hamur işi,

PASTANE POĞAÇASININ TARİFİ NEDİR?

Temmuz 08, 2017 Neşem Çelik 0 Yorumlar






     Merhabalar,
  Sabahları sıcacık poğaçalar zaman zaman hepimize çok cazip gelmektedir.
  Hele ki işe gidenler eğer erken kalkıp kahvaltı edemiyorsa,ayak üstü bir poğaça ile güne başlamak
  isterler.Pazar kahvaltılarında da bazen canımız değişiklik olsun diye simit ve poğaçalarla sofrayı
  zenginleştirmek isteriz.
  Çoğu zaman da bu hazır pastane işi poğaçaları ev de yapamamaktan şikayet ederiz.
  Bugün ben sizlere pastaneden aldığınız poğaçalardan hiç bir farkı olmayan bir poğaça tarifi vereceğim.
  Eğer yazdıklarımı detaylı olarak uygularsanız inanın bir daha pastaneye gitmenize gerek kalmadan
  mutfağa girip kendiniz yapmak isteyeceksiniz.
  Önemli olan malzemeleri ölçülerine göre koymak ve pişirme ,fırın ısısı gibi şeylere dikkat etmek
  olacaktır.Evlerde kullandığımız fırınlar profesyonel fırınların gibi olmasa da biz bunu en uygun
  şekilde pişirmeye dikkat edersek pek ala da ortaya mis gibi lezzetleri çıkarabileceğiz.
  Püf noktalarından biri de fırının ısıtılmış olması..termostatlı fırınlarda verilen derece olçüsünde
  fırınınızı ısıtmaya özen gösterin.Yanı fırınınızı yakar yakmaz tepsiyi fırına vermemeniz.
  Şimdi sırasıyla nasıl hazırlıyoruz ve neler kullanıyoruz yazmaya başlayalım.


  • MALZEMELER:
  • 1 paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 orta boy kahve fincanı ılık su
  • Bu malzemeler mayanızı çözerek kabarması içindir.
  • Öncelikle küçük bir kaseye mayayı ufalayın ve şekeri suyu ekleyerek 10 dakika bekleterek kabartın.
  • 200 gr eritilmiş margarin
  • 1,5 su bardağı sıcak süt
  • 3 adet yumurta (1nin sarısını üzerine ayırın)
  • 8 su bardağı un
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • ARASINA:
  • 300 gr beyaz peynir
  • Maydanoz
  • YAPILIŞI:
  • Daha önceden hazırladığınız (yukarıda belirttiğim) mayayı hamuru yoğuracağınız kaseye,yada eğer mikser ile yoğuracaksanız mikser kasesine alın.
  • Un hariç diğer malzemeleri ekleyerek güzelce karıştırın.
  • Ununuzu eleyerek yavaş yavaş ekleyin ve karıştırın.
  • Unu eklerken dikkatli olmanızda fayda var,çünkü ele yapışan yumuşacık bir hamur olması gerekmektedir.
  • Kasenizin üzerini streç yada bir mutfak havlusu ile kapatarak hamuru iki katına çıkana kadar mayalandırın.
  • Sıcak hava da mayalandırma işi daha kısa sürede olmakla birlikte soğuk hava da biraz daha uzun sürede mayalanmakta,onun için mutfağınız soğuk olduğunda fırını 160 derece de ısıtın ve kapatın.Isıtılmış fırına hamuru koyarak 1/2 saat içinde mayalandırabilirsiniz.




  • Hamur resimde görüldüğü gibi iki katına çıkacaktır.

  • Mayalanan hamuru mandalina büyüklüğünde toplar halinde yuvarlayın.
  • 23 adet olacaktır.Ve bu esnada da hamur tekrar mayalanacaktır.
  • Peynir ve maydanoz karışımını da bir tabağa hazırlayın.
  • Arasına patates yada kıyma karışımı da koyabilirsiniz.
  • Her bir bezeyi avuç içinizde açarak içine peynir yerleştirerek yarım ay şeklinde kapatın.

  • Her birini aralıklı olarak fırın tepsisine yerleştirin.
  • Fırına vermeden önce de 45 dakika tepsi içinde mayalandırın.


  • Poğaçaların uç kısımlarını iyice bastırın ve bekleme süreleri dolunca ayırdığınız yumurta sarısının içine 1 tatlı kaşığı süt,1/2 çay kaşığı kakao ekleyerek iyice karıştırın ve poğaçaların üzerine sürün.
  • Bu arada fırınınızı yakarak 175 derece de ısıtın.
  • Tepsileri fırına vererek 20-25 dakika kadar (üzerleri kızarmış olacak) pişirin.
  • Pişen poğaçaları fırından çıkarınca avuç içinize alacağınız suyu üzerlerine serpin ve bir havlu yada mutfak örtüsü ile üstlerini kapatın.
  • Poğaçalarınız bu şekilde soğusun.
  • Biraz ılık hale geldiğinde servis tabağına alarak ikram edebilirsiniz.

  • Şimdiden hepinize kolaylıklar diliyorum.
  • Afiyet olsun..
  • Sevgiyle...


0 yorum: