ANA YEMEKLER,

ÇEŞMİ NİGAR ÇORBASI TARİFİ NEDİR?NASIL YAPILIR?

Eylül 13, 2019 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


           Genellikle kış aylarında daha çok tercih edilen başlangıç yemekleri olarak bilinen ''ÇORBALAR''Türk Mutfağında bir çok çeşidi ile yer almaktadır.
           Yörelerimize göre malzeme ve pişirme teknikleri olarak da daha keşfedilmemiş çok çeşidi
olduğu da görülmektedir.Kimi Bölgelerimiz de yoğurt ağırlıklı olmakla birlikte kimi bölgelerde yörenin damak zevkine göre de malzemeler de değişiklik göstermektedir.
           Alışılagelmiş çorbaların dışında bazen de malzemelerine göz attığımız da damak zevkimize uyan tatlarla karşılaştığımız da bir farklılık olsun diye farklı isimde bir lezzeti sofralarımıza taşımak isteriz.Ve hatta çocuklarımızın beslenmesinde vitamin değeri yüksek koyu kıvamlı doyurucu çorbaları çoğunlukla tercih ederiz.
          Osmanlı Mutfağından günümüze kadar uzanan tarifi ile ''ÇEŞMİ NİGAR ''bir diğer adıyla Terbiyeli Mercimek Çorbası olarak da bilinir.koyu kıvamı ve çok lezzetli oluşu ile mercimek çorbası sevenler için pratik ve evde bulunan malzemelerle pişirebileceğiniz bir çorbadır.
          Özellikle Ramazan ayında iftar sofralarına çok yakışır.Gelin hep birlikte bu lezzetli çorbayı
Osmanlı'dan günümüze ve evlerimizin sofrasına taşıyalım.

  • MALZEMELER:
  • Bardak ölçüleri klasik su bardağıdır.
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 ad kuru soğan
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • 4 yemek kaşığı un
  • 2 lt su yada et suyu
  • Tuz
  • TERBİYESİ:
  • 1 su bardağı süt
  • 1 ad yumurta sarısı
  • 1 ad limonun suyu
  • ÜZERİNE:
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • YAPILIŞI:
  • Kuru soğanı küçük doğrayın ve zeytinyağ ile birlikte tencereye alarak kavurmaya başlayın.
  • Soğanlar yumuşamaya başlayınca unu ekleyerek kavurmaya devam edin.
  • Mercimekleri kara suyu çıkana kadar güzelce yıkayın .
  • Kavrulan soğan ve una ekleyin.
  • Suyunu ve tuzunu vererek pişmeye bırakın.
  • Bir kase içinde terbiyesi için olan malzemeleri karıştırın.
  • Pişen çorbanıza terbiyeyi alıştıra alıştıra ekleyin karıştırın ve çorbayı süzgeçten geçirin.
  • Tekrar tencereye alarak bir taşım kaynatın ve ateşten indirin.
  • Üzerine gezdireceğiniz malzemeler için,tereyağını eritin ,salçayı katarak karıştırın.
  • Nane ve pul biberi ekleyerek ateşten indirin.
  • Çorbanızı servis için kaselere aldığınız da üzerine gezdirin.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...

                          Sitemize ve NEŞEM ÇELİK YouTube Kanalımıza ''ABONE OL'un yeni
                                    tariflerden haberiniz olsun...Teşekkürler...

0 yorum: