HURMALI ŞEKERPARE,

HURMALI ŞEKERPARE NASIL YAPILIR?ÖLÇÜLERİ NELERDİR?

Mayıs 15, 2021 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                                            HURMALI ŞEKERPARE


      Merhabalar sevgili dostlar,

  Bu yıl Ülkemizde yaşanan salgın nedeniyle eski bayram sevinçlerini yaşayamasak da,alışkanlığımız

  üzere tutulan oruçlar sonrası gelen Ramazan Bayramını ev halkı ile birlikte kutlasak da bizler yine de

 yemek ve tatlılarımızı hazırladık.Ramazan ve Kurban Bayramlarının en sevilen ve genellikle tercih

 edilen tatlıları ''şerbetli tatlılardır''.Şekerpare,kalburabastı,kadayıf,revani ilk sıralarda yerini alır,

 Baklava ise Kurban Bayramın da daha çok tercih edilen tatlıdır ama tabiki tercih sizlerin..

      Bu bayram sevilen ''şekerpare''yi daha da lezzetli hale getirdik ve İftar sofralarımızdan eksik

 etmediğimiz ''hurma''dolgusu ile enfes bir lezzeti ortaya çıkardık.

     İçine bir de ceviz girince şekerpare lezzette tavan yaptı diyebiliriz.Denemenizi tavsiye ederim.

 Hiç bir yerde bulamayacağınız bu şerbetli tatlı,detaylı anlatımı ve Neşem Çelik/YouTube Kanalında

 videosu ile sizlerin beğenisine sunuyorum.

     Haydi o zaman başlayalım...

  • MALZEMELER:
  • HAMUR İÇİN:
  • 150 gr yumuşak tereyağ yada margarin
  • 1 çay bardağı sıvıyağ (ajda dediğimiz çay bardakları )
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı irmik
  • 2 ad yumurta (1nin sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 1 paket vanilya + 1 paket kabartma tozu
  • 4 su bardağı + 1 yemek kaşığı Un 
  • (Un ölçüsü ,yumurtanızın büyüklüğü ile değişiklik gösterebileceğinden azar azar eklemenizi ,ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur hazırlamanızı tavsiye ederim.)
  • HAMURUN HAZIRLANMASI:
  • Tereyağ ve sıvıyağı pudra şekeri ile birlikte krema kıvamı alana kadar karıştırın.
  • Yumurtayı ekleyerek çırpın.
  • İrmik,vanilya ,un ve kabartma tozu ilavesiyle yumuşak bir hamur elde edin.
  • İÇ MALZEMESİ:
  • 40 ad orta büyüklükte hurma (çekirdeği çıkarılmış)
  • 1 küçük çorba kasesi iri doğranmış ceviz
  • HAZIRLANMASI:
  • Hurmaları bir kaseye alın ve üzerine geçecek kadar sıcak su ekleyerek 10 dakika bekletin.
  • Yumuşayan hurmaları rondoya alarak püre haline getirin.
  • Bir kaseye aktarın ve cevizlerle karıştırın.
  • ŞERBET İÇİN:
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 dilim limon.
  • HAZIRLANMASI:
  • Şeker ve suyu tencereye alın.
  • Orta ateşte kaynamaya bırakın.
  • Limonu ekleyin ve 10 dakika kaynatarak oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
  • ŞİMDİ GELELİM HAMURUMUZU HURMA İLE BULUŞTURMAYA:
  • Hamurunuzu 4 eşit rulo olacak şekilde ayırın.
  • Hurma pürenizi de 4 eşit rulo olarak hazırlayın.
  • Hamurun birini tezgaha alın ve orta kısmını oluk olacak şekilde açın.Bu işlem için bir çay kaşığı işinizi görecektir.
  • Bu oluk gibi olan yere hurma rulosunu yerleştirin,hamuru üstten kapatın.
  • Hamurun ön yüzünü çevirin ve hafifçe bastırın,uzun bir dikdörtgen olsun.
  • Keskin bir bıçağı soğuk sudan geçirdikten sonra hamuru bastırmadan verev dilimler halinde kesin.(bıçağı devamlı temizleyin.)
  • Fırın tepsiniz yağlayın ve hazırladığınız tatlıları dizin.
  • Üzerlerine ayırdığınız yumurta sarısını sürerek,sivri uçlu bir bıçak ile çizikler atın.
  • 175 derece de ısıtılmış fırında takribi 20-25 dakika pişirin.
  • Fırından çıkarın ve 5 dakika sonra oda sıcaklığında soğuttuğunuz şerbeti üzerine gezdirin.
  • ÜZERİNE:
  • Toz Antep Fıstığı
  • Dondurma yada kaymak
  • Hurmalı şekerparenizi ikram ederken üzerine antep fıstığı serpin.
  • Dondurma ve kaymak sizlerin tercihine kalmıştır.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...💖💖💖

                                       Fırından çıkmış hali




                                                AFİYET OLSUN....



        

0 comments: