ANA YEMEKLER,

TOPİK NEDİR ? NASIL YAPILIR?

Mart 09, 2022 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                                                   TOPİK


      Merhabalar sevgili dostlar,

  Ermenilerin perhiz dönemi için ihtiyaçtan doğan bir tarif yazacağım sizlere..

  7 haftalık hayvansal gıda tüketilmeyen ve güneş battıktan sonra yemek yenilmeyen bu dönemde

  ''TOPİK''hem doyurucu hemde sağlıklı bir yemek olarak ortaya çıkmıştır.

        Anadolu'nun özellikle Adana Bölgesinde ''Vartabed'' yani papaz,rahip,keşiş yemeği olarak da

    bilinir.

         Meyhanelere meze olarak girmeden evvel aslında sıcak olarak tüketilen bir ana yemek...

    İşin püf noktası ise bol soğan, bunun yanı sıra tarçın ve yenibahar da önemli bir rolde..

    Dış kabuk kısmını oluşturan nohut ve patates şimdilerde rondo ile püre haline getirilse de ,

    geleneksel yöntemi el gücüyle ''müren''den geçirilerek hazırlamak..

          Hali hazırda günümüzde de bu zahmetli yemek ,Bayramlarda eski anıları tazelemek için,

   Ermeni evlerinin sofralarında yapılıyor ve ''Topik'siz Bayram Masası''olmuyor.

         Değişik kültürlerde farklı lezzetler denemek isteyenler için birazda vaktiniz varsa sizler de

    deneyin.Vereceğim ölçü ile takribi 4 adet topik olmakta.Topik  denilince akıllara önce kuru soğan

     geldiğinden soğan miktarı sizlere az gelebilir ama topik sayımıza göre yeterli olacaktır.

           Haydi buyrun değişik tatlar,farklı mutfaklardan olan tarifimize geçelim.

  • MALZEMELER:
  • 2 ad büyük patates
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 2 ad büyük kuru soğan
  • 1/2 çay bardağı dolmalık fıstık + 1/2 çay bardağı kuşüzümü
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker + 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı yenibahar + tarçın + karabiber +kırmızı toz biber
  • 250 gr tahin
  • 1 su bardağı su
  • 4 ad 20x25 ebatında kesilmiş tülbent
  • HAZIRLANMASI:
  • Kuru soğanları piyazlık doğrayın ve bir tencereye alın.
  • Üzerine fıstığı,kuş üzümünü şekeri,tuzu ve suyunu ekleyerek 20 dakika orta/kısık ateşte pişirin.
  • 20 dakika sonra karabiber,kırmızıbiber,tarçın ve yenibahar ekleyin karıştırın.
  • Tahinden 1 çay bardağı ayırın ve kalanı bu karışıma ilave edin ve ateşten indirerek soğutun.
  • Patatesleri haşlayın ve pürüzsüz kıvamda ezin yada rendeleyin.
  • Haşlanmış nohutları rondodan geçirerek püre haline getirin.
  • Patates ve nohutları bir kaseye alın.Tuzunu kontrol edin.Ayırdığınız tahini ekleyerek karıştırın.
  • Soğanları pişirdiğimiz tencereden bir süzgeçle soğan karışımını süzerek bir tabağa aktarın ama kalan suyu kenarda bekletin sakın dökmeyin.
  • Tülbentleri ıslatın ve suyunu sıkarak mutfak tezgahına yan yana dizin.
  • Üzerlerine eşit şekilde patates /nohut püresini paylaştırın.
  • Yaklaşık 2cm kalınlığında olacak şekilde püreyi büyütün.
  • Pürenizin orta kısmına soğan karışımını eşit şekilde bölüştürün.
  • Tülbentle birlikte bohça gibi toplayın ve tepe kısmını bir ip ile bağlayın.
  • 4 adet yuvarlak küreleriniz olacaktır.
  • Bir tencerede su kaynatın ve hazırladığınız topikleri sıcak suda 15 dakika haşlayın.
  • Sudan çıkarın süzdürün ve kenarda beklettiğiniz soğan suyuna topikleri bırakarak soğutun.
  • Servis tabağına almadan önce tülbentlerinden çıkararak üzerine tarçın serpin.
  • Değişik tatlar,farklı kültürlerden gelen lezzetleri denemek isteyenler için enfes bir tarif..
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...💖💖💖

0 comments: