Dünyada ve Türkiyede hikayesi olan yemekler,

DÜNYA'DA VE TÜRKİYE'DE HİKAYESİ OLAN YEMEKLER-4- HAMBURGER

Ocak 29, 2025 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

Merhabalar sevgili dostlar, Dünya'da ve Türkiye'de hikayesi olan yemekler serimizin 4. konuğu tüm Dünya da hali hazırda popülerliğini koruyan bir lezzet ''HAMBURGER'' İki dilim sandviç arasında köfte ile yapılan bir sandviç türü diyebileceğiniz,genellikle bir kaç malzeme ilavesiyle zenginleştirilen günümüzün de en popüler sokak lezzetlerinden bir tanesi... Ketçap'ı ,mayonez'i,turşusu,karamelize soğanı,domatesi ve bir çok ilave malzemesi ile özellikle gençlerin daha çok tercih ettikleri ''HAMBURGER'' Köfte'nin yapımında genellikle kırmızı et kullanılsa da ,tavuk etinden (chicken burger) yapılanları da yaygın olarak tüketilmektedir. Yağ oranı çok yüksek olmakla birlikte ,sokak lezzetleri denildiğinde ,ayak üstü tüketilen yiyeceklerinde en önemlisidir ''HAMBURGER'' Şöyle bir geçmişini araştıralım ve tarihte bir yolculuğa çıkalım mı ? Hamburger'in tarihi Orta Asya'ya,Tatar diye bilinen Türk toplumlarına kadar uzanır.O zamanlar da savaşçı Tatar atlılarının et'i çiğ olarak tükettikleri bilinir.Zaman içerisinde ,eti saklama amaçlı ,atlarının eğerlerine koyarak uzun seferlere çıktıklarında,at'ın hareketi ve ısısı sayesinde,et'in az da olsa piştiğini ,yumuşadığını ve daha kolay çiğnelenebilir hale geldiğini keşfederler.Asya steplerinde ki bu uzun seferler de ,et'i eğerin altından çıkartarak ona tuz ,biber ve soğan da ekleyerek tüketmeye başlamışlardır.Sonunda bugün de bilinen ''Tatar Bifteği''ortaya çıkmıştır. 19.yüzyıl ortalarında ,Almanya'nın Hamburg şehrinden gelen bir tüccar,ticaret amacıyla gittiği Orta Asya da ''Tatar Bifteği''ni görür,yer ve beğenerek Almanya'ya getirir,Hamburg Bifteği olarak sunmaya başlar. Sonraları ise bir aşçı eti daha yumuşak kıvama getirmek için kızartarak servise sunarak ismini de ''HAMBURGER''yani Hamburg'a ait''anlamına gelen isimle lanse eder. Hamburger'in ,Almanya'dan çıkışı ise iki farklı yolla gerçekleşmiştir. Bunlardan biri bir fizikçi ve aynı zamanda bir yemek geliştirme uzmanı olan Dr.J.H.SALİSBURY'nin,Hamburger'i İngiltere'ye götürmesiyle olmuştur. Çünkü Dr.Salisbury,sağlıklı bir yaşam için günde 3 kere ,önceden sıcak su ile yıkanmış biftek yenmesi gerektiğine inanmaktaydı.Ve bu şekilde hazırlanan Hamburger'e İngiltere'de ''SALİSBURY BİFTEĞİ''adı verilerek sunulur. Hamburger'in Almanya'dan ikinci çıkışı ise,19.yüzyılın sonlarında,Alman göçmenlerinin Amerika'ya gidişiyle olmuştur. Hamburger bifteğinden yapılan köftelerin ismi Amerika 'da ''HAMBURGER''olarak tanınmaya başladı.Yani tarihten bu yana Hamburger etinde hiç bir zaman domuz eti olmamıştır. Türkiye ilk Hamburger'le ne zaman tanıştı diye bakacak olursak,İstanbul/Anadolu yakasında bir büfenin ,1962 yılında köfte/ekmek tanımını ketçap yada salçalı sos ilavesiyle müşteriye sunması kayıtlara geçmiştir. Hamburger'le bütünleşen ''Mc Donald's'lara bakıldığında takvimler Ekim 1986'yı göstermektedir. İnsanların hızlı yemek alışkanlıklarının Ülkemizde de özellikle son yıllarda çok artması,bu tarz yemeklerin de çoğalmasına ve ayak üstü yemek firmalarının Türkiye pazarına girmesine sebep olmuştur. Her ne kadar Hamburger'e bağımlılığımız Amerika kadar olmasa da .zamanın koşturmacası içinde ,ayak üstü sokak lezzetlerinin talebi Ülkemizde de artış göstermiştir. Dünden bugüne ''Hamburger''..büyükten küçüğe severek tüketilen,aslında mis gibi anne köftesinin yerini benim gözümde alamasa da,lezzetli bir ''Hamburger''i evimizin mutfağında çocuklarımız için nasıl hazırlarız ?diyorsanız,işte en pratik tarifi ile Hamburger yapımı.. Bir Hamburger Köftesinin lezzetli ve başarılı olmasını istiyorsanız ,en önemli kriteri etinizi iyi seçmektir.İlk çıkışı Biftek kıyması denilse de sizler evlerinizde kasabınızdan tek çekim olacak Dana Döş Kıyması seçmelisiniz. Kıymanın tek çekim olması etin suyunun ezilerek kaybını önleyecektir buna dikkat edelim. Diğer işlem ise sadece tuz ve karabiber,başka hiç bir şey konulmaz. Endüstriyel yapılan Hamburger'lerin içine farklı malzemeler (maliyeti düşürmek adına)katılsa da ,gerçek bir Hamburger yemek istiyorsanız üç malzeme yeterlidir.Sonrası ise kocaman yuvarlak köfte şekilleri vererek buzdolabında dinlendirmek... Eviniz de mangal imkanı olanlarınız yoksa,döküm ızgara bir tava işinize yarayacaktır. Kızgın döküm tava da,kısa sürede pişirmek önemli detayıdır.Kızgın döküm tava köftelerin suyunun içinde kalmasını sağlayacak ve etin lezzetini muhafaza edecektir. Hamburger ekmeklerini de isterseniz kendi fırınınızda pişirebilir yada zamandan tasarruf için dışarıdan temin edebilirsiniz. Köftenin dışında ilave malzemeler ise tamamen damak keyfinize kalmış..İster karamelize soğan hazırlayın isterseniz ilk çıkışı sadce ketçap/mayonez...Tercih sizlerin...Ama yanında bir tabak patates kızartması hiç de fena olmaz... Orta Asya'dan bugüne,Tatar savaşçıların anısına...haydi bir güzellik yapalım,hafta sonu bir güzel ''HAMBURGER''le... Afiyet olsun.. Sevgiyle..🧡🧡

0 comments: