ANA YEMEKLER,

PATATESLİ BULGUR KÖFTESİ,KIYMALI İÇ EŞLİĞİNDE NASIL HAZIRLANIR ?TARİFİ VE ÖLÇÜLERİ NEDİR?

Mart 31, 2018 Neşem Çelik 0 Yorumlar


                PATATESLİ BULGUR KÖFTESİ-KIYMALI İÇ EŞLİĞİNDE
   
    Bugün ki yemeğimizin ana malzemesi ''BULGUR''...Son günlerde sıkça adından bahsedilen
bulgurun faydalarına kısaca bir göz atacak olursak,ham maddesi buğday olan bulgur pirinç'ten
çok daha besleyici bir besin maddesidir.
    Anadolunun ise geleneksel yiyeceğidir.Hem ekonomik hem yüksek karbonhidrat değerine sahiptir.
Çinko,kepek,krom ve magnezyum doğal olarak içerisinde bulunmaktadır.
    Ayrıca selenyum,fitatlar ile B 12 haricinde ki bütün B vitaminleri bulgur da bulunmaktadır.
Yüksek karbonhidrat değeri nedeniyle enerji verici özelliğe sahiptir.
İçerisinde ki lif özelliği sayesinde kandaki yağ oranını düşürür ve kötü kolesterolün kontrol altına
alınmasına yardımcı olur.
      B-1 vitamini sinir ve sindirim sistemi için en önemli vitaminlerden birisidir.
Bunun yanı sıra kişilerin sindirim sistemi rahatsızları göz önünde bulundurularak tüketilmesinde fayda vardır.Hafta da iki kez tüketilmesi en sağlıklı olanıdır.
     Şimdi gelelim bugün ki tarifimize,sanırım bir çoğunuzun sıklıkla yaptığı bir köftedir BULGUR KÖFTESİ....
      Ben bu köfteye bir değişiklik yaptım ve biraz daha lezzetli hale getirdim.Umarım sizlerde dener
ve beğenirsiniz.Resimde gördüğünüz gibi de biraz farklı bir şekilde servise sundum.
      Ayrıca NEŞEM ÇELİK YOU TUBE KANALIMIZ DA ve blogumuzun VİDEOLAR bölümünde
yapılışının videosunu da seyredebilirsiniz.
      Şimdi geçelim tarifimize ,haydi buyrun..


  • MALZEMELER:
  • 2,5 su bardağı köftelik bulgur
  • 3 su bardağı haşlanmiş ve rendelenmiş patates (3 orta boy patates)
  • 1 adet kuru soğan
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • Tuz
  • YAPILIŞI:
  • Bulguru bir tencere içerisine alın ve üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyerek kapağını kapatın ve bulgurun yumuşamasını bekleyin.
  • Kuru soğanı küçük doğrayın ve bir tavaya alarak zeytinyağ ilavesiyle kavurmaya başlayın.
  • Salçaları,tuzunu kırmızı biberini ekleyerek ateşten indirin.
  • Bu arada bulgurlar yumuşamıştır şimdi kavurduğunuz soğanları bulgura ekleyin ve güzelce karıştırın ve yoğurun.
  • 26-28 cm lik bir tart kalıbını streç ile kaplayın ve bulgur köftesini kalıba yerleştirin.
  • Şimdi gelelim orta kısmına yerleştireceğimiz kıyma harcına,
  • 300 gr Kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 3 adet sivri biber
  • 1 ad küçük kapya biber
  • 1 adet domates
  • 3 yemek kaşığı domates püresi
  • Tuz
  • Karabiber
  • YAPILIŞI:
  • Kuru soğanı küçük doğrayın ve bir tavaya alarak zeytinyağ ekleyerek kavurun.
  • Kıymayı ekleyerek kavurmaya devam edin.
  • Biberleri iç çekirdeğini çıkardıktan sonra ince halkalar halinde doğrayın ve kavrulan kıymaya ekleyin.
  • Domatesin kabuğunu soyarak küpler halinde doğrayın ve ekleyin.
  • Domates püresini tuzunu ve karabiberini ekleyerek karıştırın.
  • Biberler ve domatesler yumuşayınca ateşten indirin.
  • ÜZERİNE:
  • 1 çorba kasesi sarımsaklı yoğurt
  • SÜSLEMEL İÇİN:
  • Maydanoz ve pul kırmızı biber
  • SUNUMA HAZIRLAMA:
  • Yuvarlak bir servis tabağına tart kalıbını ters çevirerek bulgur köftenizi yerleştirin.
  • Orta kısmına kıymalı iç harcını gezdirin.
  • YAn kenarlarını sarımsaklı yoğurt ve toz kırmızı biber ile süsleyin.
  • İnce doğranmış maydanozlar da son dokunuşu olsun.
  • İşte önce gözlere sonra midenize hitap edeceğiniz bir lezzet sizlerle..
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle....




   VİDEOLAR BÖLÜMÜMÜZ DE İZLEYEBİLİRSİNİZ.

0 yorum: