ANA YEMEKLER,

PERDE PİLAVI NEDİR ? NASIL YAPILIR ?HANGİ YÖREYE AİTTİR?

Ekim 21, 2021 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

                                                              PERDE PİLAVI





                   

               Merhabalr sevgili dostlar,

    Türk Mutfağı Ege'den Doğu'ya,Karadeniz'den İç Anadolu'ya kadar her bölgenin kendine has

 yemekleri ile yıllardan beri yerini korumuştur.

    Ve hatta bir çok yöre yemeklerimizin de   hikayeleri vardır.İşte hikayesi olan bir yemek de ''PERDE

 PİLAVI''dır.

     Asıl vatanı Orta Asya olmakla birlikte GüneyDoğu Anadolunun Siirt yöresine ait bir yemektir.

 Aslına bakılırsa da bir çok yöremiz de yapılır ve çok sevilerek tüketilir.Siirt'in en meşhur yemeği

 olmasıyla bu yemek için özel hazırlanan fes biçimi bakır tencere de pişirilir.

      Kısaca hikayesine gelince de : pilavın iç malzemesinde kullanılan bademler erkek torun,dolmalık

 fıstıklar ise kız torun hasretini,kuş üzümleri sağlığı,acı ve tatlı baharatlar ise hayatın acı ve tatlı 

 günlerini temsil etmektedir.

      Hazırlanan hamurun bademlerle şekilli olarak dizilmesi ve ortasına gelen et/tavuk ile pişen

 pilavın içine yerleştirilmesi ile fırınlanan ve ihtişamı ile sofralar da fark yaratan bir yemektir.

      Uzun zamandır pişirmeyenler yada hiç denemedim diyenler belki bu hafta deneyebilirsiniz.

 Resimler de gördüğünüz kuşbaşı et ile hazırladığım,arzuya göre et yada tavuk et'i kullanabilirsiniz.

       Dış kısmını kapladığım hamur ise ''milföy hamuru'',kat kat dokusu ve gevrek tadıyla milföy

 hamuru daha bir lezzetli olduğu için sizlere de tavsiye ederim.Ama illa orjinaline sadık kalmak

 isterseniz de hamur malzemelerini de yazacağım.

       O zaman haydi başlayalım.Kolay gelsin.

  • MALZEMELER:
  • 26 cm çapında derin yuvarlak cam kase yada kelepçeli kalıp da kullanabilirsiniz.
  • 2,5 su bardağı baldo pirinç
  • 1 bütün tavuk göğüs / yada 500 gr dana kuşbaşı et
  • 1 orta boy çorba kasesi iç badem (diş kaplaması için bir kısmı ayrılacak ve kabuğu soyulacak)
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ + 1,5 yemek kaşığı tereyağ
  • 3,5 su bardağı tavuk suyu yada et suyu
  • 18 adet milföy hamuru
  • 1 tatlı kaşığı tuz + 1 tatlı kaşığı şeker 
  • 1 çay kaşığı karabiber + tarçın+ yenibahar
  • Ayrıca tavuğu haşlamak için 5 su bardağı su
  • Kaseyi yağlamak için: 1 /2 yemek kaşığı tereyağ
  • HAZIRLANMASI:
  • Tavuğu 5 su bardağı su ile düdüklü tencereniz de haşlayın ve küçük parçalara ayırın.
  • Et kullanacaksanız eti zeytinyağ ile kavurun ve suyunu vererek haşlayın.
  • Pilav tencerenize zeytinyağını alın ve bademler ile fıstıkları kavurmaya başlayın.
  • Pirinci ılık su ile bir kaç kez yıkayın süzdürün.
  • Kavrulan badem ve fıstıklara pirinci ekleyerek 5 dakika birlikte kavurun.
  • Hazırladığınız tavuğu / eti ekleyin.
  • Tuz ve diğer baharatlarını ilave ettikten sonra 3,5 su bardağı tavuk / et suyunu vererek kısık ateşte pişmeye bırakın.
  • Pirinçlerinizin hafif dişe dokunur kıvamda pişmesini sağlayın .(fırınlanacağı için pilavımız lapa olmasın)
  • Demini alan pilava erittiğiniz tereyağını ekleyerek güzelce ezmeden karıştırın.
  • Diğer tarafta kasenizi bolca tereyağ ile yağlayın ve soyulmuş bademleri bastırarak yerleştirin.
  • Eğer milföy hamuru kullanacaksanız kare milföyleri ikili olarak birleştirin ve  oklava ile açarak biraz inceltin hemde birbirlerine iyice birleşsin.
  • Eğer hamur yoğuracaksanız:
  • 3 adet yumurta,1 çay bardağı tavuk suyu,1 çay bardağı yoğurt,1 çay bardağı sıvıyağ,tuz,kabartma tozu ve aldığı kadar un ile yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğurun ve hamurunuzu kaseden dışarı sarkacak şekilde yerleştirin.
  • Bu arada iç pilavımız ılık hale geldiyse hamurla kapladığınız kasemizin ortasına çok bastırmadan pilavı yerleştirin.
  • Kasenin yanlarından sarkan hamurları üzerine kapatın.
  • 180 derece de ısıtılmış fırında hamur kızarana kadar pişirin.
  • Fırından çıkan yemeğiniz ilk sıcağı çıktıktan sonra büyükçe yuvarlak bir servis tabağına ters çevirin.
  • İsterseniz porsiyonlar halinde ikram etmek isterseniz küçük cam kaselere de hazırlıyabilirsiniz.
  • Bu harika lezzeti denemeniz de fayda ver...
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...💖💖💖

0 comments: