KEK-PASTALAR,

KURU MEYVELİ LİMONLU KEK TARİFİ

Ocak 25, 2018 Neşem Çelik 0 Yorumlar



                        KURU MEYVELİ LİMONLU KEK

   Kek'ler bir çok evin mutfağında şık fanuslar içerisinde ,mis gibi aroması ve bir dilim lezzetiyle
sanki günün yorgunluğunu alırcasına elimizin ve gözümüzün arar olduğu bir atıştırmalıktır.
   Bir çok hanımın ''ben kek yapamam'' diyerek kendini geri çekmesi ve hazır satılan keklere
yönelmesi ne yazıktır ki bu keyifli ve kendi damak zevkimize uygun ortaya çıkarabileceğimiz
bu lezzetten onları mahrum etmektedir.
    Çok eski bir tarihe dayanan ''kek'' yapımına gelirsek,bizleri M.Ö 2.yüzyıla kadar götürür.
Şöyle kısaca geçmişe bir gidecek olursak eğer,çok eski zamanlardan bu yana pişirilen kek'ler
o dönemlerde tencerelerde ve odun ateşinde yada sobalarda pişirilirdi.
    M.Ö.2. yüzyılda CATO modern cheescake'e benzer bir kek tarif etmiştir.Antik Romalılar ise
maya kullanarak kek'ler üretmişlerdir.
    Orta Çağ'da ise en yaygın kek bir çeşit tatlı ekmek olan meyveli ekmekti.
16.yüzyıl da rafine şeker bulunarak ilerleme kaydedilmiştir ve pandispanya geliştirilmiştir.
Ve akabinde vanilya ile çikolata Avrupa da kullanılmaya başlamıştır.
     17.Yüzyıl da kelepçeli kalıplar,19.yüzyıl da pastacılıkta soda kullanılmaya başlamıştır.
1850'de Eben Norton Hotsford kabartma tozunu keşfederek kekleri farklı bir boyuta taşımıştır.
     Günümüz de bir çok çeşidi ile kekler artık neredeyse her malzemeden üretilir hale gelmiştir.
Bizler de genelde mevsimine göre içindeki malzemeleri değiştirerek yada o günki ruh halimize göre
evlerde kek pişiririz.Bu tamamen damak zevkimizle alakalıdır.
     Bugün ki kekimiz kuru meyvelerden oluşmakta;malum havalar soğuyunca kayısı,incir kuruları
fındık ve fıstıkla misafirlere ikram edilmekte.. o zaman kekimizin içine de girsin ve güzel bir lezzet
ile sevdiklerimize sunalım...
      Tarifimiz 24 cm çapında kek kalıbı içindir.


  • MALZEMELER:
  • 18 ad kuru kayısı
  • 8 ad.kuru incir
  • Her ikisini de haşlayarak yumuşatın ve minik doğrayarak kurulayın.
  • 4 ad.yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı su
  • 1 su bardağından bir parmak eksik nişasta
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 kahve fincanı limon suyu
  • 2 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • YAPILIŞI:
  • Yumurtaları toz şeker ile mikser yardımıyla iki katına çıkana kadar çırpın.
  • Önce sıvı malzemeleri sırayla ekleyin.
  • Kuru malzemeleri eleyin.ve karışıma ekleyin bir mala ile karıştırın.
  • Hazırladığınız kayısı ve incire 2 er yemek kaşığı un ekleyerek karıştırın.
  • Hamura kuru meyveleri de ilave ederek hafifçe karıştırın.
  • Kek kalıbınızı yağlayın ve unlayın.
  • Hamuru kalıba boşaltın ve eşit dağılımını sağlayın.
  • Fırınınızı 180 derece de ısıtın ve keki bırakın.
  • Fırın ayarlarınıza göre kürdan kontrollü pişirin.
  • Soğuduktan sonra servis tabağına alabilirsiniz.
  • İsterseniz üzerine limon suyu ve pudra şekeri karışımını sos olarak dökebilir,fındık kırıkları ile süsleyebilirsiniz.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...


0 yorum: