KİRDE KEBABI NEDİR ? NASIL YAPILIR ?
KİRDE KEBABI
Merhabalar sevgili dostlar,
15.yüzyıldan günümüze gelen ''KİRDE KEBABI'',Osmanlı yemeği olarak bilinir.
Saray Mutfağında sıklıkla pişirilen kirde kebabı,özellikle Ramazan ayının vazgeçilmez
yemekleri arasındadır.
Yöresel lezzetlerin bir çoğunun geçmişi gibi saray mutfağına dayansa da İzmir Bölgesine
ait olarak bilinir.
İzmir de konaklayan paşalardan biri tarafından sevildiği ve Saray Mutfağına taşındığı söylenir.
Misafirleriniz için hazırlıyabileceğiniz lezzeti ve görüntüsü ile sofralarda sunabileceğiniz harika
bir yemek..Et,krep ve üzerine sarımsaklı yoğurt ile tereyağında kızdırılmış kırmızı biber lezzetine
lezzet katmakta...
Bu çok uzun geçmişe sahip yemeği gelin hep birlikte hazırlıyalım.
- MALZEMELER:
- 1 kg Dana Kuşbaşı
- 1ad kuru soğan
- 5 ad sivri biber
- 1 ad kapya biber
- 1 ad domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 kahve fincanı zeytinyağ + 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 su bardağı su
- Tuz + Karabiber
- HAZIRLANMASI:
- Kuşbaşı etlerinizi düdüklü tencereye alın ve zeytinyağ ekleyerek yüksek ateşte kavurmaya başlayın.
- Etler suyunu bırakıp tekrar suyunu çektikten sonra küçük yemeklik doğradığınız kuru soğanı ilave ederek kavurmaya devam edin.
- Kapya ve sivri biberlerin çekirdeklerini çıkarın ve halka doğradıktan sonra ekleyin.
- Domatesin kabuğunu soyun ve küp doğrayarak ilave edin.
- Salçayı,tereyağını ,tuz,kararbiber ve suyunu vererek düdüklü tencerenizin kapağını kapatın.
- Orta/kısık ateşte 30 dakika pişirin.
- KREPLER İÇİN:
- 8 ad krep içindir.
- 2 su bardağı süt
- 1/2 SU bardağı su
- 1 kahve fincanı zeytinyağ
- 2 ad yumurta
- 1/2 kapya biber
- 6-7 dal maydanoz
- 2,5 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı ayrıca süt
- HAZIRLANMASI:
- Kapya biberini 2 yem.kaş.süt ile rondodan geçirin.
- Bir kase içine alın ve sırayla diğer malzemelerle çırpın.
- 20-22cm'lik krep tavasında krepleri pişirin,kenara alın.
- SERVİSE HAZIRLAMA:
- Bir krep bir kat et olarak 4 krep olacak şekilde en üst katta et olmadan üst üste yerleştirin.
- ÜZERİNE:
1 kase sarımsaklı yoğurt - 1 yemek kaşığı tereyağ + 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- Hazırladığınız krep /et katlarının en üstüne önce sarımsaklı yoğurt,daha sonra tereyağında kızdırılmış kırmızı biber gezdirin.
- Kokusu,görüntüsü ve lezzeti ile enfes bir yemek..
- Afiyet olsun.
- Sevgiyle...💖💖💖
0 comments: