BROWNİ KURABİYE NASIL YAPILIR ? ÖLÇÜLERİ VE TARİFİ NEDİR?
BROWNİ KURABİYE --- NAM-I DİĞER ISLAK KURABİYE
Merhabalar sevgili dostlar,
Günümüzde neredeyse gıda da moda olan ''Browni''furyasına kurabiyeler de eklenince,bütün
yemekçiler kolları sıvadı ve aslında üç aşağı beş yukarı aynı malzemelerle kurabiyeler pişir-
meye başladı.ve hatta aralarında benimki tam browni oldu diye de iddialaşmalar bile başladı.
19.yüzyılda Amerika ve Kanada da yapımına başlanan bir çikolatalı kekdir aslında..
Islak görünümü ve yapışkan tadını ise çikolatasını bol kullanmak bunun yanı sıra az un ve kısa
süreli pişirme neticesi içinin az pişmiş olması üzerinin ise kabuk tutması nedeniyle aslında sıcak
yenilen bir kektir.
Bizler çok kabarmış,gözenekleri olan,fosur fosur keklere alışık olduğumuzdan önceleri
''browni''pek revaçta olmasa da bir kaç senedir neredeyse baş köşede yerini alır oldu.
-Browni keklerde sonra sıra kurabiyelerine geldi ve bu seferde onun yarışı başladı.
Browni kurabiye dedikleri de bizlerin şerbetli kurabiye yada ıslak kurabiye dediğimiz kıvamda
olan kurabiyelerdir.Ama kahve mekanları kendi marka isimlerini alan kurabiyeler pişirince,
browni kek görüntüsünde ,üzeri çatlak kabuk görünümlü çikolatalı kurabiyeler çıkararak halka
sevdirdiler.Aslında bu üzeri kabuk tutmuş görünümlü kurabiyeler fırından çıkar çıkmaz lezzetli
olup,soğudukça frizbi gibi sertleşen kurabiyelerdir.
Velhasılı kelam,herkes kendi damak zevkine göre ''işte bu browni kurabiye''desede ,benimki
tam bir browni kurabiye tarifi diye yemekçiler / pastacılar yarışsa da iş dönüp dolaşıp çikolatalı
kurabiye de bitiyor.
Bende adını ''browni kurabiye ''olarak ansam da aslında şerbetli bir kurabiyedir ve hiç tartış-
masız yemek üzerine yenebilecek,akşam üstü çay sohbetlerine eşlik edecek kadar lezzetlidir.
Eğer canınız şerbetli tatlı çektiyse,yada yemeğe misafiriniz gelecek ''tatlı ne yapsam''diyor-
sanız ,hiç tereddütsüz tavsiye edebilirim.Pişirince bana hak vereceksiniz.
Yapımı itibariyle de pratik yapılan,lezzeti ile de ''damağım şenlendi''diyeceğiniz lezzette..
2022 de en çok pişirdiğim kurabiye/tatlı diyebilirim,çünkü kime tattırdıysam çok beğendiği
için her gittiğim misafirliğe pişirdim ve götürdüm.
Haydi bir kez de sizlere tarifini yazıyorum ve deneyeceğinizi umuyorum.
Ağustos 2022 de Neşem Çelik/YouTube Kanalım da yayınladım ama şu an bulunduğunuz
web siteme de yükledim...izleyerek hazırlamak isteyenler için...
Hepinize kolay gelsin...
- MALZEMELER:
- 1 ad yumurta
- 1 çay bardağı (100gr) toz şeker
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 125 gr oda sıcaklığında tereyağ yada margarin
- 3 yemek kaşığı kakao
- 1 pak.vanilya + 1 pak kabartma tozu
- 3,5 su bardağı + 1 yemek kaşığı Un
- HAZIRLANMASI:
- Kuru malzemeler hariç şeker dahil diğerlerini bir kase içinde el çırpıcısı ile karıştırın.
- Un,vanilya,kakao,kabartma tozunu eleyerek karışıma ekleyin.
- Ele yapışmayan bir hamur elde edin.Eğer elinize yapışıyorsa 1 yem.kaş unu da ekleyin.
- Hamuru ceviz büyüklüğünde yuvarlayın ve yağlanmış tepsiye dizin.
- 175 derece de ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.
- İlk 5 dakika geçtikten sonra şerbete batırın çıkarın ve tabağa dizin.
- Kurabiyeleri arkalı önlü 2 şer kere şerbette çevirmeniz yeterli olacaktır.
- ŞERBET İÇİN:
- 2 çay bardağı (200 gr ) toz şeker
- 2 çay bardağı su
- HAZIRLANMASI:
Şeker ve suyu tencereye alın ve kaynatın. - Ateşten indirin ve oda sıcaklığına getirin.
- ÜZERİNE SÜSLEME:
- 50 gr bitter çikolata
- Antep fıstığı
- GENEL HAZIRLIK:
- Şerbete batırdıktan sonra tabağa alduğınız kurabiyelerin üzerine ben-mari usülü erittiğiniz çikolatayı bir sıkma torbasına alarak,kurabiyelerin üzerine şeritler yapın.
- Ve çikolata soğumadan antep fıstığı serpin.
- Bu enfes lezzeti sevdiklerinizle paylaşın.
- Hepinize afiyet olsun.
- Sevgiyle...💖💖💖
VİDEOLAR BÖLÜMDEN İZLEYEBİLİRSİNİZ.
NEŞEM ÇELİK / YOUTUBE KANALIMA ABONE OLUN
YENİ TARİFLER ÜCRETSİZ OLARAK SİZLERE ULAŞSIN.
SEVGİYLE......💖💖💖
0 comments: