İzmir köfte,

İZMİR KÖFTE NASIL YAPILIR? TARİF NEDİR ?

Temmuz 19, 2020 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                                                          İZMİR KÖFTE

     Merhabalar sevgili dostlar,
 Geleneksel lezzetler arasın da Köfte çeşitleri,yöreler ve el alışkanlığı yada en kolayından alıştığımız
 tarifi ile mutfaklarımız da çok sık pişirdiğimiz yemekler arasında yerini alır.
     İZMİR KÖFTE ,Ege bölgesine has hepimizin bildiği sebzeler ile domates sos içinde pişenidir.
 Bir çok yerde kimi köfteleri bayat ekmek içi ile hazırlayarak kızarttıktan sonra pişirse de ,İzmir Köfte içine ekmek kırıntıları yerine
 pirinç ilavesi ile yapılan bir köfte çeşitidir.
     Tombik köfteler ,domates sos içinde sebzeler ile birleşince hem besleyici,hem vitamin değeri yük_
 sek hemde bereketli bir yemek olarak ortaya çıkar.
     Ama tercihi yine de sizlere bırakıyorum,ben kızartarak pişiriyorum diyorsanız size kalmış..
 İzmir Köfte denilince akla gelen hali resim de gördüğünüzdür.
     Haydi tarife geçelim..


  • MALZEMELER:
  • 400gr dana döş kıyma
  • 1 ad kuru soğan rendesi
  • 7-8 dal ince kıyılmış maydanoz
  • 4 yemek kaşığı yıkanmış pirinç
  • Tuz
  • Karabiber
  • YAPILIŞI:
  • Malzemeleri bir kase içine alarak güzelce karıştırın.
  • Tombik oval köfteler olacak şekilde yuvarlayın ve buzdolabına alarak biraz dinlendirin.
  • SEBZELER:
  • 2 ad havuç
  • 2 ad patates
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 2 yemek kaşığı domates püresi yada rendesi
  • 3 su bardağu su
  • Tuz
  • HAZIRLANIŞI:
  • Havuç ve patatesleri uzun ve irice doğrayın.
  • Bir tencereye zeytinyağını alın ve orta ateşte kızdırın.
  • Havuç ve patatesleri ekleyerek 5-8 dakika kadar kızartın.
  • Domates rendesi yada püresi az tuz ve suyunu ilave ederek kaynamaya bırakın.
  • Bir teflon tavaya az sıvıyağ ekleyin ve köfteleri hafifçe yağın içinde döndürün.
  • Tam bir kızartma olmasın,sadece dağılmadan kalabilmeleri için..
  • Kaynayan ve hafif yumuşamaya başlayan sebzelerin içine köfteleri ekleyin.
  • Kısık ateşte pişmeye bırakın.
  • köftelerin içindeki pirinçler yumuşayınca yemeğimiz pişmiş demektir.
  • Bu arada tuzunu damak zevkinize göre ayarlayın.
  • İşte enfes lezzeti ile İZMİR KÖFTE sofralara gelmeye hazır..
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...💖💖💖

0 comments: