MISIR TURŞUSU NASIL HAZIRLANIR ?ÖLÇÜLERİ VE TARİFİ NEDİR ?
MISIR TURŞUSUMerhabalar sevgili dostlar,
Yaz aylarını yaşadığımız bu günlerde sebzenin ve meyvelerin bolluğu ile çok çeşitli yemekler
hazırlamaktayız.Yemeklerin yanında kışın çokça tercih edilen bir başka yiyecek de sanırım
turşulardır.Heleki soğuk kış aylarının özellikle bakliyat olduğu akşam yemeklerinin yanında
biraz da acı bir turşu mutlaka aranır.
Yaz mevsiminin sonuna doğru mutfaklarda kış hazırlıları arasında ''turşular''önceliklidir.
Birçok sebze ve meyve ile kurduğumuz turşular içinde bugüne kadar mısır'ı denemeyeniniz
varsa sizler için bu harika lezzetin tarifini yazmadan önce Mısır'ın Hikayesine kısaca bir göz
atalım..
Ana Vatanı Orta Amerika Kıtası olup buradan Dünyanın her yerine yeyıldığı bilinmektedir.
A.B.D'nin New Mexico eyaletinde yapılan arkeolojik kazılarda kayalıklardan oluşmuş barınaklarda
ve mağaralarda bulunan mısır taneleri ve koçanları bizlere mısırın yaklaşık 5000 yıllık olduğunu
söylemektedir.
1600'lü yıllarda Suriye yoluyla Mısır'dan İstanbul'a yolculuğu,Mısır Buğdayı yada Mısır
Darısı adıyladır.
Ülkemiz de üretimi ise çoğunlukla Mardin,Adana,Şanlıurfa,Sakarya,Manisa,Mersin,Konya,
Aydın,Bursa,İzmir,Hatay ve Diyarbakır illerinde yoğunluktadır.
Tanesinde ki ham yağ yulaftan sonra en yüksek değerde olan besin maddesidir.Yüksek miktarda
ki lif sayesinde sindirim sürecinin rahat işlemesine katkıda bulunmasıdır.
Anemiye,gözlere,zihne,kalbe,kemiklere ve cilde iyi geldiği gibi kanser riskini azaltmada da
etkilidir.
Bunun yanı sıra kan şekerini yükselttiği için diyabet hastalarının tüketmemesi gereken bir
besindir.
Her besin maddesinde olduğu gibi faydaları olmakla birlikte bir çok besin maddesinin zararları
kişiden kişiye değişebilmektedir.Bireyler kendi bünyesini yada varsa hastalığının bilincinde olarak
yemek /içmek düzenini ayarlamalıdır.
Şimdi biz gelelim MISIR TURŞUmuza..Bu lezzeti denemeyenler için özellikle tavsiye ediyorum.
Hele bir de mısır olsunda her türlüsünü severim diyorsanız bu tarif tam da size göre..Şimdi mısır
bol ve lezzetli iken hemen kavanozları hazırlıyalım.
- MALZEMELER:
- 1lt'lik kavanoz için ölçüdür.
- 3 ad taze süt mısır
- 3 ad havuç
- 3-4 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı kaya tuzu
- 1 çay bardağı (100ml) üzüm sirkesi
- Kaynar su
- HAZIRLANMASI:
- Mısırları birer parmak kalınlığında keserek bir kenara alın.
- Havucu verev dilimler halinde,sarımsakları halkalar halinde keserek hazırlayın.
- Kavanozunuzu kaynar su içinde steril ettikten sonra mısır,havuç ve sarımsak olarak kat kat kavanoza yerleştirin.
- Kavanoz tamamen dolana kadar bu işlemi yapın.
- Kaya tuzunu ve sirkesini ekleyin.
- Kavanoz tamamen dolana kadar üzerlerine kaynar su ekleyin ve baloncuklar çıktıktan sonra yeni bir kapak ile sıkıca kapatarak kavanozu ters çevirerek soğuyana kadar mutfak tezgahı üzerinde bekletin.
- Daha sonra mutfak ortamızda bir yere kaldırın.
- 10 gün sonra mısır turşunuz hazır olacaktır.
- Kapağını açtığınız turşularınızı (hangisi olursa olsun) daha sonra ya buzdolabında yada soğuk bir ortamda muhafaza edin.
- Hepinize şimdiden afiyet olsun.
- Mısır Turşumun Neşem Çelik/YouTube Kanalında ve şu an bulunduğunuz site de VİDEOsu bulunmaktadır.
- Sevgiyle...💖💖💖
Ziyaretiniz için teşekkür ederim...💖
0 comments: