Ayva Tatlısı,

Ayva Tatlısı nasıl yapılır

Aralık 04, 2015 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

AYVA TATLISI..

Bugün sizlere en sevdiğim tatlılardan birini yazmak istedim.
Hem görüntüsüyle hemde iştah açan lezzetiyle hepinizin seveceği bir tatlıdır umarım.
Haydi başlayalım tarife...

MALZEMELER:

3 ad orta büyüklükte ayva (aynı büyüklükte seçerseniz görüntü güzel olur.)
1 kalıp (200 gr.) lohusa şekeri..(kızamık şekeri de deniyor)
1 yemek kaşığı ayvanın çekirdekleri
3 su bardağı toz şeker
5 su bardağı su
4 ad.karanfil
3-4 damla limon suyu
SÜSLEMEK İÇİN:
1 kase kaymak
1 kase iri çekilmiş ceviz içi

YAPILIŞI:
Ayvaları ayıklamaya başlamadan önce genişçe bir kaseye limonlu su hazırlayın ki,ayvaları ayıklarken içine atalım kararmasın.
Şimdi ayvaları tam ortalarından dikine kesin ve orta kısımlarını iyice oyun.
Sert kısmını güzelce oymazsanız piştiği halde sert kalır.
Çekirdeklerini çıkarın ve bir yere ayırın.
Kabuklarını da soyun ve limonlu suya bırakın.
Geniş bir tencereye 2 su bardağı su ile lohusa şekerini alın ve şekerin erimesini sağlayın.
Lohusa şekeri eriyince,ayva çekirdeklerini,toz şekeri ve kalan suyu ekleyin.
Şerbeti kaynamaya bırakın.
Şerbet kaynamaya başlayınca karanfili ekleyin,3-4 damla limon suyu ekleyin,
Ve ayvaları orta kısımları üste gelecek şekilde şerbetin içine yerleştirin.
Kısık ateşte pişirmeye bırakın.
Ara ara şerbeti bir kaşık ile ayvaların üzerinde gezdirin.
Ama dikkat edin çok pişerek ayvalar dağılmasın.
Zaten ayvalar yumuşayınca şerbet jöle kıvamına gelecektir.
Ocağı kapatın ve soğumaya bırakın...bu arada yine şerbeti ayvaların üzerinden gezdirin.
Soğuyan ayvaları servis tabağına alın ve orta kısımlarına önce ceviz içi,sonra kaymağı 
yerleştirerek servis yapın.
İşte sizlere nefis bir tatlı..Ayvanın en güzel hali..
Bereketli sofralar..Afiyet olsun....

0 comments: