ANA YEMEKLER,

SEBZELİ DALYAN (RULO) KÖFTE NASIL YAPILIR? ÖLÇÜLERİ VE TARİFİ NEDİR?KEK KALIBINDA NASIL YAPILIR?

Ocak 19, 2023 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                        SEBZELİ DALYAN (RULO)KÖFTE


         Merhabalar sevgili dostlar,

     Türk Mutfağında önemli bir yer edinen ''KÖFTELER''yörelerde hazırlanan bir çok çeşiti ile 

     takribi 250 adet tarifi ile bizlerin de mutfaklarında sıklıkla tercih ettiği yemekler arasındadır.

         Muğla'nın en sevilen beldelerinden ''DALYAN'',doğal güzelliklerinin yanı sıra lezzeti mutfağı

    ile de adından söz ettirir.

         Dalyan'ın yöresel lezzeti denilince adını da beldeden alan Dalyan Köfte ,Dalyan Mutfağının 

    ilk sırasında yerini alır.

        Dalyan da hemen her lokanta da bulabileceğiniz bu köfte,beliki de fırın yemekleri içinde en çok

     tercih edilen ve evlerde misafir sofraları için de hazırlanan bir yemektir.

         Proteini,sebzesi ve içindeki haşlanmış yumurtalar sürpriz köfte gibi,hem besleyici hem şık 

     sunum ve rahat servis imkanı ile sofralar da daha çok uzun yıllar sevilen köfteler kategorisinde

     yerini koruyacaktır.

           Ben bu köfteyi daha da kolay hazırlanabilir ve üzerinin çatlama riskini ortadan kaldıran

     bir tarif olarak biraz değiştirdim.Servis yaparken dilimlerken bile çok rahat edeceksiniz.

          Haydi o zaman hep birlikte pişirelim mi?

  • MALZEMELER:
  • KÖFTE İÇİN:
  • 400gr dana rulo tek çekim Kıyma
  • 1 orta boy çorba kasesi haşlanmış yada konserve bezelye
  • 1 orta boy çorba kasesi havuç rendesi
  • 1 ad kuru soğan rendesi (suyunu süzerek ekleyin)
  • 3 diş sarımsak
  • 8 dal ince kıyılmış maydanoz
  • 1 ad yumurta (yumurta beyazının az bir kısmını bir tarafa ayırın)
  • 2 yemek kaşığı galeta unu
  • Tuz & Karabiber
  • HAZIRLANMASI:
    Kıyma,soğan,sarımsak,galeta unu,maydanoz ,tuz ve karabiberi bir kaseye alarak yoğurun.
  • İçerisine sebzeleri ve yumurtayı ekledikten sonra tekrar yoğurarak hepsinin (sebzelerin)eşit dağılımını sağlayın.
  • Buzdolabına kaldırın ve 1/2 saat dinlendirin.
  • ARASINA:
  • 4 ad yumurta
  • yumurtaları su dolu kaseye alın ve kaynamaya başladıktan sonra 6 dakika kaynatın.
  • Soğuduktan sonra kabuklarını soyarak kenara alın.
  • ÜZERİNE:
  • DOMATES SOS
  • 2 ad Domatesin rendesi
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı biber püresi
  • 4 yemek kaşığı su
  • HAZIRLANMASI:
  • Bütün malzemeleri bir kaseye alın ve kısık ateşte kaynatın.
  • Tuz ölçüsünü salçanızın tuzuna göre ayarlayın.
  • Kıvam aldıktan sonra ateşten indirin. 
  • GENEL TOPARLAMA:
  • Dikdörtgen kek kalıbınızı bolca yağladıktan sonra yağlı kağıt ile düzgünce kaplayın.
  • Hazırladığınız köfte harcının 4/3ünü kalıbın alt ve yanlarına gelecek şekilde ve eşit kalınlıkta yerleştirin.
  • Tam orta kısmına 4 ad haşlanmış yumurtayı boylamasına dizin.
  • Kalan köfte harcı ile üzerini yanlarda olanları aralık kalmayacak şekilde düzgünce kapatın.
  • Tam kalıp şeklinde olacaktır.
  • Ayırdığınız yumurta beyazını köftenin üzerine sürün.
  • Köftenin üstünü yağlı kağıt ile kapatın.
  • 180 derece de ısıtılmış fırında takribi 30 dakika pişirin.
  • Fırından alın ve üzerindeki kağıdı alarak tekrar fırına vererek 15 dakika daha pişirin.
  • Fırından çıkarın 5 dakika beklettikten sonra servis tabağına ters çevirerek yerleştirin.
  • Üzerine hazırladığınız domates sosu gezdirin.
  • Dilimleyerek servis edin.
  • Yanında közlenmiş domates ve biberler ve hatta tereyağlı pirinç pilavı şahane olacaktır.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle..💖💖💖👌👌👌

                                   AFİYET OLSUN....

0 comments: