ANA YEMEKLER,

ZEYTİNYAĞLI KURU PATLICAN VE BİBER DOLMASI TARİFİ ? ACILI EKŞİLİ DOLMA SEVENLER İÇİN..

Nisan 09, 2018 Mutfakta pişer gazeteye düşer 1 Yorumlar



         ZEYTİNYAĞLI KURU PATLICAN VE BİBER DOLMASI

    Güney Doğu Anadoluya özgü acılı ve ekşili dolma denildiğinde sanırım Gaziantep hemen akıla
gelir.Gaziantep Mutfağı çok fazla çeşidi ve acılı ekşili yemekleri ile muhteşem bir lezzet patlaması
yaşatır.Şahsen benim düşüncem öyle..Şehri gezen ve görenler bana hak vereceklerdir.
    Anadolu yemekleri bilinen ve pek açığa çıkmamış bir çok lezzetleri barındırır.
Zaman zaman bu yemekleri keşfederek denemek ve öğrenmek tatmak sofralarımızda dostlarımızla
paylaşacağımız güzellikler arasındadır.
    Eski günlerde gerçi Anadolunun bir çok yerinde hali hazırda yine yapılsada ,kışlık sebzeler kurutu-
larak mutfaklarda saklandığı için bu güzel lezzetler ortaya çıkmıştır.
    Bugün artık kışlık ve yazlık sebzeleri her daim bulabilsekte,mevsiminde yetiştirilen sebzelerin
lezzeti daha bir başka olmaktadır.
    Sizlerde yazın kuruttuğunuz patlıcan ve biberlerle yazacağım dolmayı hazırlıyabilirsiniz.
Yada aktarlardan bulabileceğiniz kuru patlıcan ve biberler işinize yarayacaktır.
    Şimdi bu güzel lezzeti hep birlikte hazırlıyalım.
Ayrıca tarifimizi ''VİDEOLAR''Bölümünden de yapılışını izleyebilirsiniz.


  • MALZEMELER:
  • 20 adet kuru patlıcan
  • 10 adet kuru dolmalık biber
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçaşı
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1,5 yemek kaşığı sumak (1 çay bardağı su içinde 1/2 saat bekletilmiş)
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber + 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çorba kasesi ince doğranmış taze nane
  • 1 çorba kasesi ince doğranmış maydanoz
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • HAZIRLANIŞI:
  • Kuru patlıcan ve biberleri ayrı tencerelerde suyunu sıkça değiştirerek haşlayın.
  • Kara suyunun tamamen çıkması ve yumuşaması için 5 kez suyunu değiştirin.
  • Süzgeçe alın ve suyunu süzdürün.
  • Kuru soğanları yemeklik küçük doğrayın ve tuz ekleyerek övün.
  • Pirinci yıkayın ve ekleyin.
  • Sırasıyla diğer malzemelerini ilave ederek güzelce karıştırın.
  • Haşlanan patlıcan ve biberleri doldurun.Ağız kısmı 2 parmak az olacak şekilde doldurun ve enine bastırarak tencerenin orta kısmından başlayarak üst üste gelecek şekilde yerleştirin.
  • (Videosunda da görebilirsiniz.)
  • PİŞİRMEDEN ÖNCE SOSU:
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1/2 limon suyu
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1,5 su bardağı su ile hepsini bir kasede karıştırarak dolmaların üzerine gezdirin.
  • Dolamalrın üzerine bir tabak kapatarak tencerenin kapağını kapatın.
  • Kısık ateşte 40-45 dakika pişirin.
  • Suyunu tamamen çekecektir.
  • Ilınınca servis tabağına yerleştirin ve limon dilimleri ile süsleyin.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...




1 yorum:

  1. Elinize sağlık.Zahmetli ama zahmet için değecek bir yemek.

    YanıtlaSil