KEK-PASTALAR,
PANCARLI KADİFE PASTA
Merhabalar,
Bugün tarifimiz bir pasta olduğuna göre şöyle bir eskilere uzanalım ve pastanın gelişine kadar
gidelim.
Fransa da pastacılığın yayılarak yeni bir çığır açması 1789'da büyük Fransa devrimi ile olmuştur.
Yalnızca Kraliyet sarayında ve imtiyazlı ailelerde çalışan pastacılar,işlerini kaybedince Fransanın
her tarafına yayılarak pasta imalathaneleri açmışlardır.
Daha da geriye gidilecek olursa dünyanın ilk pastacıları ise Mısırlılardır.Sıcak taşlarda yaptıkları
kekler ve ekmekler imal eden fırınları olduğu söylenmektedir.
Ve hatta keklerin kabarmasını sağlayan doğal mayaları da ilk onlar keşfetmişlerdir.Pastalar şekli-
nide o yuvarlak taşlar sayrsinde almıştır.
İlk doğum günü pastası da1785'de birine doğum günü hediyesi olarak verilen kek'ti,ki bu da
doğum günü pastası geleneğinin başlamasına sebep olmuştur.
Türkiyenin ilk pasta ile tanışması ise,araştırmalar Hemşin'den ve Balkanların mubadele zamanında
Rusya ve Polonyaya gidip bu mesleği orada öğrenip,dönerek memleketlerine taşıdığını gösteriyor.
İstanbul'da bu iş ağırlıklı olarak Ermeni ve Rumlar eliyle yürütülürken,Anadolu da hiç pastane
olmaması ,Hemşinlilerin bu mesleği avantaj olarak kullanmalarına neden olmuştur.
İstanbulda gayrimüslimler eliyle var olan pastacılık,Osmanlı döneminde de belirli yerlerde,
Avrupadan esinlenilerek yapılan bazı tatlar mevcuttur.
Günümüzde çok farklı tasarımlar ve lezzetlerde hazırlanan pastalar,insanların özel günlerinin
yegane ikramıdır.
Her türlü kutlamalar konsepte uygun hazırlanmış pasta ikramları ile sunulmaktadır.
Şimdi gelelim bizim bugün ki pastamıza...Tabiki bizler ev mutfaklarında hazırlıyacağımız pastamız
için en uygun ve lezzetli bir pastayı ortaya çıkarmak istedik.
Aslında bir doğum günü pastası tarifimiz...ve gıda boyası kullanmadan pembe rengini pancar ile
gerçekleştirdik.Günümüzde renkli ve şeker hamurlu pastalar çocukların doğum günlerini süslese de
bazılarımız gıda boyalarını tercih etmedikleri için ,renkli pastaları sebze yada meyveler ile vermek
istiyoruz.Bu gün ki pastamız da bu yüzden renk katıcımız pancar..Pancarı gerek kek ve pastalarda,
gerekse salata ve tatlılarda rengini vermesi açısından kullanabilirsiniz.En güzel özelliği ise tuz katın-
ca tuzlu yiyecek,şeker katınca tatlı yiyecek olarak kullanabilmeniz.Bunun yanı sıra çok da ucuz bir
malzeme olarak ve her yerde rahatlıkla bulunabilmesidir.
Haydi o zaman pastamızın tarifine geçelim.
PANCARLI KADİFE PASTA TARİFİ NEDİR ?
PANCARLI KADİFE PASTA
Merhabalar,
Bugün tarifimiz bir pasta olduğuna göre şöyle bir eskilere uzanalım ve pastanın gelişine kadar
gidelim.
Fransa da pastacılığın yayılarak yeni bir çığır açması 1789'da büyük Fransa devrimi ile olmuştur.
Yalnızca Kraliyet sarayında ve imtiyazlı ailelerde çalışan pastacılar,işlerini kaybedince Fransanın
her tarafına yayılarak pasta imalathaneleri açmışlardır.
Daha da geriye gidilecek olursa dünyanın ilk pastacıları ise Mısırlılardır.Sıcak taşlarda yaptıkları
kekler ve ekmekler imal eden fırınları olduğu söylenmektedir.
Ve hatta keklerin kabarmasını sağlayan doğal mayaları da ilk onlar keşfetmişlerdir.Pastalar şekli-
nide o yuvarlak taşlar sayrsinde almıştır.
İlk doğum günü pastası da1785'de birine doğum günü hediyesi olarak verilen kek'ti,ki bu da
doğum günü pastası geleneğinin başlamasına sebep olmuştur.
Türkiyenin ilk pasta ile tanışması ise,araştırmalar Hemşin'den ve Balkanların mubadele zamanında
Rusya ve Polonyaya gidip bu mesleği orada öğrenip,dönerek memleketlerine taşıdığını gösteriyor.
İstanbul'da bu iş ağırlıklı olarak Ermeni ve Rumlar eliyle yürütülürken,Anadolu da hiç pastane
olmaması ,Hemşinlilerin bu mesleği avantaj olarak kullanmalarına neden olmuştur.
İstanbulda gayrimüslimler eliyle var olan pastacılık,Osmanlı döneminde de belirli yerlerde,
Avrupadan esinlenilerek yapılan bazı tatlar mevcuttur.
Günümüzde çok farklı tasarımlar ve lezzetlerde hazırlanan pastalar,insanların özel günlerinin
yegane ikramıdır.
Her türlü kutlamalar konsepte uygun hazırlanmış pasta ikramları ile sunulmaktadır.
Şimdi gelelim bizim bugün ki pastamıza...Tabiki bizler ev mutfaklarında hazırlıyacağımız pastamız
için en uygun ve lezzetli bir pastayı ortaya çıkarmak istedik.
Aslında bir doğum günü pastası tarifimiz...ve gıda boyası kullanmadan pembe rengini pancar ile
gerçekleştirdik.Günümüzde renkli ve şeker hamurlu pastalar çocukların doğum günlerini süslese de
bazılarımız gıda boyalarını tercih etmedikleri için ,renkli pastaları sebze yada meyveler ile vermek
istiyoruz.Bu gün ki pastamız da bu yüzden renk katıcımız pancar..Pancarı gerek kek ve pastalarda,
gerekse salata ve tatlılarda rengini vermesi açısından kullanabilirsiniz.En güzel özelliği ise tuz katın-
ca tuzlu yiyecek,şeker katınca tatlı yiyecek olarak kullanabilmeniz.Bunun yanı sıra çok da ucuz bir
malzeme olarak ve her yerde rahatlıkla bulunabilmesidir.
Haydi o zaman pastamızın tarifine geçelim.
- MALZEMELER:
- 24 cm çapında çember içindir.
- 5 Adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker ( 2 yemek kaşığını yumurta akları ile çırpmak için ayırın)
- 2 su bardağı elenmiş un
- 1 paket vanilya
- Rom aroması (5 damla)
- 1 su bardağı pancar püresi(pancarı haşlayın ve rondodan geçirerek püre haline getirin.)
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 kahve fincanı sıvıyağ
- 1 kahve fincanı pancar suyu
- KREMASI:
- 5 su bardağı süt
- 1 dilim limon kabuğu
- 3 adet yumurta
- 6 yemek kaşığı toz şeker
- 6 yemek kaşığı un
- 1 paket vanilya
- File antep fıstığı
- ÜZERİNE :
- İnci şekerlemeler
- YAPILIŞI:
- Pandispanyası için yumurtaların sarıları ve beyazları olarak ayrı kaselere ayırın.
- Yumurta beyazlarını yüksek devirde mikserde çırpmaya başlayın ve 2 yemek kaşığı şekeri ekleyerek kar haline getirin.
- Diğer kasedeki yumurta sarılarına toz şekeri ekleyerek çırpmaya başlayın.
- Sıvıyağ,pancar suyu ve pancar püresini sırayla ilave edin ve şekerin erimesini sağlayın.
- Kuru malzemeleri eleyin ve ekleyin.
- Kar haline getirdiğiniz yumurta beyazlarını 3 seferde hamura ilave ederek karıştırın.
- Kelepçeli kek kalıbınızın tabanını yağlı kağıt kaplayın ve pandispanyanın hamurunu boşaltın.
- 175 derece de ısıtılmış fırında 40 dakika pişirin.Pişme sürecinde fırını açmayın.
- Pandispanyayı fırın içinde soğutun ve tamamen soğumadan kesme işine girmeyin.
- Bu arada kremasını hazırlıyalım;bir tencereye sütü ve limon kabuğunu ekleyerek orta ateşte ısıtmaya başlayın.(kaynatmayın)
- Kuru malzemeleri ve yumurtaları bir kasede karıştırın ısınan sütün içinden limon kabuğunu çıkarın ve kuru malzemeleri çırparak ekleyin.
- Devamlı karıştırarak koyu bir kıvamda pişirin.Fıstıkları ekleyin ve soğutun.
- Pandispanyayı enlemesine 3 eşit parça halinde kesin.
- Her katına krema sürün ve üst üste yerleştirin.
- En üst katı da krema ile kapladıktan sonra kalan kremayı sıkma torbanıza alın ve yıldız duy ile
- kafes şekilleri vererek süsleyin.
- Aralara incileri serpiştirin.
- Buzdolabında soğumaya ve dinlenmeye bırakın.
- Pespembe ve yumuşacık lezzetiyle pastanız servise hazır...
- Doğum günlerinde hazırlıyabileceğiniz pastanızın üzerine yerleştireceğiniz mumlar sevdiklerinizi memnun edecektir.
- Hepinize afiyet olsun.
- Sevgiyle...
0 comments: