karıştırın.
  • ve suyunu vererek ele yapışan bir hamur elde edin.
  • Hamurunuzun üzerini örterek 1 saat mayalandırın.
  • 1 saat sonunda hamuru tezgaha alın ve elinizi ıslatarak dört ucundan bohça yapar gibi katlama işlemi yapın ve tekrar üzerini örtün ,45 dakika bekletin.
  • Bu katlama ve 45 dakika bekletme işlemini 4 kez tekrarlamamız gerekecektir.
  • Evet ,işi biraz uzun ama şöyle düşünelim ,sabah yoğurmaya başlayın ve diğer işlerinize devam ederken 45 dakika da bir hamuru bir yoklayın.
  • 4 kez yapılan işlem sonrası hamurunuz sanki şeffaf harika bir hamur halini alacaktır.
  • Şimdi tezgahınıza biraz un serpin ve hamuru üzerine alarak 4 eşit parçaya bölün.
  • Bu parçaları da rulo haline getirin.
  • Bir mutfak örtüsünü bolca unlayın ve rulo hamurları aralarına bezi yukarı çekerek set oluşturacak hale getirerek dizin.
  • Üzerlerini örtün bir 20 dakika da böyle dinlensinler.
  • Şimdi fırınınızı 200 derecede ayarlayın ve ısıtmaya başlayın.En alt kısmına su dolu bir tepsi yerleştirin ki ekmeğiniz nem alarak pişsin.
  • fırın ısınırken 20 dakika geçti evet ekmekleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine alabiliriz.
  • Ekmeklerinizin üzerine un serpin ve sivri uçlu bir bıçak ile çizikler atın.
  • Takribi 30 dakika da baget ekmekleriniz mis gibi kokusu,çıtır dış katmanı nefis lezzeti ile pişecektir.
  • Sizler yine de kendi fırın ısınıza göre kontrol edin.Ama ekmekler yüksek ısıda pişmelidir.
  • Bu lezzet inanın bağımlılık yapmaktadır ve sık sık ekmeklerinizi evlerinizde pişirmenize neden olacaktır.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle..💖💖💖





                     Ziyaretiniz için teşekkür ederim,yine beklerim.
                                               💖💖💖


0 comments: