ANA YEMEKLER

BORCAM DA İÇLİ KÖFTE NASIL YAPILIR ? ÖLÇÜLERİ NELERDİR ?

Ağustos 30, 2020 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar



      Merhabalar,

  İÇLİ KÖFTE,her yörenin kendine has iç dolgusu ve şekli itibariyle değişkenlik gösterse de genele

  baktığımız da bulgurun dış katmanının içine giren kıyma harcı ile bazen haşlama bazen de kızartma

 olarak damak zevkimize göre hazırlanan ,yöresel yemekler kategorisinde bir yemektir.

  Biraz zaman alması ve beceri isteyen çanak şekli verilmesi ve tabiki çatlatmadan haşlanması da 

  ayrı bir önem taşımaktadır.Çalışan hanımlarımızın zaman yetersizliği nedeniyle ,sevse de kısa süre

  de hazırlıyamamasından ötürü pratik yoldan yine aynı lezzeti alacağınız güzel bir içli köfte tarifi

  yazacağım sizlere..İnanın çok memnun kalacaksınız...  

  • MALZEMELER:
  • 1 çay fincanı (150gr)İrmik
  • 2 çay fincanı (300gr)ince bulgur
  • 1 ad büyük haşlanmış patates
  • 1,5 yemek kaşığı domates + biber salçası karışımı
  • Tuz
  • Karabiber
  • İÇ HARCI:
  • 250 gr dana kıyma
  • 2 ad büyük kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kasesi iri doğranmış ceviz
  • Tuz + Kırmızıbiber + Kimyon
  • ÜZERİNE:
  • 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
  • HAZIRLANIŞI:
  • Eğer stand mikseriniz varsa işiniz daha da kolay olacaktır.Şimdi hep birlikte hazırlıyalım.
  • Mikser kabınıza bulguru alın ve üzerine 2 çay fincanı kaynar su ekleyerek üzerini kapatın ve 5 dakika bulgurun kabarmasını,yumuşamasını bekleyin.
  • Bulgur yumuşayınca irmiği ekleyin ve hamur yoğurma aparatı ile karıştırmaya başlayın.
  • Eğer elde yoğurma yapacaksanız süre biraz daha uzun olacaktır.(kısa bir süre fazla)
  • Patatesi rendeleyin ve ekleyin.
  • Salça karışımını,tuz ve karabiberini ekleyin ve bir tur daha karıştırdıktan sonra üzerini bir strech ile kapatarak dinlenmeye bırakın.
  • Bu arada karışımınız hamur kıvamında olacaktır.
  • Bizde bu arada iç harcını hazırlıyalım.aslında iç harcını daha önceden hazırlarsanız daha iyi olacaktır.Çünkü iç harcınızın soğuk olması gerekmektedir.
  • İÇ HARCI:
  • Kuru soğanları küçük doğrayın ve bir tavaya alın.
  • Tereyağ ekleyerek kavurmaya başlayın.
  • Soğanlar yumuşamaya   başlayınca kıymayı ekleyerek kavurmaya devam edin.
  • Güzelce kavrulan kıyma ve soğanın üzerine,salçayı,cevizleri,tuz ve baharatları ekleyerek ateşten indirin ve başka bir kaseye alarak soğutun.
  • Kare borcamınızı yağlayın.
  • Hazırladığınız bulgur karışımını iki eşit parçaya ayırın.
  • Bir parçasını borcama bastırarak yerleştirin.(eşit olmasına dikkat edin)
  • Üzerine soğuk iç harcını döşeyin.
  • Kalan bulgur karışımı ile üzerini kapatın ve bastırın.
  • Tereyağını eritin ve üzerine sürün.
  • 185 derece de ısıtılmış fırında takribi 20 dakika pişirin.
  • Fırından çıkınca ılık hale geldiğinde dilimlere bölerek ikram edebilirsiniz.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...👌🍴
 

0 comments: