ANA YEMEKLER,

ARPACIK SOĞANLI KAVURMA (BAŞAMEL SOSLU)

Mart 31, 2017 Neşem Çelik 0 Yorumlar


ARPACIK SOĞANLI ET KAVURMA
(BAŞAMEL SOSLU)
1,5 kg.dana kuşbaşı et
2 adet kuru soğan
1 paket arpacık soğan
2 adet büyük kapya biber
4 adet büyük köy biberi
1 kahve fincanı zeytinyağ
1 yemek kaşığı tereyağ
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1,5 çay kaşığı kişniş
2 su bardağı su
YAPILIŞI:
Etleri düdüklü tencereye alın ve zeytinyağ ilavesiyle kavurmaya başlayın.
Etler suyunu bırakıp tekrar suyunu çekene kadar ara ara karıştırın.
Bu arada kuru soğanları ve biberleri halka doğrayın.
Etleriniz suyunu çekip yağına kalınca soğanları ve biberleri ekleyerek
kavurmaya devam edin.5 dakika kavurduğunuz et ve biberlerle soğanlara,
tuz,karabiber ve kişnişi ekleyerek karıştırın.Suyunu vererek kapağını kapatın.
25 dakika orta ateşte pişmeye bırakın.
Arpacık soğanların kabuklarını ayıklayın.Sarımsakları halka doğrayın.
Bir tavaya tereyağını arpacık soğanlarını ve sarımsakları alarak kavurmaya
başlayın.Soğanların renkleri dönmeye başlarken toz şekeri ekleyin.Soğanlar
hemen karamelize olacaktır.Ateşten indirin.
Bu arada pişen etlerin kapağını açarak kavurduğunuz soğanları ekleyerek
5 dakika birlikte pişirin.(kapağı açık olarak)
Etimiz hazır..şimdi başamel sosu hazırlıyabiliriz.
Artık hemen hepimizin bildiği gibi,hatta bazen göz kararı bile yaptığımız 
başamel sos bu tür et yemeklerinin üzerine çok yakışıyor.Bu ölçüler için
yaptığım başamel sos tam etlerin üzerini örtecek kadar oldu.
BAŞAMEL SOS MALZEMELER:
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağ
3 su bardağı süt
200 gr kaşar peyniri rendesi
tuz
karabiber
YAPILIŞI
Bir tavaya tereyağını alarak eritin.Unu ekleyerek kavurmaya başlayın.
Un pembeleşmeye başlayınca azar azar sütü ekleyin.(bu esnada ateşin altını kısın)
Koyu bir kıvam alan sosu ateşten indirin ve tuzunu,karabiberini ekleyin.
Kaşar rendesinin bir kısmını da ilave edin.
Şimdi gelelim son hazırlıklara;
35x35 bir tepsiye yada borcama etinizi yerleştirin.
Üzerine başamel sosu eşit olarak ,etin her tarafını kaplayacak şekilde yerleştirin.
Kaşar peyniri rendesini sosun üzerine serpin.
190 derecede ısıtılmış fırında kaşar peynirleri kızarana kadar pişirin.
Çok uzun süre tutmamaya dikkat edin ki etler kurumasın..
Kare dilimleyerek servis yapabilirsiniz.
Takribi 10 kişiye ikram edebilirsiniz.
Afiyet olsun
Sevgiyle...
  

0 yorum: