ANA YEMEKLER,

ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI NASIL YAPILIR ?

Kasım 19, 2017 Mutfakta pişer gazeteye düşer 3 Yorumlar

















ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI

     Herkese merhabalar,
 Zeytinyağlı yemekler Türk Mutfağında önemli bir yer edinir.
 Her yöre kendi damak zevkine göre hazırlasa da açıkça söylemek gerekirse,ister lahana olsun ister
 yaprak ve karışık patlıcan ve biber dolması olsun özen ve itina gerektiren,gerek hazırlanması gerek
 se pişirilmesi önemli püf noktalarına dayanır.
    Ve bunlar lezzetini farklı hale getirir.
 Benim sizlere yazacağım tarif bir İstanbul dolmasıdır.İstanbul zeytinyağlıları,Türk Mutfağında
 sanırım baş köşede yerini alır.
    İç malzemesi fıstık üzümlü ve şekeri yerindedir.Ayrıca dış katmanından çok iç malzemesinin
bol olması ile ağızda lezzet patlaması yaratır.
    Vereceğim detaylara dikkat ederseniz nefis bir zeytinyağlı lahana dolması sofralarınız da yerini
alacaktır.Ve sanırım bu tariften sonra diğer dolmalarla farkı anlayacaksınız.
     Biz İstanbullu bir sülale olarak dolmalarımız çok önemlidir ve her kuşak aynı lezzeti tutturarak
 pişirir.Babaannemden,halalarımdan ve annemden bu yana bende aynı lezzette pişirmeye çalışıyorum.
     Sizlerle de bu güzel yemeği paylaşmak istedim.
  Vereceğim püf noktalarını lütfen önce okuyun.
    Dikkat edeceğiniz hususlar ,lahananız damarsız olmalı,
    Kuru soğanları makinada değil, elinizde orta büyüklükte yemeklik doğramanız,
    Sızma zeytinyağ kullanmanız,
    İç malzemelerini çok fazla pişirmemeniz,
    Lahanayı 2 kattan fazla sarmamanız,
    Kısık ateşte pişirip,demlendirmeniz, 
    Karartmadan pişirmeniz gerekmektedir.
    Şimdi bu detayları göz önünde bulundurarak yemeğimizi hazırlamaya başlayalım.
  • MALZEMELER:
  • 1 orta büyüklükte dolmalık (yassı) beyaz lahana
  • 2 su bardağı baldo pirinç (300 gr)
  • 6 adet kuru soğan (800gr kadar)
  • 1 adet havuç (rendelendiğinde 1 su bardağı kadar)
  • 1,5 su bardağı sızma zeytinyağ
  • 1 adet limon
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı dolma baharı
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1 yemek kaşığı tuz (damak zevkinize göre ayarlıyabilirsiniz.)
  • 1 çorba kasesi ince kıyılmış maydanoz
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • YAPILIŞI:
  • Lahananın tepe sap kısmını oyarak çıkarın ve yaprakları zedelemeden çıkarın.
  • Yaprakların sert baş kısımlarını kesin ve saracağınız alt yumuşak kısımlarını saracağınız boyutta kesin.
  • Dolmalarınız takribi 1 parmaktan biraz kalın ve 10 cm uzunluğunda olacaktır.
  • Hazırladığınız lahanaları az tuz eklediğiniz bol suda yumuşak haşlayın.
  • Süzgeçe alın ve soğuk sudan geçirin.Suyunu iyice süzdürün.
  • Gelelim iç malzemesine;Kuru soğanları küçük (çok minik değil)yemeklik doğrayın.
  • Tencerenize soğanları ve zeytinyağını alarak orta ateşte kavurmaya başlayın.
  • 5 dakika sonra fıstıklarını ilave edin ve soğanlar yumuşamaya başlayıp fıstıklar pembeleşince rendelenmiş havucu ekleyerek 5 dakika da havuçla birlikte kavurun.
  • Bu arada pirinci yıkayın ve soğuk suda 10 dakika bekletip süzdürün.
  • Kavrulan soğan ve havuç karışımına pirinci ekleyin.
  • Tuzunu,şekerini ve baharatlarını ilave ederek 5 dakika da hepsini güzelce harmanlayın.
  • 1 su bardağı sıcak su ekleyin ve kapağını kapatarak ağır ateşte demlendirin.
  • Pirinçler çok pişmeyecek ve suyunu çekerek yağına kalacaktır.
  • Şimdi maydanozunu ekleyin ve karıştırın ılınmaya bırakın.
  • Dolamalrı pişreceğiniz tencereniz çok yüksek olmayan geniş bir tencere olsun.
  • İki kat dolmayı geçmesin.
  • Lahanalarımız hazır olduğuna göre sarma işine geçebiliriz.
  • Lahana yapraklarını bir tabağa yerleştirin.Alt kısmına 1 yemek kaşığı iç malzemesini yerleştirin ve önce yanları içe kıvırın daha sonra rulo kıvırın.
  • Sardığınız lahana iki sefer katlamayı çok geçmesin.Yani lahana çoğunluğu almasın.
  • Yukardaki resimde tencerede dizilmiş ve ateşe konmamış halini göreceksiniz.
  • Bütün sarma işlemi bittikten sonra limonu ince halkalar halinde kesin ve tencerenin kenarına yerleştirin.
  • Dolmaların üzerini bir porselen tabak ile kapatın.
  • 2,5 su bardağı sıcak su ekleyerek tencerenin kapağını kapatın.
  • Kısık ateşte takribi 45 dakika kadar pişirin.
  • Dolmalar lapa gibi olmayacak ama lahana ile birlikte ağızda dağılacak.
  • Piştikten sonra altını kapatın ve ılınmaya bırakın.
  • Daha sonra tabağı alın ve tencereyi bir tepsiye ters yüz ederek dolmaları servis tabağına yerleştirin.
  • Limon dilimleri ile süsleyin.
  • Hepinize kolay gelsin ve afiyet olsun.
  • Sevgiyle...


3 yorum:

  1. Elinize sağlık. Cok güzel püf noktalarıyla anlatmışsınız.

    YanıtlaSil
  2. Tadı hâlâ damağımıza:) Cok cok güzeldi. Ellerine sağlık Neşem teyzecim❤

    YanıtlaSil
  3. Sürekli yapar olduk bunu:) tadına doyamıyoruz. harika bir tarif..

    YanıtlaSil