KADAYIFLI SARMA MUHALLEBİ NASIL HAZIRLANIR ? ÖLÇÜLERİ VE YAPILIŞI NASILDIR ?
KADAYIFLI SARMA MUHALLEBİ
Merhabalar sevgili dostlar,
Dünyaya gözlerimizi açtığımızda anne sütünden sonra ilk tattığımız mama dediğimiz gıdadır
''MUHALLEBİ''...
Buram buram tarih kokan ''Sütün Muktediri''yani MUHALLEBİ..
1500'lü yıllarda Osmanlı da sevgiyle hazırlanan en kolay haliyle süt,şeker ve pirinç unu ile
pişirilerek dağıtılan ve sık tüketilen geleneksel tatlıdır Muhallebi..
Geçmişine bakıldığında isminin ortaya çıkışı bir Arap General olan ''Al-Muhallab İbn Abi Sufra'ya
dayanıyor. 7.yüzyılda Generalin komutasında görevli bir aşçının General için özel olarak hazırladığı
ve Generalin bu tatlıyı çok sevmesi üzerine kendi adını verdiği yazılır.
O günlerden bu günlere tarihi yolculuğu ile bizlerde ''Muhallebi''olarak biliriz.
Köklü geçmişini araştırdığımızda ilk muhallebi tariflerine 10.yüzyılda kayıtlarla geçen
tariflerdir. Ve 3 farklı Muhallebi tarifine rastlanır.
Biri bildiğiniz ''Sade Muhallebi,bir diğeri içine pirinç eklenerek pişirilen ,diğeri ise tavuk eti
ilavesiyle yapılan muhallebidir..
Evet ! Hepinizi duyar gibiyim..Hepimizin aklına geldiği gibi bu 3 tarifte 3 farklı sütlü
tatlıyı temsil etmektedir.
Muhallebi- Sütlaç - Tavuk Göğsü
Sütlü tatlılar kategorisine baktığımızda ve de kime sorsak samırım sütlü tatlılar içinde bu ilk
3 tatlı söylenecektir.
Tarihi öyküsü ve sevilen lezzeti ile zaman içinde ilave malzemeler ile her biri farklı tatlar alsada
özünde damaklarda kalan ''Muhallebi''nin tadıdır.
Bu ialve malzemeler ve şekiller ile bende sizler için bir tarif hazırladım.Sanırım bir çoğunuz
biliyorsunuz ve tatmışsınızdır. Genellikle cup'lar içinde hazırlanan ''Kadayıflı Muhallebi''yi
birde ''Sarma ''olarak deneyelim.
Hepinize şimdiden kolay gelsin...
- MALZEMELER:
- KADAYIFLI KISMI İÇİN:
- 300gr Tel Kadayıf
- 2 yemek kaşığı Pudra şekeri
- 100 gr tereyağ
- 1 kahve fincanı Fındık yada Ceviz
- HAZIRLANMASI:
- Tel kadayıfları küçük boyutlar olacak şekilde keserek hazırlayın.
- Tavaya tereyağını alın ve kadayıfları ekleyerek kavurmaya başlayın.
- Devamlı karıştırarak kavurma işini yaparsanız hepsi aynı renkte kavrulacaktır.
- Rengi hafiften dönmeye başlayınca ceviz yada fındık kırıklarını ilave ederek kavurmaya devam edin.
- Rengi pembeleşince pudra şekerini ekleyin ,karıştırın ve ateşten indirin.
- Orta büyüklükte bir tepsiye kavrulan kadayıfları bastırarak eşit kalınlıkta yerleştirin.
- MUHALLEBİSİ;
1lt Süt - 4,5 yemek kaşığı Un
- 8 yeme kaşığı toz şeker
- 1,5 yemek kaşığı tereyağ
- 1 paket vanilya
- İÇİNE:
- Fındık yada ceviz
- HAZIRLANMASI:
- Süt,şeker ve unu tencereye alın ve pürüzsüz olana kadar çırpın.
- Orta ateşte karıştırarak pişirmeye başlayın.
- koyu kıvam alarak piştiğinde tereyağ ve vanilya ekleyerek ateşten indirin.
- Mikserle 5 dakika çırpın. (Çırpma esnasında muhallebi ılık hale gelecektir.)
- Hazırladığınız kadayıfın üzerine yine eşit dağılım olacak şekilde yerleştirin.
- Üzerine fındık yada ceviz kırıkları serpin.
- En az 3-4 saat buzdolabında soğutun. (Geceden hazırlarsanız daha da güzel olacaktır)
- Tamamen soğuyan tatlınızı dikdörtgen olacak şekilde kesin ve rulo sarın.
- Servis tabağına aldığınız ''Kadayıflı Sarma Muhallebi''leri Antep Fıstığı ve cevizle süsleyin.
- Afiyet olsun.
- Sevgiyle...💖💖💖
0 comments: