Ali Nazik,

GAZİANTEP MUTFAĞI - ALİ NAZİK'İ BİRDE BÖYLE DENEYİN.DETAYLI TARİFİ NEDİR ?

Haziran 05, 2018 Neşem Çelik 0 Yorumlar


                                                         ALİ NAZİK

     Gaziantep Mutfağının başlıca ve en sevilen yemeklerinden biri olan Ala Nazik-Arapça da ''ALA''
güzel, ''NAZİK'' ise yemek anlamındadır.
      Bu yemeğin yada Gazianteplilerin deyimiyle kebebın Osmanlı İmparatorluğuna uzanan da bir öyküsü vardır.
      Yavuz Sultan Selim,16.yüzyılda Antep'e geldiğinde ihtişamlı bir şekilde karşılanmış ve yörenin
yemekleri ikram edilmiş.Tabi ki Ali Nazik'te bunların içinde yer almış.
      Yavuz Sultan Selim yemeği çok beğenmiş ve ''Hangi Eli Nazik yaptı bu yemeği demiş ?
Ve yemeğin adı da uzun yıllar ''ALA NAZİK''olarak anılmıştır.
      Zaman içerisinde halk arasında Ali Nazik olarak yemek listelerine geçmiştir.
Bu yemeği her el farklı şekilde yapsa da ana malzemeleri aynıdır.
      Gaziantep Mutfağının muthiş lezzetli yemekleri,mezeleri ve tatlıları tartışmasız herkesin çok severek tükettiği yemeklerdir.
      Bizim tarifimiz de bizim elimizden farklı çıksa da ana malzemeler bir çoğu aynı olmakla birlikte
bir iki ilave ederek hazırladık.Niye böyle bir değişiklik yaptınız diyecek olursanız da eğer aranızda
patlıcan yemeyenler varsa inanın bu yemeği yiyecektir.
      Patlıcanların ağır ateşte köz edilmesi ve başamel sos ile karışması ,üzerindeki hafif acılı kıyma sosunun sarımsaklı yoğurt ile ahengi bu yemeğe ayrı bir lezzet katacaktır.
      Hiç denemediyseniz yada eviniz de patlıcan yemem diyenler varsa ilk fırsatta deneyin ve tereddütsüz sofralarınıza koyarak ikram edin..
      Sizlere videosunu da hazırladığım yemeğimizin detaylı tarifini yazacağım..
Hepinize şimdiden kolaylıklar diliyorum..Afiyet olsun.



  • MALZEMELER:
  • 4 adet büyükçe kemer patlıcan
  • SOS İÇİN:
  • 100 gr tereyağ + 1 orta boy kahve fincanı zeytinyağ
  • 4 yemek kaşığı un
  • 4 su bardağı süt
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1/2 Muskat rendesi
  • KIYMA HARCI:
  • 350 gr dana kıyma
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • 1 ad kuru soğan
  • 2 ad sivri biber
  • 2 ad domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası + 1/2 su bardağı su ile karıştırılmış.
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber (acısı arttırılabilir)
  • ÜZERİNE:
  • 1 kase yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • YAPILIŞI:
  • İlk iş olarak patlıcanları ateş üzerinde sık çevirerek közleyin ve bir naylon torba içine alarak ılınmalarını bekleyin.
  • Su değdirmeden soymaya özen gösterin ve keserek küçük parçalara ayırarak bir kenara alın.
  • Bu arada tereyağ ve zeytinyağını bir tencereye alarak eritin.
  • Un ekleyerek kavurun.
  • Ateşin altını biraz kısarak sütü ekleyin ve topaklanmadan hızlıca karıştırın.
  • Tuzunu,karabiberini ve muskatı rendeleyin.
  • Közlediğiniz ve kestiğiniz patlıcanları ilave ederek karıştırın ve sos ile patlıcanların tamamen birbirine geçmesini sağlayın.
  • Şimdi gelelim kıymalı harcına;Bir tavaya zeytinyağı alın ve kuru soğanı küçük doğrayarak ekleyin.
  • Orta ateşte soğan kavrulunca kıymayı ilave ederek kavurmaya devam edin.
  • Bu arada sivri biberleri halka olarak,domateslerin kabuklarını soyarak küp küp doğrayın.
  • Kavrulan kıymaya önce biberleri ekleyip bir taşım kavurun sonra domatesleri ekleyerek karıştırın.
  • Domates ve biberler yumuşayınca su ile açtığınız domates salçasını ve kırmızı biberini ilave ederek kısık ateşte 10 dakika kaynatın.
  • Bir kase içinde sarımsaklı yoğurdunuzu da karıştırın.
  • Şimdi sıra geldi tabağımızı hazırlamaya;genişçe bir tabağa önce başamel soslu patlıcanları yerleştirin.Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin ve finali bol kıymalı harcı ile tamamlayın.
  • Nefis lezzet ALA NAZİK ağızlara layık sofralarınız da..
  • Hepinize afiyet olsun..
  • VİDEOLAR Bölümümüz den yada NEŞEM ÇELİK YOUTUBE KANALIMIZDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ.KANALIMIZA ABONE OLURSANIZ SEVİNİRİZ...
  • Sevgiyle...


0 yorum: