Börekler,

PATLICANLI MOZAİK BÖREK TARİFİ

Mayıs 26, 2017 Neşem Çelik 0 Yorumlar



PATLICANLI MOZAİK BÖREK

      Merhabalar,
      Eğer patlıcan sevenlerdenseniz bu börek tam size göre,
      Ben bir patlıcan sever olarak ve patlıcanın hemen her şeyini denediğim ve sevdiğim için böreğini
      denemeden edemezdim tabiki..
      Bundan yıllar önce İzmir'li bir arkadaşımın elinden yediğim de çok sevdiğim için ara sıra yapsam 
      da ,bu sefer mozaik şeklinde yapmak istedim.
       Hem görüntüsüyle hem servis kolaylığı ile mozaik börek güzel oldu.
      Aslında biraz büyük olsa da eviniz kalabaklıksa yada gelecek misafirleriniz çok ise bu börek tam 
      sizlere göre..yada kalanı buzluğa kaldırarak saklayabilirsiniz.
      Nasıl hazırlandığını aşamaları ile yazmaya ve resimlerle anlatmaya çalışacağım sizlere.
      Hazır yufka ile yapacağımız için yufkanızın taze ve ince olmasına dikkat edin..
      MALZEMELER:
      _ 6 adet yufka
      _ 2 adet büyük kemer patlıcan
      _ 1 adet büyük kapya biber
      _ 4-5 adet sivri biber
      _ 250 gr lor peyniri
      _ 1 adet domates
      _ Karabiber ve tuz (ölçüler damak zevkinize göre)
        PATLICAN VE BİBERLERİ KIZARTMAK İÇİN:
        2 su bardağı sıvıyağ
      _ SOS İÇİN:
      _ 2 adet yumurta
      _ 1 çay bardağı sıvıyağ
      _ 1 çay bardağı yoğurt
      _ 1/2 çay bardağı su
      _ 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
         ÜZERİNE: Çörek otu
                             Susam
         HAZIRLANIŞI:
      _ Patlıcanları alacalı soyun ve küçük küpler halinde doğrayın.
      _ Biberlerin çekirdeklerini çıkararak halka doğrayın.
,     _ Hepsini tuzlayın ve kağıt havlu ile kurulayarak kızgın yağda hafif kızartın.
      _ Tekrar kağıt havlu üzerine çıkararak yağını çektirin.Ve bir kaseye alın.
      _ Domatesin kabuğunu soyun ve iç çekirdek kısmını çıkararak küçük küpler halinde doğrayın.
      _ Patlıcanlara ekleyin.
      _ Lor peyniriniz tuzsuz ise tuzunu,karabiberini ve peyniri ekleyerek hepsini güzelce karıştırın.
      _ Yufkaların 5 tanesini üst üste yerleştirin ve ortadan ikiye kesin.
      _ Yarım ay şeklinde ki her bir yufkaya sosu sürün.
      _ Yufkanın alt kısmını 3 parmak kalınlığında içe kıvırın ve iç harcını uzunlamasına yerleştirin.Yan kısımlarını içe kıvırın ve sıkıca rulo sarın.
      _ Hepsini bu şekilde hazırlıyarak 10 adet rulo hazırlayın.
      _ Ayırdığınız 1 adet yufkayı masaya serin ve sosu her tarafına sürün.
      _ Sardığınız ruloları alta 4 _ 3_2_1 olarak üst üste yerleştirin.Yani mozaik şekil olacak ..
      _ Yerleştirdiğiniz ruloların üzerine de sos sürerek yufkayı etrafına sıkıca kapatın.
,     _ Kalan sosu da tekrar sardığınız yufkanın üzerine sürün ve böreği ortadan ikiye kesin.
      _ Büyük olacağı için fırın tepsinize bütün olarak yerleşmiyecek ve düzgün pişmeyecektir.
      _ Üzerine çörek otu ve susam serpin.
      _ Fırınınızı 180 derece de ısıtın.
     _ Böreğin üzerini bir tepsi ile kapatarak ilk 20 dakika kapalı pişirin.
     _ 20 dakika sonunda tepsiyi üstünden kaldırın ve 20 dakika daha pişirin.
     _ Böreğiniz ılınınca dilimleyerek servis tabağına yerleştirin.
                           
                         Sardığınız ruloları tek yufka üzerine 4 _ 3_ 2 _ 1 olarak üst üste dizin.


       Hepsinin üzerine sosu sürün.
   
        İkiye kesin ve üzerine tekrar sos sürerek çörek otu susam serpin.
        Yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin.


           Böreğinizin iç görüntüsü işte böyle olacak...
            

           Hepinize şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun.
            Sevgiyle....

0 yorum: