ANA YEMEKLER,

FAS MUTFAĞI : İÇ BAKLA ÇORBASI NASIL YAPILIR ?

Aralık 10, 2017 Neşem Çelik 0 Yorumlar



                                         İÇ BAKLA ÇORBASI

    Merhabalar,
 Uzun zamandır DÜNYA MUTFAKLARIN'dan yazmak istediğim halde bir türlü yazamamıştım.
 Dünyanın bir çok yerinde farklı yemek pişirme ve lezzetlerini keşfetmek bana her zaman çok ilgi
 çekici gelmiştir.
     Bazı baharat ve malzemeler bizim mutfaklarımıza yada damak zevkimize uymasa da ,bazıları
 da var ki işte bu çok iyi dedirtiyor.
     Bu gün FAS MUTFAĞIN'dayız...şöyle kısaca fas mutfağını tanıtmakla başlayalım..
 Berberi, Orta Asya,Endülüs ve Fransız esintileri taşıyan  Fas Mutfağı,dünyanın en etkileyici ve
 egzotik mutfaklarından biridir.
,    Büyük ve küçük tüm şehirlerde ki çarşı ve pazarlar taze ekmek çeşitleri,(çünkü çok ekmek tüke-
 tirler) salamura zeytinler,kuruyemiş ile doldurulmuş kuru meyveler ve şambaba tatlısı satan
 tezgahlarla doludur.
      Mutfağın en önemli özelliği tuz ve şekeri bir arada ve bir çok yemeklerde kullanmalarıdır.
 Mutfaklarında sıkça kullandıkları baharatlar arasında safran,zencefil,nane,kimyon,zerdeçal,anason,
 karabiber ,acı biberler,susam ve kişniş gelmektedir.
     Akşam yemekleri hafif bir yemektir ve genellikle bu öğünde nohut,mercimek ve bakla ile yapı-
 lan çorbalar içilir.Daha sonra da krep yada börek gibi yiyecekler yenir.
      Ayrıca çarşı ve pazarlarında sokak lezzetleri olarakta,çorbalara rastlanır.
 Alıiverişe çıkanların tercihleri genellikle sokaklar da satılan çorbalardır.Bunların başında da ''İÇ
 BAKLA ÇORBASI'' ilk sıradadır.
      Bu çorba bizim mutfağımızda da bazı yörelerde yapılan yemekler arasındadır.
 Biz bugün ''FAS MUTFAĞINDA'' yapılan tarifini sizlerle paylaşacağız.Denemiş ve resimlenmiştir.
 Tavsiye ederim..


  • MALZEMELER:
  • 1,5 su bardağı iç bakla (ıslatılmış)
  • 1 adet kuru soğan
  • 4 diş sarımsak 
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 su bardağı et suyu + 4 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1/2 çay kaşığı kişniş
  • 1/2 çay kaşığı kimyon
  • 1 /2 çay kaşığı karabiber
  • Tuz
  • YAPILIŞI:
  • Kuru iç baklanızı geceden bol suda bekletin ve sabah suyunu süzerek bolca yıkayın.
  • Kuru soğanı ve sarımsakları küçük doğrayın ve düdüklü tencerenize alarak zeytinyağ ekleyin.
  • Orta ateşte kavurmaya başlayın.
  • Baklaları ilave ederek kavurmaya devam edin.
  • Et suyu ve suyunu ekleyin ve kapağını kapatarak 15 dakika pişirin.
  • Ateşten indirince bir tencereye tel süzgeç yerleştirin ve çorbayı tel süzgeçten geçirerek tencereye alın.
  • Tuz,şeker ve baharatlarını ekleyerek 5 dakika daha karıştırarak kaynatın.
  • Servis yaparken üzerine zeytinyağ gezdirin.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...

0 yorum: