ANA YEMEKLER,

ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ NASIL YAPILIR.

Nisan 01, 2017 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar



ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ

Kereviz,maydanozgiller familyası içinde,batı ve Kuzey Avrupa sahil bölgelerinin
özellikle de bu bölgelerin çukur ve sazlık kesimlerinin yerlisi kabul edilen bir bitkidir.
Eski Yunan Uygarlığınca iyi bilinen bir bitki olan,gıda olarak kullanımının ilk izlerine
SİSAM Adası kalıntılarında rastlanmıştır.
Kereviz ,zeytinyağlı olarak,dolması yapılarak,salatası ve çorbası yapılarak yaygın
şekilde tüketilen bir sebzedir.Özellikle Güney Avrupa mutfak geleneklerinde,Fransız 
mutfağında,ABD'de LOUSİANA yemek kültüründe önemli yeri vardır.
Şifa amaçlı da kullanılan kereviz,mideyi kuvvetlendirdiği ve iştah açtığı biliniyor.
Uzmanlar,kerevizin iç salgı bezlerini ve özellikle vücutta çok çeşitli vazifesi olan
böbrek üstü bezlerini çalıştırdığını,sinir yorgunluğuna da önlediğini ifade ediyorlar.
Daha bunun gibi bir çok faydaları olan bu sebzeyi mutfaklarımız da zaman zaman 
bulundurmakta ve çeşitlerinden birini mutlaka pişirerek soframızda bulundurarak
çocuklarımıza sevdirmekte fayda var.
Ben bugün sizlere zeytinyağlısını dolma şeklinde yazacağım.Genellikle enginar
görüntüsünde olsa da porsiyon olarak servisi ve sofrada ki duruşu ile ben genellikle
bu şekilde pişiriyorum
MALZEMELER:
2 adet büyük kereviz
2 adet havuç
1 adet patates
1 çorba kasesi bezelye
1 adet kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağ
1 yemek kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
2 çay bardağı su
KEREVİZLERİ AYIKLARKEN :
1adet limonun suyu
Bir büyük kase su
YAPILIŞI:
Kasenize limonlu suyunuzu hazırlıyarak işe başlayalım.
Kerevizlerin kabuklarını soyarak her bir kerevizi halka halinde 3 parçaya kesin.
Ve limonlu su içinde bekletin.(renklerinin kararmamasına dikkat edelim.)
Kerevizler limonlu su içerisinde beklerken bizde havucu,patatesi ve kuru soğanı
küçük küpler halinde doğrayalım.Bir kase içerine alalım ve bezelyeleri,tuzunu,
şekerini zeytinysğını ekleyerek hepsini karıştıralım.
Yayvan genişçe bir tencereye kerevizleri yerleştirelim.Üzerlerine sebzeleri dolduralım.
Üstlerini bir tabak ile kapatalım ve suyunu kenardan verelim.
Kısık ateşte 30-35 dakika kadar,suyunu çekerek yağına kalacak şekilde pişirelim.
Ilınıncaya kadar öylece bırakalım ve bir mala ile servis tabağına yerleştirelim.
Buzdolabına koyarak soğutalım.
Zeytinyağlı kerevizimiz ikrama ve güzel görüntüsü ile sofrada yerini almaya hazır..
Afiyet olsun..
Sevgiyle..

0 comments: