hamur işi,

SANDWICH POĞAÇA NASIL YAPILIR? TAM ÖLÇÜSÜ NEDİR?

Ekim 04, 2023 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

                                                   SANDWICH POĞAÇA


      Merhabalar sevgili dostlar,

  Mutfakların ve çay yanında yenilen en çok tüketilen yiyeceği ''Poğaçalar''..

  Sabah kahvaltısından,ara atıştırmalığına, öğleden sonra ki çay sofralarından,yolculuklarda ,

  çocukların beslenme çantalarında hemen her zaman ilk aklımıza gelen ve bir çok çeşidi ile

   ister ev fırınlarında istersek de sokak fırınlarında günün her saati bulabileceğimiz vazgeçilmez

  hamur işimiz..Bazen peynirli / maydanozlu,bazen kıymalı karabiberli,bazen patatesli ve hatta

  damak tadımıza uyan herhangi bir malzeme dolgusu ile yahut içi boş yuvarlayarak tepsiye

  attığımız poğaçalar..Kimi zaman mayalı,kimi zaman el kararı bazen de anneanne usulü..

  Hangisi olursa olsun fırına girdiği an da çaydanlığı da ocağa koyduğumuz ve illaki bir arkadaş

  yada bir komşumuzu çağırarak sohbet eşliğinde sıcak sıcak poğaçalarımızı ikram ederiz.

Eskiden mutfaklarımızda yemek defterlerimiz olurdu ve gittiğimiz bir ev ziyaretinde beğendiğimiz

 tarifleri yazar ,tarifi aldığımız kişinin de adını sayfanın bir ucuna yazardık ki tadını hatırlıyalım,

 şekli gözümüzün önüne gelsin diye..Artık günümüzde internette istediğimiz tarife kolayca erişti-

 ğimiz için sanırım o yemek defterleri de mazi oldu..saklayanınız var mı bilmem..Benim yemek 

  defterlerim hala mutfak çekmecemde durur,arada nostalji olsun diye de bir tarifi pişirir eski

 günleri anarım..hatta seneleri ile de yazdığım tariflerim mevcut..

         Bu arada biraz nostalji de olmadı değil,özellikle de artık aramızda olmayan büyüklerimizden

  kalan tarifler içimizde buruk bir hüzün bıraksa da o günlerin anısını ve ahirete göç eden sevdikleri-

 mizi de anmamıza vesile oluyor.

          Şimdi bugün sizler için vazgeçilmez yiyeceğimiz ''poğaça''yı sandwıch şeklinde hazırladım

 ve ister iç malzemesi koymadan isterseniz de biraz beyaz peynir ilavesiyle de hazırlıyabilirsiniz.

         Sıcak sıcak poğaçalarınız ve yanında kahvaltılık çeşitleri ,bir bardak da tavşan kanı çay,

  enfes bir birliktelik olacaktır.

         Haydi başlayalım tarifimize..

  • MALZEMELER:
  • 250 gr oda sıcaklığında tereyağ
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • 1 su bardağı sulu yoğurt
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 2 ad yumurta ( 1 yumurtanın sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 1 pak yaş maya
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 8 su bardağı Un + ayrıca hamur mayalandıktan sonra 1/2 su bardağı un eklenecek .
  • İÇ HARCI:
  • Beyaz peynir
  • ÜZERİNE:
  • 1 ad yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı pekmez 
  • Çörek otu
  • HAZIRLANMASI:
  • Maya,süt ve şekeri hamur yoğurma kasesine alın ,karıştırın ve üzerini kapatarak 10 dakika bekletin.
  • Un hariç diğer malzemelerini ekleyerek karıştırın.
  • Azar azar Un'u eklemeye başlayın.Un ölçüsü malzemelerin az yada çokluğu,unun kalitesine göre değişebileceği için hafifçe elinize yapışan yumuşak bir hamur elde edin.
  • Hamurunuzun üzerini kapatarak mayalanması için kenara alın.
  • Mutfağınızın sıcaklığına göre mayalanma süresi farklılık gösterebilir.
  • İki katına çıkan hamurunuzu tezgaha 1/2 su bardağı un serperek tekrar yoğurun glüteni iyice çıksın.
  • Takribi 34 ad yuvarlaklar olarak hazırlayın.(Poğaçalarınızı daha büyük yada daha küçük yapabilirsiniz)
  • Yuvarladığınız her bir hamuru elinizle yuvarlak açın ve ortasına beyaz peynir yerleştirin.
  • iki ucunu ortada birleştirin ve sandwıch şekli vererek ters çevirin.
  • Fırın tepsiniz yağlı kağıt ile kaplayın ve poğaçaları aralıklı dizin.
  • Tepsideki poğaçaların üzerini bir mutfak havlusu ile örtün ve 20 dakika bekletin.
  • Ayırdığınız yumurta sarısını pekmez ile karıitırın.
  • Poğaçaların üzerine sürün ve arzuya göre çörek otu yada susam serpin.
  • Fırınınızı 175 derece de ısıtın ve poğaçalar nar gibi kızarana kadar pişirin.
  • Fırından çıktığı an da yumuşacık lezzeti ile enfes lezzetler çayınızın yanında ikrama hazır..
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...💖💖💖

                        
 

0 comments: