ANA YEMEKLER,

DOMATES SALÇASI NASIL YAPILIR ?

Eylül 09, 2019 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar





          Merhabalae,
   Eylülün gelmesiyle evler de kış' a hazırlıkta başlar.Mevsiminde ve zamanında hazırlanan yiyecek
   ve içecekler her zaman tercihimiz olduğu için domatesin ,biberin,patlıcanın ve daha bir sürü sebze
   ve meyvanın salçası,kurutulmuşu,reçeli marmelatı hazırlanarak ''tel dolaplarda''yerini alması ile
    ev hanımların içleri rahat eder.Her ne kadar yorulsalar da bu hazırlıklar bir çok ev de yapılır.
          Hepinizin bildiği gibi yada annelerden kalan tariflerle hazırladığımız domates salçası,yemek
   pişirirken olmazsa olmazıdır neredeyse...Bazen püre olarak bazen de yoğun kıvamı ile salça olarak
   en çok tüketilen ürünlerden bir tanesidir.
         Salça yapımı için genellikle yukarıda resmini de koyduğum ''yumurta domates''dediğimiz doma-
   tesleri tercih ederiz.İçlerinin az çekirdekli oluşu ve etli oluşu salça yapımı için en uygun olanıdır.
   Bunun yanı sıra ''AYAŞ''ve ÇANAKKALE domatesleri de ince kabuklu ve lezzetli olmaları
   nedeniyle tercih edilen domateslerdir.
        Şimdi gelelim en pratik ve yorulmadan kavanozlara alacağımız tarifimize
         Eğer resmini gördüğünüz ''yumurta domatesler''tercihinizse kabuklarını soymanıza gerek yok
   Güzelce yıkayın kurulayın sadece sap bağlantısının olduğu yeri çıkarın ve ortadan ikiye keserek
   rondoda püre haline getirin.tencerenize aktarın,tuzunu ekleyerek önce orta ateşte daha sonra kısık
   ateşte kaynamaya bırakın.
         MALZEMELER:olarak sıralarsak ölçü verdiğim de
    1 kg domates için
     1 dolu yemek kaşığı kaya tuzu yeterlidir.
    Kısaca şöyle tarif edersem,domateslerinizi rondodan geçirin ve tencereye alın.
    Orta ateşte kaynamaya bırakın.
    Tuzunu ekleyin ve ara ara karıştırın.
    Fokurdamaya başlayınca ateşin altını kısın.
    Tahta bir kaşıkla domateslerin tam ortasından yukarıdan aşağıya çizer gibi geçirin.
     Eğer açılan boşluk ağır ağır kapanıyorsa salçanız olmuş demektir.
     Bu aşamada 1 yemek kaşığı zeytinyağ gezdirin ve karıştırın.
     Ateşten indirdiğiniz salçayı sıcakken kavanozlara doldurun ve mutlaka ''YENİ''bir kapak ile
    kapatın.Baş aşağıya çevirin ve 1 gece o şekilde soğutun.
    Kavanozlarınızı doldurmadan önce bir tencere içinde su doldurarak steril hale getirin.
    Kavanozlarınız kesinlikle kuru olmalı..Aksi takdirde salçanız küflenir.
    Salçanızı serin bir ortamda muhafaza ediniz.
    Kullandığınız zaman ıslak kaşık ile almayınız.
    Bunlara dikkat ettiğiniz takdirde kış aylarında ev yapımı katkı maddesi olmayan lezzetli bir
    salçayı yemekleriniz de kullanabilirsiniz.
    Hepinize afiyet olsun.
    Sevgiyle....

             

0 comments: