Midye Tatlısı,

MİDYE TATLISI TARİFİ NEDİR ?

Mayıs 10, 2018 Neşem Çelik 0 Yorumlar


                                                         MİDYE TATLISI

   Sevgili arkadaşlar,bazen çok eski tarifleri karıştırırken çok uzun zamandır niye yapmamışım
 dediğiniz oluyordur sizinde sanırım..
   80li yıllarda mutfağımızın çekmecesinde olan mutfak defterlerine arkadaşlarda yediğimiz ve beğendiğmiz tarifleri mutlaka yazar ve en kısa zamanda da denerdik.
   Küçük not defterlerine tuttuğumuz notlar,başka biri bulsa kesinlikle içinden çıkamıyacağı,ancak bizim anlıyabileceğimiz yemek notları ile dolu olurdu.
   Notların bir kısmı ve o tarihlerde yazdığım defterlerim hala duruyor ve zaman zaman tariflere
bakarak bugünkü tariflerle karşılaştırmaya çalışıyorum.
   Tabi o günlere oranla herşey biraz daha kolaylaşmış,en azından bir tuşla videosunu bile rahatlıkla bulabileceğimiz tarifler hemen gözümüzün önüne gelmekte..
   Ama her kolaylığa rağmen ,o günlerde kalem ve defterlere özenle yazılmış tariflerimi çok seviyorum.İşte sizlere bugün yazacağım ''MİDYE TATLISI''o günlerden gelen bir tarif..
   Bir değişikliği o zamanlar ben tuzlu olarak yani bir nevi poğaça olarak içi peynirli olarak yapıyordum.Ve hatta o dönemlerde MİDYE yerine SANA BÖREĞİ denilirdi.Bu isim neden kaynaklanıyor derseniz de ,sana yağ o yıllarda çok sevilerek kullanılan bir yağ çeşidiydi ve onunla yapılan poğaça ve börekler çok lezzetli oluyordu.
     Bu düşünce nereden kaynaklanıyor onu da bilemiyorum.çünkü günümüz de margarinlere karşı
olunması ve tereyağ geri dönüş yapılması,bazen çelişki yaratmıyor değil..
     Belki de günümüz de her gıda maddesine katkı konulması ve hastalıkların artması eskiye dönüşü gerektiriyor.
      Tarifimde ve diğer bir çok tarifimde de tereyağ ve sızma zeytinyağ kullanmayı tercih ediyorum.
Sizlere bu tarifimde yukarda belirttiğim gibi isterseniz bir hamurdan bir tatlı bir tuzlu çıkarabilirsiniz.
Çünkü hamuru iki eşit parçaya bölüp,2 grupta hazırlıyacağız.Gerçi kısa bir süre sonra poğaça olarak da hazırlıyarak sizlere yazacağım..Tercih sizlerin..
      Şimdi hep birlikte tatlımızı yapmaya başlayalım..Ayrıca tatlımızın ''VİDEO''su da bulunmaktadır.
İster buradan,isterseniz NEŞEM ÇELİK YOUTUBE KANALIMIZDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ.
YouTube Kanalımıza ''ABONE OL''mak ücretsizdir..haydi sevgili takipçiler bir ''tık''la kanalımıza ABONE OLarak bize destek olun..


  • MALZEMELER:
  • HAMUR İÇİN:
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı (100ml) yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 5 - 5,5 su bardağı un (kontrollü olarak ekleyin.Ele yapışmayan ama sert olmayan bir hamur olacak)
  • ŞERBET İÇİN:
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 dilim limon
  • YAPIMI:
  • Bir tencereye şeker ve suyu alarak orta ateşte kaynamaya bırakın.
  • Şeker eriyip şerbet kaynamaya başlayınca 5 dakikadan sonra limonu ekleyin ve 10 dakika daha kaynatarak soğutun.
  • HAMURU AÇMAK İÇİN:
  • Mısır nişastası
  • ARALARA:
  • 150 gr eritilmiş tereyağ
  • İÇİNE:
  • Ceviz
  • YAPILIŞI:
  • Un ve kabartma tozu hariç diğer malzemeleri bir kase içinde karıştırın.
  • Unu ve kabartma tozunu eleyerek yavai yavaş ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.
  • Hamurunuzun üzerini örterek 1/2 saat dinlendirin.Bu arada şerbeti hazırlıyabilirsiniz.
  • Hamuru 2 eşit parçaya bölün ve rulo yapın.
  • Her bir ruloyu 10 bezeye ayırın ve yuvarlayın.
  • Bezeleri nişasta serperek tabak büyüklüğünde açarak üst üste yerleştirin.
  • İki adet 10'lu hamurunuz olacaktır.
  • Önce bir 10'lu grubu tezgahınıza alın ve nişastasını silkeliyerek aralarına eritilmiş tereyağ sürerek yine üst üste yerleştirin.
  • Biraz dinlendikten sonra, önce elinizle daha sonra merdaneyle yufka boyutunda büyütün.
  • Alttan başlayarak rulo kıvırın.
  • Bir parmak kalınlığında halkalar halinde kesin.
  • Kestiğiniz halkayı tezgaha yan yatırın ve üzerine bastırın.arasına ceviz yerleştirdikten sonra poğaça gibi kapatın.Gördüğünüz gibi kat kat midye görüntüsünde olacaktır.
  • Her iki 10lu grubu da aynı şekilde hazırladıktan sonra fırın tepsisine yağlı kağıt sererek yerleştirin.
  • 180 derece de ısıtılmış fırında 25 dakika(takribi) pişirin.
  • Fırından çıkardıktan sonra bir başka tepsiye aktarın,bu arada tatlının ilk sıcağı çıkacaktır.(5 dak)
  • Soğuyan şerbeti her birinin üzerine gelecek şekilde verin ve dinlenmeye bırakın.
  • Servis tabağına aldığınız ''MİDYE TATLINIZI''kaymak ve toz fıstıkla süsleyebilirsiniz.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...















0 yorum: