Güllaç,

GÜLLAÇ TARİFİ -RAMAZAN AYININ GÜLLÜ AŞI NASIL YAPILIR ?

Mayıs 28, 2018 Neşem Çelik 0 Yorumlar

 

                                                   GÜLLAÇ

   Ramazan ayının 3 gülünden biridir ''GÜLLAÇ''..Türk Mutfağının en bizden ve vazgeçilmez özel
tatlısıdır.
   Ramazan ayında gördüğümüz ve severek yediğimiz Güllacın nedense bu ay da görür ve yeriz.
Az malzeme ile çok büyük lezzettir ''GÜLLAÇ''..Güzel de bir hikayesi vardır..
   Dünden bugüne bakacak olursak..600 yıl önce Osmanlı döneminde yaşayan insanların mısır nişastasını saklama çapası ile ortaya çıkmıştır.
   Çuvallara konulan nişasta bozulmasın ve rutubetten zarar görmesin diye nasıl muhafaza edelim düşüncesi akıllara su ve unla karıştırıp yufka şekli vermek ve böyle saklamak düşünülür.
   Ve güllaç yaprakları evlerde böyle hazırlanarak kilerler de yerini alır.Nişasta kullanılmak istenildiğinde,yapraklardan kırılarak  ve elde ufalanarak toz nişasta gibi kullanılır.
    Bir tesadüf sonucu ıslatılarak kullanılır bunu süt izler,süte gül suyu eklenir ve böylece saklamak amaçlı kullanılan nişasta yaprakları sofralara tatlı olarak gelir.
    Ceviz ve nar eklenmesi ise Saray Mutfaklarına girince ilave edilir.İçine konulan gül suyu nedeniyle de adı ''GÜLLÜ AŞ '' konulur.Zaman içinde GÜLLAÇ olarak Türk Mutfağından ve Ramazan ayında sunulan bir tatlı olarak bu günlere gelir..
     Bu çok sevilen tatlı yapımı çok kolay denilse de yapım aşamalarına dikkat etmek gerekir.
Öncelikle sütün ısısı çok önemlidir,ne çok ılık ne de çok sıcak olmaması gerekmektedir.Sıcak süt
güllaç yapraklarını hamur yaparken,çok ılık süt ise yaprakları yumuşatmaz..
Sütün ısısının eli yakmayacak derece de olması ,hazırlandıktan sonra ise süt dolu tepside dinlendirerek ve porsiyonluk hazırladığınız da ara ara ters yüz etmeniz gerekmektedir.
      Eski dönemlerde güllaç minik kaseler içinde hazırlanarak ikrama sunulurdu.Günümüz de daha da kolay hale getirilerek tepsi içinde kat kat yapılmaya başlanmıştır.Biz eski usül bir şekil verdik tercih sizin..Eskiye sadık kalmak isteyenler güllacın videosunu seyrederek hazırlıyabilir..
      İŞte güllacın tarifi..


  • MALZEMELER:
  • 9 güllaç yaprağı içindir.
  • 8 su bardağı süt
  • 500 gr (3 su bardağı) toz şeker
  • 1 yemek kaşığı gül suyu
  • ARASINA:
  • 250 gr iri doğranmış ceviz
  • SÜSLEMEK İÇİN:
  • Toz antep fıstığı
  • Nar yada çilek vişne
  • YAPIMI:
  • Sütü ve şekeri bir tencereye alarak orta ateşte devamlı karıştırarak şekerin erimesini ve sütün el değecek ısıya gelmesini sağlayın.
  • Dikkat edilecek bir diğer püf noktası ise her yaprağa ayrı süt eklemeniz..
  • Güllaç yapraklarını genişçe bir tepsi içinde ekleyeceğiniz süt ile çevire çevire iyice yumuşatın.
  • Özellikle kenar kısımlarına dikkat ederek yumuşatın.
  • Yumuşayan yaprağı küçük bir kaseye ,kaseden dışarı taşacak şekilde yerleştirin ve orta kısmına ceviz yerleştirerek toparlayın.
  • Büyük bir borcama ters çevirerek yerleştirin.
  • Bütün yaprakları aynı şekilde hazırladıktan sonra kalan sütü güllaçların üzerine gezdirin ve üzerini kapatarak sütün çekmesi için bekletin.
  • Ara ara ters yüz ederek üst kısımlarının kurumamasını sağlayın.
  • Üzerini toz antep fıstığı ve nar yada çilekle süsleyin.
  • Hepinize afiyet olsun..
  • Sevgiyle...



        GÜLLAÇ tarifimizin VİDEOLAR BÖLÜMÜNDEN İZLEYEBİLİRSİNİZ.
        TARİFİMİZ YOUTUBE KANALIMIZDA DA MEVCUTTUR..
        TARİFLERİMİZ DEN HABERDAR OLMAK İÇİN SİTEMİZE VE YOU TUBE 
         KANALIMIZA ABONE OLARAK BİZE DESTEK OLABİLİRSİNİZ..

0 yorum: