Börekler,
LAHANA BÖREĞİ
Merhabalar,
Kış Mevsiminin en gözde sebzelerinden ''BEYAZ LAHANA''manav reyonlarındaki raflar da tüm
ihtişamı ile yerini alınca,bizlerde hem gösterişli,hem faydalı,üstelik bir o kadar da lezzetli bu sebze
hakkında bir kaç kelam edelim.
Kalp sağlığından,kansere karşı direnç sağlamaya bir çok konuda insan vücuduna faydalı bir sebze
Turpgiller ailesine mensup olup,verimli topraklar da hızlı ve kolay yetişebilmektedir.
Kökeni Asya ve Akdeniz olarak bilinmektedir.Ülkemiz de lahana üretiminde ilk sırada Samsun
ilimiz ikinci sırada da Niğde ilimiz gelmektedir.Niğde ilinde mevsim ve ısı nedeniyle yılda bir kez
lahana üretimi yapılsa da üretimin fazlalığı ve toprağın verimi açısında Türkiyenin birçok iline de
Niğde'den dağıtım yapılmaktadır.
Sağlık açısından en belirgin özelliği bol miktarda lif,protein,flot,C ve K vitaminleri içerir.
Sodyum ve potasyum açısından da zengin olan lahana ayrıva kalsiyum,demir,magnezyum,manganez
fosfor ve çinko içermektedir.
Kalp,karaciğer,göz ve beyin sağlığını koruma özelliği vardır.
insan sağlığına bir çok faydaları dokunan ''LAHANA''nın kış aylarında mutfaklarımız da yeri de
ayrıdır.Et'li kapuskasından dolmasına,salatasından,böreğine ,çok sevilen turşusuna ve daha bir çok
yemeğini sıkça pişiririz.
Bugün ki tarifimiz yine çok seveceğinizi umduğum ''LAHANA BÖREĞİ''...her ne kadar börek
olarak adlandırsak da aslında mücver kıvamında ama fırında pişirilmiş hali gibidir.
Benim tabaklama yaptığım gibi şık bir sunum ile de servis ederseniz önce gözlere sonrada mide-
lere hitap edersiniz.
Ben orta kısımlarına acı sevdiğimiz için ''ATOM''yerleştirdim,eğer acı yiyemiyorsanız süzme
yoğurt ile de tabaklama yapabilirsiniz.
Haydi tarifimize başlayalım,hepinize kolay gelsin.
Hepinize Afiyet Olsun..Ziyaretiniz için teşekkür ederiz...
LAHANA BÖREĞİ TARİFİ NASILDIR ?
LAHANA BÖREĞİ
Merhabalar,
Kış Mevsiminin en gözde sebzelerinden ''BEYAZ LAHANA''manav reyonlarındaki raflar da tüm
ihtişamı ile yerini alınca,bizlerde hem gösterişli,hem faydalı,üstelik bir o kadar da lezzetli bu sebze
hakkında bir kaç kelam edelim.
Kalp sağlığından,kansere karşı direnç sağlamaya bir çok konuda insan vücuduna faydalı bir sebze
Turpgiller ailesine mensup olup,verimli topraklar da hızlı ve kolay yetişebilmektedir.
Kökeni Asya ve Akdeniz olarak bilinmektedir.Ülkemiz de lahana üretiminde ilk sırada Samsun
ilimiz ikinci sırada da Niğde ilimiz gelmektedir.Niğde ilinde mevsim ve ısı nedeniyle yılda bir kez
lahana üretimi yapılsa da üretimin fazlalığı ve toprağın verimi açısında Türkiyenin birçok iline de
Niğde'den dağıtım yapılmaktadır.
Sağlık açısından en belirgin özelliği bol miktarda lif,protein,flot,C ve K vitaminleri içerir.
Sodyum ve potasyum açısından da zengin olan lahana ayrıva kalsiyum,demir,magnezyum,manganez
fosfor ve çinko içermektedir.
Kalp,karaciğer,göz ve beyin sağlığını koruma özelliği vardır.
insan sağlığına bir çok faydaları dokunan ''LAHANA''nın kış aylarında mutfaklarımız da yeri de
ayrıdır.Et'li kapuskasından dolmasına,salatasından,böreğine ,çok sevilen turşusuna ve daha bir çok
yemeğini sıkça pişiririz.
Bugün ki tarifimiz yine çok seveceğinizi umduğum ''LAHANA BÖREĞİ''...her ne kadar börek
olarak adlandırsak da aslında mücver kıvamında ama fırında pişirilmiş hali gibidir.
Benim tabaklama yaptığım gibi şık bir sunum ile de servis ederseniz önce gözlere sonrada mide-
lere hitap edersiniz.
Ben orta kısımlarına acı sevdiğimiz için ''ATOM''yerleştirdim,eğer acı yiyemiyorsanız süzme
yoğurt ile de tabaklama yapabilirsiniz.
Haydi tarifimize başlayalım,hepinize kolay gelsin.
- MALZEMELER:
- 700 gr ince kıyılmış beyaz lahana
- 1 su bardağı (tepeleme)havuç rendesi
- 1 ad orta büyüklükte kırmızı soğan
- 2 kahve fincanı zeytinyağ
- 3 ad yumurta
- 150ml krema
- Tuz
- Karabiber
- Kuru nane
- 2 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- YAPILIŞI:
- Kırmızı soğanı yarım ay şeklinde doğrayın.
- Genişçe bir tavada 1 kahve fincanı zeytinyağ ile kavurmaya başlayın.
- İnce kıyılmış lahanaları da ekleyerek kapağını kapatın ve 5 dakika pişirin.
- Lahanalar yumuşayınca rendelenmiş havuçları ekleyerek tekrar kapağını kapatın ve 5 dakika daha pişirin.
- Bir tepsinin içine boşaltın ve soğutun.
- Kalan 1 kahve fincanı zeytinyağını,yumurtaları,kremayı,tuz ve baharatları ekleyip karıştırın.
- Un ve kabartma tozunu da ilave ederek tekrar karıştırın.
- 28cm çapındaki yuvarlak borcamı yada tepsiyi yağlayın ve karışımı içine aktarın.
- 175 derece de ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
- İsterseniz yuvarlak kurabiye kalıbı ile isterseniz kareler halinde keserek servis tabağınıza yerleştirin.
- Orta kısımlarına hazırladığınız ''ATOM''yada sade süzme yoğurt yerleştirerek ikram edebilirsiniz.
- Hepinize afiyet olsun.
- Sevgiyle...
Hepinize Afiyet Olsun..Ziyaretiniz için teşekkür ederiz...
0 comments: