AYVA TATLISI,

AYVA TATLISI NASIL YAPILIR ? ÖLÇÜLERİ VE PÜF NOKTALARI NELERDİR ?

Kasım 29, 2023 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


 


Merhabalar sevgili dostlar,

  • Eskilerin ön görüsüyle Ayva bol olursa kış sert geçer deyimini hatırlayarak,manav reyonlarında bolca gördüğümüz ''AYVA''bugün bizlerle..
M.Ö 650 yıllarında Yunanistan da yetiştirildiği,sonradan Orta ve Doğu Avrupa'ya yayıldığı bilinen Ayva,bugün Avustralya hariç diğer Ülkelerin hepsinde yetiştirilmektedir.
Ülkemizde Sakarya,Denizli,Bursa,Isparta,KahramanMaraş ve Çanakkaleden oluşan 71bin dekar Ayva dikili alanlar bulunmaktadır.
A-B-C vitamini ve potasyum bakımından zengin bir meyva olan Ayva,bağışıklık sistemini güçlendirme de ,kanserden bağırsak rahatsızlıklarına,eklem ağrılarından öksürüğe kadar bir çok hastalığa karşı koruyucu ve iyileştiricidir.
Bir çok yemeğinde başrolünde yer aldığı bilinir.
Çorbasıyla,zeytinyağlısıyla,dolmasıyla,kompostosu ve reçeli/marmelatıyla,kış meyveleri içinde tercih edilen meyvedir.
İçeriğinde yüksek miktarda bulunan ''pektin'' pişerken jöle kıvamını vermesiyle yemek ve tatlılara ayrı bir lezzet sunmaktadır.
Çekirdeği kullanılarak ''jöle''elde edilmesi ve yiyeceklerde kullanılmasının dışında kozmetik ürünlerinde de kullanıldığı bilinmektedir. 
Sofralarımızda meyve tatlıları içinde en sık ve severek tüketilen tatlılardan birisi de ''AYVA TATLISI''dır.Ceviziyle kaymağıyla,akşam yemeklerinden sonra da rahatlıkla servis edilen bu lezzetli tatlıyı bir de benim tarifim ile pişirelim mi ?
  • MALZEMELER:
  • 3 ad Orta büyüklükte Ayva
  • 1 kalıp (takribi 200gr'lık) kızamık şekeri/lohusa şekeri (aktarlarda bulunur)
  • 1 yemek kaşığı Ayvanın çekirdekleri
  • 4 ad karanfil
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 5 su bardağı su
  • ÜZERİNE:
  • Ceviz
  • Kaymak
  • HAZIRLANMASI:
  • Ayvaları tam ortalarından kesin ve ayıklayın.
  • Çekirdek kısmını sert kısmı kalmayacak şekilde oyarak çıkarın.
  • Ayıkladığınız ayvaları kararmamaları için limonlu su içerisinde bekletin.
  • Geniş bir tencereye 2 su bardağı su ile kızamık şekeri/lohusa şekeri'ni alın ve orta ateşte şeker eriyene kadar kaynatın.
  • lohusa şekeri tamamen eriyince kalan suyu ,toz şekerini ve ayvanın çekirdeklerini ekleyerek kaynamaya bırakın.
  • Şerbet kaynamaya başladıktan sonra limonlu su içinde bekleyen ayvaları birbirinin üzerine gelmeyecek şekilde şerbetin içine yerleştirin.
  • 10 dakika tencerenin kapağı kapalı olarak ara ara ayvaları ters yüz ederek kaynatın.
  • Daha sonra kapağını açın ve ayvalar dağılmayacak şekilde ama yumuşak olana kadar pişirin.
  • Bu arada şerbetiniz de jöle kıvamına gelecektir.İşte ayva tatlınız oldu demektir.
  • Ateşten indirin ve ılık hale gelmesi için tencerede bekletin.
  • Ayvaların oyduğunuz kısmı size bakacak şekilde tabağa yerleştirin ve üzerine şerbet gezdirin.
  • Orta kısmını iri doğranmış ceviz ile doldurduktan sonra 1 yemek kaşığı kaymak yerleştirin.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...🧡🧡🧡

AYVA TATLISI..Ü.jpg





0 comments: