ANA YEMEKLER,
RUMELİ DAMAT PAÇASI TARİFİ
RUMELİ DAMAT PAÇASI
Balkanlardan mutfaklarımıza giren bu yemek çoğu mutfakta sevilen ve sık yapılan
yemekler arasında..açıkçası bizim mutfakta da sevilerek yeniyor.
Gerçi soyumuzun Balkanlardan geliyor oluşu belki de bu yemeği sevmemizde
etkili de olabilir.
Balkanlar da düğün evlerinde damat için hazırlanan bir yemek olarak söylenir.
Bire bir orada yapılan tarifi sizlerle paylaşacağım.
Haydi buyrun..
MALZEMELER:
1 kg.lık bütün tavuk
3 adet hazır yufka
3 su bardağı tavuk suyu
SOSU İÇİN:
3,5 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı yoğurt
3 tepeleme yemek kaşığı un
1 adet yumurta
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı sirke
Tuz
ÜZERİNE:
1 çorba kasesi yoğurt
1 yemek kaşığı tereyağ
1,5 çay kaşığı toz kırmızı biber
YAPILIŞI:
Tavuğu ateş üstünde tütsüleyin ve yıkayın.
Düdüklü tencereye alarak üzerini geçecek kadar su ve tuz ekleyerek haşlayın.
Tavuğunuz haşlanırken yufkaları rastgele koparın.Elinizin büyüklüğünden küçük
olmasın.
Fırın tepsinize kopardığınız yufka parçalarını yerleştirin.
180 derece de ısıtılmış fırında yufkalar kızarana kadar tutun.
Bu arada tavuğunuz pişti,suyunu düdüklü tencerenin içinde bırakarak,
tavuğu bir tepsiye çıkarın.
Derisi hariç,etlerini bir kaseye küçük parçalar halinde didikleyin.
Fırında kızarttığınız yufkaların üzerine tavuk etlerini yerleştirin.
3 su bardağı ılık haldeki tavuk suyunu üzerlerinde gezdirin.
Şimdi gelelim sosunu hazırlamaya;
Bir tencereye yumurtayı,yoğurdu,unu,dövülmüş sarımsakları,sirkeyi ve tuzunu
koyarak karıştırın.
Yavaş yavaş ve devamlı karıştırarak tavuk suyunu verin ve pütürsüz
hale getirin.
Orta ateş üzerine alarak karıştırarak pişirin.
Koyu bir kıvam alan sosu ateşten indirdikten sonra tavukların üzerine
eşit şekilde yerleştirin.
Servis yapacağınız zamana yakın üstten ısı verecek şekilde fırını ayarlayın ve
başamel sos gibi üzerini biraz pembeleştirin.
Börek dilimi gibi keserek tabaklara servis yapın,
Üzerine yoğurt ve kızdırılmış tereyağında toz kırmızı biber gezdirerek
ikram ediniz.
Eğer sarımsaklı yemekleri sevenlerdenseniz,yoğurduna da biraz sarımsak ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsun..
Sevgiyle..
0 comments: