HAMUR İŞİ,

HURMALI KURABİYE (KALBURABASTI KIYIRLIĞINDA)NASIL HAZIRLANIR ? TARİFİ NEDİR ?

Ekim 18, 2021 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                                HURMALI KURABİYE


         Merhabalar sevgili dostlar,

   Evlerimizin olmazsa olmazları ''KURABİYELER'',bir çok çeşiti ile atıştırmalık,çay saati

   veya bir kahvenin yanına tercih ettiğimiz yiyeceklerdendir.Zaman zaman evde ne varsa der,

   gireriz mutfağa ve bazen şekeri az,bazen unu az bazen de içi dolgulu kurabiyeleri hazırlarız.

   Uzun saklama süreleri nedeniyle de tercih ederiz.Halk arasında anneanne yada babaanne ku-

   rabiyesi diye adlandırdığımız üzeri toz şeker serpili kurabiyelerde galiba en çok pişirdiklerimiz

  arasındadır.

         Ramazan ayında sofralarımız da bulundurduğumuz ''HURMA''yı biraz fazlaca aldığımız zaman

   da bu lezzetli ürünü bir çok yerde de kullanırız.Ve hatta diyet yapanlar için ''HURMA''şeker

   ilavesiz yapacağımız hamur işlerine yardımcı olur.Az malzeme ve fırınsız yapılabilen atıştırmalık

   yiyeceklerin de ana malzemesidir.

        Bol miktarda lif,A-C-B1 ve B2 vitamini ile özellikle kansere karşı iyi gelen besinler arasındadır.

    Ayrıca vücuttaki şeker seviyesini düzenleyici özelliğe sahiptir.

    Kadınların dikkatini çekecek bir diğer özelliği ise yaşlanmayı geciktiren,anne sütünü arttıran ve

    zayıflatan bir ürün olmasıdır.

         Yüksek antioksidan içeriği ile de ''HURMA''bağışıklık sisteminizi güçlendirerek tüm vücut

   işleyişini iyileştirir.

          Kısaca faydalarını da öğrendiğimiz ''HURMA''yı,Ramazan Sofralarının baş konuğu olmasının

   yanı sıra hamur işlerinde de kullanmak isteyenler için ,bu kurabiye sanırım bugüne kadar pişirdiğimiz

   kurabiyeler sıralamasında üst sıralar da yerini alacaktır.

         Haydi önlükleri takalım ve bu haftanın kurabiyesini hazırlıyalım.

  • MALZEMELER:
  • 1 paket TEREMYAĞ (kaymak tadında) oda sıcaklığın da yumuşamış
  • 1 çay bardağı (125ml)sıvıyağ
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 dolu yemek kaşığı yoğurt
  • 4 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 paket karbonat
  • 1 paket vanilya
  • 5 su bardağı + 1 yemek kaşığı un
  • İÇ MALZEMESİ:
  • 46 ad orta büyüklükte Hurma
  • 1 kahve fincanı süt yada su
  • 1 orta boy çorba kasesi iri doğranmış ceviz
  • HAZIRLANMASI:
  • Oda sıcaklığında yumuşayan yağınızı kaseye alın ve şeker ilavesi ile karıştırın.
  • Sıvıyağ ve yoğurdu ekleyerek tekrar karıştırın.
  • Un,vanilya ,karbonat ve üzerine limon suyunu ekleyerek hamuru yoğurun.
  • Hamur ile iç malzemesini aynı miktarda hazırlıyacağız.
  • Hamurunuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak (takribi 40 adet) yuvarlayın.
  • Diğer tarafta iç malzelerini hazırlıyalım.
  • Hurmaların çekirdeklerini çıkarın ve 10 dakika sıcak suda bekletin.
  • Hurmaları rondoya alın ve süt ilavesiyle püre haline getirin.
  • Püre halindeki hurmayı bir kaseye aktarın ve cevizleri ekleyerek karıştırın.
  • Yine aynı miktarda olacak şekilde ama daha küçük ve uzunlamasına hurmaları bir tepsiye dizin (yani hamurunuz 40 adetse hurmalar da 40 adet olmalı)
  • Delikli silikon bir aparata hamuru bastırarak yuvarlak hale getirin.(Videosunu izleyerek görebilirsiniz)
  • Orta kısmına hurmayı yerleştirin ve alttan üstten hamuru alarak ortada birleştirin ve ters çevirin.
  • Kurabiyelerin üst kısımları mısır şeklinde olacaktır.
  • Resimleri aşağıda görebilirsiniz.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.
  • 175 derece de ısıtılmış fırında takribi 20 dakika (çok fazla kararmayacak) pişirin.
  • Fırından çıkan kurabiyelerin üzerine çok az su ile açtığınız bal sürün.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...💖💖


                                                   AFİYET OLSUN...

0 comments: