KOZALAK KURABİYE NEDİR?NASIL HAZIRLANIR ?
KOZALAK KURABİYE
Merhabalar sevgili dostlar,
Evlerimizin değişmez ve vazgeçilmez atıştırmalığı,kahvelerin çayların eşlikçisi,kimi zaman
çocukluğumuzdan kalan anneanne/babaanne tarifiyle hemencecik yoğurup pişirdiğimiz,
çikolatalısından,meyvelisine,marmelatlısına yada üzeri toz şekerlisine bir çok çeşiti ile
''KURABİYELER''...
Yüzyıllar önce fırınların ısı derecelerini ölçmek için küçük ekmekçikler olarak pişirilen,
zaman içinde eklenen malzemeler ile ve Dünyanın dört bir yanına yayılması ve bazı Ülkeler de
Ülkelerin ismini,kahve mekanlarının isimlerini alarak bir tarifle ortaya çıkan bu lezzetli yiyecek,
Ülkemizin bir çok yöresinde de farklılıklar gösterir.Bir çoğumuz da damak tadımıza göre tercih
eder ya satın alırız yada evlerimiz de pişiririz.
Kimi zaman çocukların beslenme çantalarına girer,kimi zaman habersiz gelen misafirler
için kurtarıcı olarak kahvenin yanın da ikram edilir.
Üstelik sadece kurabiyeler için mutfaklarımız da onlara has teneke kutular bile vardır.Ya
buzdolabının üzerine kaldırırız ya mutfak büfesinin bir köşesinde yerini alır.
Bizleri çocukluk günlerine götüren kokusu ile de fırından gelen nefis kokusu bazen portakal
aroması ,bazen zencefilin,karanfilin kokusu ile birazda psikolojik olarak ruhumuzu dinlendirir.
Bugün size yazacağım tarife gelirsek de unsuz,fırınsız elinizi hamura bulaştırmadan yapıılacak
ve hatta eğlenceli yapımı ve ortaya çıkan çok şık görüntüsü ile sizleri memnun edecektir.
Her ne kadar adı kurabiye olarak yazılsa da aslında iç kısmı ''truf'',yani içi yumuşacık ,ağızda
dağılıp,damaklarda lezzet bırakan,çam kozalağı görüntüsünü veren,mısır gevrekleri de bir çıtırlık
ile damakları kaşındıran harika bir tarif...
Çocukları ile mutfağa girmeyi seven anneler işte bu tarifi onlarla birlikte hazırlayın.
Haydi o zaman biraz olsun sizleri eski günlere götürdüysem şimdi mutfağa girme zamanı..
Birlikte bu tarifi hazırlıyalım mı ? Kolay gelsin hepinize..☕🍪
- MALZEMELER:
- 400gr kakaolu ve mozaik kek (kalan kekleriniz yada marketlerde satılan 200gr.lık 2 paket)
- 100ml krema
- 50 gr ceviz
- 150 gr bitter çikolata
- ÜZERİNE:
- Çikolatalı mısır gevreği
- ÜZERİNE:
- Pudra şekeri
- HAZIRLANMASI:
Kekleri bir kaseye alın ve elinizle ufalayın. - Kremayı küçük bir kasede ısıtın.
- Çikolatanızı küçük doğrayın.
- Isınan kremaya çikolataları ekleyerek,çikolata eriyene kadar karıştırın.
- Hazırladığınız keklerin üzerine çikolata/krema karışımını (ganaj) ekleyerek yoğurun.
- cevizleri keserek ufaltın ve ekleyin.Tekrar yoğurun.
- Takribi 17 ad olacak şekilde ceviz büyüklüğünde yuvarlayın.
- Çam kozalağı olcak şekilde oval bir hale getirin.
- Mısır gevreğini bir tabağa alın ve kurabilerin alt kısmından başlayarak yukarıya doğru sık aralarla batırarak yerleştirin.
- Görüntüsü zaten ortaya çıkacaktır. (hayal gücünüzü kullanın 😍)
- Hepsini hazırladıktan sonra üzerlerine pudra şekeri serperek kar görüntüsü verin.
- Şimdi servis tabağına yerleştirme zamanı..
- Bu harika görüntülü lezzeti şahane kurabiyeyi sevdiklerinizle paylaşın.
- Afiyet olsun.
- Sevgiyle...💖💖💖
0 comments: