ANA YEMEKLER,

TAVUKLU MAKLUBE TARİFİ (MARDİN YÖRESİ)

Haziran 30, 2017 Neşem Çelik 0 Yorumlar



     Merhabalar,
 Arap Dünyasının başlıca yemekleri arasında olan MAKLUBE,Türkiyede de Arapların çoğunlukta
 yaşadığı Siirt ve Mardin gibi şehirlerde pişirilen bir yemektir.
 Arapça bir kelime olup,''döndürülmüş'' yada '' ters çevrilmiş '' anlamına gelir.
 Genellikle kalabalık ortamlar da büyük bir sini içerisine ters çevrilerek ve etrafına salata ve yoğurt
 konularak ortaya getirilir ve hep birlikte yenen bir yemektir.
 Asıl tarifi et ile yapılsa da Mardin yöresi tavuk ile de yapmaktadır.
 Her ev kendi damak zevkine göre et ve tavukun yanı sıra patates,patlıcan,pilavını ise sebzeli pilav
 olarak yapmaktadır.
 Türk Mutfak Kültüründe de bu yemek mevcuttur.
 Nişan,sünnet ve kalabalık davetlerde genellikle seçilen bir yemektir.
 Biz bugün tavuklu olanı hazırladık...şimdi hep birlikte yapmaya başlayalım.,

  • MALZEMELER:
  • 500 gr kuşbaşı doğranmış tavuk
  • 2 adet orta büyüklükte patates
  • 1 adet bostan patlıcan
  • 1 adet büyük domates
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı + 1/2 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz 
  • Karabiber
  • 3 su bardağı tavuk suyu
  • KIZARTMAK İÇİN:
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • YAPILIŞI:
  • Patatesleri kabuklarını soyun,patlıcanı alacalı soyarak her ikisini de halka doğrayın.
  • Bir tavaya sıvıyağını alarak kızdırın ve patateslerle patlıcanları hafif pembe kızartarak bir tabağa alın.
  • Ayrı bir tavaya 1 yemek kaşığı tereyağını alarak eritin.
  • Tavuk etlerini tereyağ da kavurmaya başlayın.Tuzunu ve karabiberini ilave edin .
  • Bu arada pirinci yıkayarak ılık su içerisinde bekletin.
  • Şimdi gelelim hepsini toparlayarak şeklini vererek pişirmeye;
  • Cam bir kaseye (büyükçe) bolca yağlayın yada yağlı kağıt ile kaplayın.
  • Kasenin altına önce tavuk etlerini sonra patates ve patlıcanları sırayla dizin.
  • Pirinci suyunu süzün ve 2 yemek kaşığı zeytinyağ az tuz ve karabiberle karıştırın.
  • Kaseye pirinci de güzelce yerleştirin.
  • 1/2 yemek kaşığı tereyağını küçük küpler halinde keserek pirincin aralarına yerleştirin.
  • 3 su bardağı tavuk suyunu verin ve domatesleri halka doğrayarak pirincin üzerini kapatın.
  • Kasenizin üzerini yağlı kağıt ile kapatın.
  • 180 derece de sıcak fırında pirinçler yumuşayana kadar pişirin.
  • Fırından çıkardığınız da tezgah üzerinde 4-5 dakika kadar dinlendirin ki tepsiye ters çevirirken
  • çok daha rahat dönebilsin.
  • Büyükçe bir tepsinin tam ortasına yerleştirdikten sonra etrafını salata ve yoğurt ile süsleyebilirsiniz.
  • Hepinize kolaylıklar diliyorum.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle... 

0 yorum: