ÇÖREKLER,

PASKALYA ÇÖREĞİ NASIL YAPILIR ? TAM ÖLÇÜLERİ NEDİR ?

Kasım 29, 2023 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

 PASKALYA ÇÖREĞİ-ü.jpgMerhabalar sevgili dostlar,

Osmanlı döneminde ,özellikle İstanbul 'da Hristiyan ailelerin Paskalya Dönemi pişirdikleri ve Müslüman komşuları ile paylaştıkları eskilerden günümüze hala lezzeti ve iştah açıcı görüntüsü ile yerini koruyan ''Paskalya Çöreği''..
Osmanlı ve Türk Mutfağında da çörekler denildiğinde ilk akla gelendir.
Osmanlı Döneminde Saray Mutfağının çeşitliliği ve köle olarak gelenlerin kendi Ülke lezzetlerini de Saray mutfağına adapte etmesi ile zenginleşmiştir.
İşte Paskalya Çöreği de onlardan biridir,Katolik ve Ortodoks mezhebinden ve İstanbul da yaşayan azınlık kesimin kültürünün ve yemeklerini o dönemlerde iç içe yaşayan halk da bir çok lezzeti bazen bire bir tarif ile bazen bir kaç farklı malzeme ilavesi ile değiştirerek uygulamış ve günümüze kadar gelmiştir.
Hristiyanların da kendi içlerinde Paskalya Çöreğini farklı malzeme kullanarak hazırlayanlar bulunsa da benim bugün sizler için hazırladığım,kendi mutfağımda denediğim ve pastanelerden aldığımız lezzeti yakaladığımı düşündüğüm bir reçetedir.Lezzeti ile görüntüsü ile ve bereketli oluşu ile ''Paskalya Çöreği''tarifimi defterlerinize kaydetmeyi unutmayın.
Buyrun tarife; Hepinize kolay gelsin.
  • MALZEMELER:
  • 1 su bardağı Sıvıyağ
  • 1 su bardağı ılık Süt
  • 3 ad yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 7 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 dolu yemek kaşığı mahlep
  • 2 küçük damla sakızı (tavanda döverek ekleyin)
  • 2 paket kuru maya 
  • Takribi 8 su bardağı Un (azar azar ekleyin ,ele yapışmayacak ama sertte olmayacak)
  • ÜZERİNE:
  • Yumurta sarısı
  • Badem yada fındık 
  • Yada Susam
  • HAZIRLANMASI:
  • Hamuru yoğuracağınız kaseye mayaları alın ve üzerine 1 tatlı kaşığı toz şeker ile mayaların üzerini örtecek kadar ılık su ekleyerek karıştırın ve 10 dakika mayanın aktif hale gelmesini bekleyin.
  • ılık süt,sıvıyağ,şeker,tuz,yumurtalar,mahlep ve damla sakızını ekleyin ,karıştırın.
  • Unu eleyin ve azar azar ilave ederek hamuru yoğurmaya başlayın.
  • Ele yapışmayan ama çok da sert olmayan bir hamur elde edin.
  • Hamurunuzun üzerini kapatın ve mayalanması için bir kenara alın.
  • Takribi oda ısısına göre 1 saat mayalanması yeterli olacaktır.
  • Mayalanan hamurunuzu tezgaha alın ve bir kez daha yoğurduktan sonra 4 eşit parçaya ayırarak yuvarlayın.
  • Her bir hamur parçasını 3 eşit parçaya ayırın ve parmak kalınlığında rulolar yapın.
  • 3 adet uzun ruloları tezgaha alın ve tepe kısımlarını birleştirdikten sonra saç örgüsü gibi örün alt kısmını birleştirin.
  • Bu şekilde hazırladığınızda 4 ad Paskalya Çöreğiniz olacaktır.
  • Fırın tepsinize yağlı kağıt serin ve hazırladığınız çörekleri çok yakın olmayacak şekilde yerleştirin.
  • 45 dakika da tepsi içinde bekletin.
  • İki katı büyüyen çöreklere yumurta sarısı sürün ve file badem/fındık yada susam serpin.
  • 175 derece de ısıtılmış fırında üzerleri nar gibi kızarana kadar pişirin.
  • Harika kokuları enfes lezzeti ile ılınınca çöreklerinizi servis tabağına alarak dilimleyin.
  • Afiyet Olsun.
  • Sevgiyle..🧡🧡🧡

0 comments: