EKMEKLER,

KAKAOLU HAŞHAŞLI EKMEK TARİFİ NEDİR?NASIL HAZIRLANIR ?

Nisan 05, 2018 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar



   
         KAKAOLU HAŞHAŞLI EKMEK

   Ekmekler,mutfakların demirbaşı gibidir.Sanki günlük ekmek alınmazsa sanki yemekler eksik gibi
kalır.Bir çoğumuz ise pilavı,makarnayı ,mantıyı bile ekmekle yeriz.
   Fırından yeni çıkmış mis gibi kokusu ve sıcacık dokusuyla sabah kahvaltıların da yedikçe yiyesi
gelir hepimizin..
    Eski tarihler de genellikle tam buğday unundan evlerde yapılan ve bahçelerdeki tandır ocakların-
da pişirilen ekmekler,modern hayata geçince yerini büyük fırınla alsa da ,bugün yine sağlıklı beslenme adına bir çok ekmek çeşidi fırınlarda da çıkarılmakta ve tam buğday unu ile çeşitli unlar-
dan yapılan ekmekler daha çok alıcı bulmaktadır.
    Kimi zaman da modern teknolojinin ürünü olan ev tipi ekmek yapma makinalarında bir çok kişi
kendi ekmeğini evinde kendisi hazırlamaktadır.
    Hem zevkli bir uğraş,hemde sıcak ,lezzetli ve damak tadımıza uygun çeşitler de pişirebilme şansı
bulmaktayız.
    Şimdi sizlere vereceğim tarif ise,benimde ekmek pişirmeyi sevmemden dolayı denemek istediğim
ve ortaya çok lezzetli bir ekmek çıktığı için sizlerle paylaşmak istememden kaynaklanmaktadır.
    Porsiyon olarak servis edilmesi kolay olduğu için ve sadece ekmek olarak değil çayın yanında da
ikram edilebilsin diye,içine de tereyağ ve kaşar peyniri koyarak pişirdim.
    İnanın sizlerde çok severek pişirecek ve ikram edeceksiniz.Üstelik sanırım ilk kez de kakaolu bir
ekmek ortaya çıkmıştır.
    Kakaolu ve haşhaşlı ekmeğimizin ''VİDEOLAR'' bölümünden ve Neşem Çelik YouTube kanalımızdan görüntüsünü seyredebilir ve daha rahat hazırlıyabilirsiniz.
    İşte tarifimiz:


  • MALZEMELER:
  • 400 gr tam buğday unu
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 3 yemek kaşığı haşhaş
  • 1 kahve fincanı süt
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket kuru maya
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 su bardağı ılık su
  • İÇİNE:
  • Tereyağ
  • Kaşar peyniri
  • YAPILIŞI:
  • Un,kakao ve haşhaşı bir kaseye alarak karıştırın.
  • Mayayı,şekeri ve tuzunu ilave edin.
  • Yumurta,süt ve zeytinyağını ekleyerek karıştırın.
  • Ilık suyunu yavaş yavaş katarak yoğurmaya başlayın.
  • Bütün malzemeler iyice özleşene kadar yoğurun.
  • Hamurun üzerini örterek mayalanmaya bırakın.Bu işlemin kısa sürede olmasını isterseniz fırınınızı 150 derecede 15 dakika ısıtın ve kapatın.Hamur kasenizi içine bırakın kısa sürede hamurunuz mayalanacaktır.
  • Hamura şekil vereceğiniz tahtaya zeytinyağ sürün ve mayalanan hamuru üzerine alarak tekrar yoğurun.
  • Hamuru 9 eşit parçaya ayırın ve yuvarlayın.
  • Her bir yuvarlak hamuru elinizin içinde biraz açın ve içine yumuşak tereyağ sürerek minik toplar halinde kestiğiniz kaşar peynirlerini koyarak tekrar yuvarlayın.
  • 24 + 24 kare kasnağınızın alt kısmına yağlı kağıt sererek fırın tepsisine yerleştirin ve yağlı kağıdı tereyağ ile yağlayın.
  • Hazırladığınız hamurları içine yerleştirin.
  • Tekrar üzerini örterek 1 saat mayalandırın.
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve haşhaş serpin.
  • 180 derece de ısıtılmış fırında pişirin.
  • Fırından çıkarınca üzerine elinizle su serperek bir örtü ile tekrar kapatarak ılınmaya bırakın.
  • Artık kasnaktan çıkararak servis tahtasına alabilirsiniz.
  • Yumuşacık top top ,içi tereyağ ve kaşar peyniri ile lezzetlendirilmiş ekmekleriniz hazır.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle... 


0 comments: