KADAYIFLI SARMA MUHALLEBİ,

KADAYIFLI SARMA MUHALLEBİ NASIL HAZIRLANIR ? ÖLÇÜLERİ VE YAPILIŞI NASILDIR ?

Haziran 21, 2023 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                               KADAYIFLI SARMA MUHALLEBİ


          Merhabalar sevgili dostlar,

    Dünyaya gözlerimizi açtığımızda anne sütünden sonra ilk tattığımız mama dediğimiz gıdadır

    ''MUHALLEBİ''...

     Buram buram tarih kokan ''Sütün Muktediri''yani MUHALLEBİ..

      1500'lü yıllarda Osmanlı da sevgiyle hazırlanan en kolay haliyle süt,şeker ve pirinç unu ile

      pişirilerek dağıtılan ve sık tüketilen geleneksel tatlıdır Muhallebi..

      Geçmişine  bakıldığında isminin ortaya çıkışı bir Arap General olan ''Al-Muhallab İbn Abi Sufra'ya

      dayanıyor. 7.yüzyılda Generalin komutasında görevli bir aşçının General için özel olarak hazırladığı

     ve Generalin bu tatlıyı çok sevmesi üzerine kendi adını verdiği yazılır.

     O günlerden bu günlere  tarihi yolculuğu ile bizlerde ''Muhallebi''olarak biliriz.

              Köklü geçmişini araştırdığımızda ilk muhallebi tariflerine 10.yüzyılda  kayıtlarla geçen

      tariflerdir. Ve 3 farklı Muhallebi tarifine rastlanır.

      Biri bildiğiniz ''Sade Muhallebi,bir diğeri içine pirinç eklenerek pişirilen ,diğeri ise tavuk eti 

      ilavesiyle yapılan muhallebidir..

            Evet ! Hepinizi duyar gibiyim..Hepimizin aklına geldiği gibi bu 3 tarifte 3 farklı sütlü

       tatlıyı temsil etmektedir.

             Muhallebi- Sütlaç - Tavuk Göğsü

         Sütlü tatlılar kategorisine baktığımızda ve de kime sorsak samırım sütlü tatlılar içinde bu ilk

         3 tatlı söylenecektir.

         Tarihi öyküsü ve sevilen lezzeti ile zaman içinde ilave malzemeler ile her biri farklı tatlar alsada

         özünde damaklarda kalan ''Muhallebi''nin tadıdır.

         Bu ialve malzemeler ve şekiller ile bende sizler için bir tarif hazırladım.Sanırım bir çoğunuz 

         biliyorsunuz ve tatmışsınızdır. Genellikle cup'lar içinde hazırlanan ''Kadayıflı Muhallebi''yi

          birde ''Sarma ''olarak deneyelim.

                 Hepinize şimdiden kolay gelsin...

  • MALZEMELER:
  • KADAYIFLI KISMI İÇİN:
  • 300gr Tel Kadayıf
  • 2 yemek kaşığı Pudra şekeri
  • 100 gr tereyağ
  • 1 kahve fincanı Fındık yada Ceviz
  • HAZIRLANMASI:
  • Tel kadayıfları küçük boyutlar olacak şekilde keserek hazırlayın.
  • Tavaya tereyağını alın ve kadayıfları ekleyerek kavurmaya başlayın.
  • Devamlı karıştırarak kavurma işini yaparsanız hepsi aynı renkte kavrulacaktır.
  • Rengi hafiften dönmeye başlayınca ceviz yada fındık kırıklarını ilave ederek kavurmaya devam edin.
  • Rengi pembeleşince pudra şekerini ekleyin ,karıştırın ve ateşten indirin.
  • Orta büyüklükte bir tepsiye kavrulan kadayıfları bastırarak eşit kalınlıkta yerleştirin.
  • MUHALLEBİSİ;
    1lt Süt
  • 4,5 yemek kaşığı Un
  • 8 yeme kaşığı toz şeker
  • 1,5 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 paket vanilya
  • İÇİNE:
  • Fındık yada ceviz
  • HAZIRLANMASI:
  • Süt,şeker ve unu tencereye alın ve pürüzsüz olana kadar çırpın.
  • Orta ateşte karıştırarak pişirmeye başlayın.
  • koyu kıvam alarak piştiğinde tereyağ ve vanilya ekleyerek ateşten indirin.
  • Mikserle 5 dakika çırpın. (Çırpma esnasında muhallebi ılık hale gelecektir.)
  • Hazırladığınız kadayıfın üzerine yine eşit dağılım olacak şekilde yerleştirin.
  • Üzerine fındık yada ceviz kırıkları serpin.
  • En az 3-4 saat buzdolabında soğutun. (Geceden hazırlarsanız daha da güzel olacaktır)
  • Tamamen soğuyan tatlınızı dikdörtgen olacak şekilde kesin ve rulo sarın.
  • Servis tabağına aldığınız ''Kadayıflı Sarma Muhallebi''leri Antep Fıstığı ve cevizle süsleyin.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...💖💖💖  


  

             

0 comments: