ANA YEMEKLER,

GİRİT EZMESİ NASIL YAPILIR ? HİKAYESİ NEDİR ?

Haziran 09, 2022 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                                                       GİRİT EZMESİ


     Merhabalar sevgili dostlar,

  İçki sofralarının en popüler mezelerinden birisidir ''Girit Ezmesi'',

  Adına baktığımızda Yunan Mutfağı olarak bilinse de mübadele sonrası göç edenlerin bir çoğu 

  Girit 'te böyle bir mezeyi bilmezler.

        Çeşitli rivayetler yazılmıştır bu mezeyle ilgili,bunlardan sanki doğru olana biraz daha yakını,

   Girit'li bir ailenin Darıca'ya yerleşşerek orada açtığı meyhanede ,hazırladığı ezmeyi müşterilerine 

   hanımının evde pişirdiği tepsi ekmeğinin bir diliminin üzerine sürerek ikram etmesidir.

   Rakı içen müşterielri için ikram olarak vermektedir ve kendiside tezgahının arkasında günün yor-

  gunluğunu çıkarmak amacıyla bir kadeh rakısının yanında yediği mezedir.

  Bu aile günümüzde İstanbulda ki Cibalikapı Meyhanesidir ve değişmez mezesi de ''Girit Ezmesi''dir.

       Ezme  Yunan/Girit Mutfağında çokça yapıldığından sanırım bu tarif oraya mal edilmiştir.

   Bir çok makalede okuduğumdan çıkardığım özet aslında küçük bir meyhanede ,kalan peynirler

   biraz sarımsak birazda ceviz eklenerek zeytinyağ ile tatlandırılması ve ekmeğin üzerine sürülmesidir.

   Ama zaman içerisinde içerisine Şam fıstığı ve fesleğen/maydanoz girerek mezeyi yeşil renge dönüş-

   türmüş ve bugün nereye giderseniz gidin bol fıstığı ile karşınıza çıkacaktır.

           Bütün bunları göz önünde bulundurarak  bende elimdeki malzemeler ile denedim ve biraz eski

   biraz yeni lezzeti ile bir ''GİRİT EZME ''ortaya çıkardım.Umarım sizlerde beğenerek sofralarınıza

   alırsınız..

  •            MALZEMELER:
  • 125 gr Ezine Peyniri
  • 75 gr Lor Peyniri
  • 30 gr süzme peynir
  • 10 yaprak yeşil fesleğen
  • 6-7 dal maydanoz
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı Antep fıstığı kırığı
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • ÜZERİNE:
  • Zeytinyağ ve toz kırmızıbiber
  • HAZIRLANMASI:
  • Peynirleri bir tabağa alın ve çatalla ezerek birbirlerine geçmesini sağlayın.
  • Fesleğen,maydanoz,sarımsak ve zeytinyağını rondoya alın ve püre kıvamına getirin.
  • Ve karışımı peynirlere ilave edin.
  • Antep fıstığını ekleyin ve güzelce karıştırn.
  • Servis tabağına alın üzerine az zeytinyağ ve arzuya göre toz kırmızıbiber serpin.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...💖💖💖



                                           Kanalıma ABONE OL'un yeni tariflerden ilk sizin
                                           haberiniz olsun.ÜCRETSİZDİR.

0 comments: