ANA YEMEKLER,

İçli Köfte Nasıl Yapılır,tarif ve hazırlanışı

Şubat 15, 2017 Neşem Çelik 0 Yorumlar



İÇLİ KÖFTE
(MARDİN YÖRESİ)

Merhabalar,
Birazdan yazacağım tarif,aslen Arap Mutfağına ait olup,özgün adı KİBBE'dir.
Türkiye'de Bitlis,Osmaniye,Sivas,Kahramanmaraş,Tunceli,Elazığ,Malatya,Mardin,
Diyarbakır,Hatay,Kilis,Gaziantep,Adana,Şanlıurfa ve Adıyaman yörelerinde yapılmaktadır.
Köftenin iç malzemesi yörelerine göre biraz depişiklikler göstermektedir.
Bazı yöreler de DOLGULU KÖFTE diyede isimlendirilir.
Türkiyenin belirli bölgelerinin geleneksel yemekleri arasında olan İÇLİ KÖFTE,
yapımı zor ve uzun olduğu için gündelik yemek olmaktan çıkıp,özel gün yemeği
sınıfına geçmiştir.
İçli köfte iki türlü hazırlanır.
Birincisi haşlama,ikincisi kızartma..
Özel günlerde misafir ağırlamakta ,yukarıda yazdığım bölgeler başta olmak üzere,
mutlaka sofralarda yerini alır.
Ben bugün sizlere Mardin yöresine ait tarifi yazacağım.
Ölçüler ve malzemeler tam uygulandığı takdirde ,biraz da el beceriniz varsa,
İçli Köfte sofralarınızda yerini alacaktır.
MALZEMELER:
DIŞ KISIM İÇİN:
2 su bardağı köftelik bulgur
2 su bardağı irmik
3 su bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı domates salçası
tuz
pul biber
İÇ HARCI İÇİN:
500 gr dana kıyma 
5 adet orta boy kuru soğan
125 gr margarin yada tereyağ
2 yemek kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak
1 çorba kasesi ince doğranmış maydanoz
1/2 su bardağı iri doğranmış ceviz
Tuz
Pulbiber
Karabiber
(Tuz ve biber ölçüleri damak zevkinize bırakılmıştır.)
HAZIRLANIŞI:
İç malzemesini hazırlamakla işe başlayalım.Çünkü iç harcının yağının donuk derecesinde
olmasını istiyoruz.Yapacağımız içli köftenin dış kabuğunu oluşturduğumuzda ,iç harcı
sıcak olursa ,kabukta çatlamalar olur.En önemli özelliklerinden biri de içe koyacağımız
kıymanın soğuk olması..
Kuru soğanları küçük yemeklik doğrayarak bir tencere içerisine alalım.
Yağını ekleyerek orta ateşte kavurmaya başlayalım.Soğanlar yumuşamaya başlayınca,
kıymayı ekleyerek karıştıralım.Kısa bir süre sonra kıyma rengini döndürecek ve kavrulma
kıvamına gelecektir.Domates salçasını,tuzunu ve biberlerini ekleyerek 5 dakika daha
kavuralım.Ve ateşten indirerek maydanozunu,cevizini ekleyelim.
Tencereden başka bir kase içerisine alalım ki daha süratli soğumaya başlasın.
Ilık hale gelince buzdolabına kaldırarak iyice soğutalım.
İç harcımız hazır olduğuna göre dış kabuğunu hazırlamaya başlayabiliriz.
Eğer profesyonel bir mikseriniz varsa,yoğurma zahmetine girmeden bu işi
kısa sürede yapabilirsiniz.
Yoksa da ellerinize kuvvet,ama gözünüzü korkutmayayım madem böyle leziz
bir yemek hazırlamaya giriştiniz,vereceğiniz emeğe deyecektir.
3su bardağı suyu kaynattınız.
Genişçe bir yoğurma kabına köftelik bulguru alın.
Kaynar suyu üzerine boşaltın ve üzerini bir kapakla kapatarak suyunu çekmesini bekleyin.
Bu arada bulgurlarda yumuşamaya başlayacaktır.
10 dakika sonra irmiği ekleyin ve karıştırın.Her ikisi birlikte 5 dakika harmanlansın.
Şimdi gelelim salçaya onu da ekleyin.
Tuzu ve pul biberini de ilave ederek yoğurma işlemine başlayın.
Mikser de bu işlem ,bulguru sıcak su ile yumuşattıktan sonra sıraya diğer
malzemeleri ekleyerek düğmesini çalıştırmaya kalıyor.Kısa bir süre sonunda
bütün malzemeler harmanlanarak bir hamur kıvamına gelecektir.
Yoğurma işlemi yapıyorsanız(el gücüyle)ara ara elinizi ıslatarak yoğurun.
Yumuşak bir hamur kıvamı alan içli köftenizin dış kısmı hazır..üzerini örterek kurumasını
önleyin.
Artık buzdolabında bekleyen iç harcımızı çıkarabiliriz.Sıra geldi doldurma işine..
Yanınıza bir kase soğuk su alın ve başlayın.
İçli köfte hamurundan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlayın.
Şimdi bu yuvarlağın tam orta kısmına ıslattığınız baş parmağınızla oyuk açın.
Daha sonra baş parmağınızla çevire çevire hem yanlardan incelmesini,hemde 
boyunun büyümesini sağlayın.
Çoğumuz bu işlemin yapılışını gözlemlemişizdir.Kenar kısımları ne kadar ince 
açılırsa bir o kadar makbuldur.
Bir kubbe şeklini alan köftenin içine ,kıymasını yerleştirin ve yine çevire çevire ağız kısmının kapanmasını sağlayın.
Elinizi ıslattığınız sürece ve dış hamurunu çok iyi yoğurduğunuz da hiç bir 
çatlama olmadan kolaylıkla iç kıymasını doldurabileceksiniz.
Bu ölçü ile 36 adet içli köfteniz olacaktır.
Ben kızartarak servise aldım.
Tercih sizin ,isterseniz genişçe bir tencere de su kaynatın ve az tuz atın.
Kaynayan suya tek tek içli köfteleri bırakın.Köfteler suyun yüzeyine çıkınca
pişmiş demektir.Yapacağınız tereyağlı domates sos ile servise sunabilirsiniz.
Diğer tarafta bol kızgın yağda çevire çevire kızartarakda servis edebilirsiniz.
Şimdiden kolay gelsin..Afiyet olsun.
Sevgiyle kalın...

0 yorum: