ANA YEMEKLER,

ÖZBEK PİLAVI TARİFİ

Haziran 06, 2017 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar



ÖZBEK PİLAVI

     Bugün yazacağım tarifin çok uzun bir geçmişi var,onun içindir ki günümüz de bile ayrı bir yere sahip bir yemek olarak bilinir.
     İsterseniz önce şöyle eskiye bir gidelim,
     Özbekistan'ın tarihi kenti Buhara'da dünyaya gelen ünlü Türk filozofu ve tıp bilgini İbn-i Sina
     tarafından tarif edildiği söylenen ve günümüzde de Özbek sofralarının vazgeçilmesi arasında
     önemli bir yere sahip Özbek Pilavının ,yapıldığı yöre ve katılan malzemelere göre 100'den fazla
     çeşidi bulunmaktadır.
     Biz kendimize en uygun olarak bu şekilde hazırlıyoruz.
     Umarım sizlerde böylesini beğenirsiniz.
  •      MALZEMELER:
  • 500 gr dana kuşbaşı et
  • 2,5 su bardağı baldo pirinç
  • 1 büyük boy (900gr) konserve garnitür
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • 1 dolu yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • 3 su bardağı su + 3 su bardağı et suyu
  • YAPILIŞI:
  • Etinizi zeytinyağ ile birlikte düdüklü tencereye alın ve orta ateşte kavurmaya başlayın.
  • Etler suyunu bırakıp tekrar suyunu çekince,kuru soğanı sadece kabuğunu soyun ve bütün olarak etlere ekleyin.
  • Suyunu ve tuzunu ilave ederek kapağını kapatın ve 20 dakika pişirin.
  • Bu arada pirincinizi 5 dakika ılık su da bekletin.
  • Etleriniz piştikten sonra suyunu bir kaseye boşaltın ve soğanı içinden çıkarın.
  • Pilavı pişireceğiniz tencerenize etleri alın ve garnitürleri ekleyin.
  • 5 dakika etlerle garnitürleri kavurun.
  • Pirincin suyunu süzerek ekleyin.
  • Tuzunu kontrollü olarak ilave edin ve karabiberini ekleyin.
  • Et suyunu da vererek kapağını kapatın ve kaynamaya başladığında ateşin altını kısığa alarak pişmeye bırakın.
  • Küçük bir tavaya fıstıkları alın ve tereyağ ilavesiyle pembeleşene kadar kavurun.
  • Ateşten indirince kuş üzümlerini ekleyin.
  • Suyunu çeken pilava ekleyerek çok ezmeden pilavı şöyle bir karıştırın ve tekrar kapağını kapatarak demlenmeye bırakın.
  • İlk buharı çıktıktan sonra kapattığınız da tekrar pişmeyeceği için pilavınız tane tane olacaktır.
  • Ilınan pilavınızı servis tabağına alarak sevdiklerinizle paylaşın.
  • Yanında başka bir şey ikram etmeden yenebilecek yemeklerden olan Özbek Pilavı,belki sadece bir ayran eşliğinde sofralarda sunuma hazırdır.
  • Afiyet olsun..
  • Sevgiyle...

0 comments: