PATLICAN KÖFTESİ NASIL YAPILIR ? TARİFİ NEDİR ?
PATLICAN KÖFTESİ
Merhabalar sevgili dostlar,
Eylül ayı ile birlikte sonbahar yüzünü yavaş yavaş göstermeye başlayacak günlerdeyiz.
Ve her zaman dediğimiz gibi mevsimin de sebzeler ve meyveler tüketilmeli diyoruz.
Patlıcan da yaz sebzeleri içinde neredeyse olmazsa olmaz bir sebzedir.Bir çok çeşidi ile de
bazen bugün ne pişirsem dediğimiz de 2 adet patlıcan ile bile bir çeşit yemek çıkarırız.
Kısaca patlıcanın faydaları var mı diyenler için bir kaç satır yazmak isterim.Çünkü halka
arasında patlıcanın hiç faydası yok ayrıca nikotin üretir denildiğini duymuşsunuzdur.
Her sebze ve meyvenin olduğu gibi hepsinin faydaları da zararları da tüketmeyle ,kişinin
alarjik yapısıyla alakalıdır.Sizler kısaca anlatacak olursam,PATLICAN ,bol miktarda lif içerme-
siyle hazımsızlık gibi sorunları gidermede ve kalp çarpıntısı gibi stres yaratan hastalıkları sakin-
leştirmede yardımcı olduğu gibi,aynı zamanda idrar söktürmede de yardımcı bir besin kaynağıdır.
Özellikle de kemik sağlığını olumlu etkilediği için,OSTEOPOROZ adı verilen kemik erimesinin
önüne geçilmesini sağlamaktadır.
Olumsuz etkileri ise tüketim biçimleri ve uzun süreli tüketilmeleri itibariyle içinde barındırdığı
bazı maddeler yüzünden insan vücudunu olumsuz etkilediği durumlarda olabilmektedir.
Aşırı patlıcan tüketimi deride kızarıklık ve kaşıntıya neden olabileceği gibi,çiğ olarak tüketilmesi
işte hepimizin nikotin üretiyor söylevini ortaya çıkarmaktadır.Ve uzmanlar tarafından kesinlikle
müsaade edilmemektedir.Zaten patlıcan da hiç bir şekilde çiğ olarak tüketilmez,en uygun ve sağlıklı
tüketimi güzelce közlenmiş olanı ve kızartılarak tüketilenidir.Bu takdirde patlıcan içeriğinde ki
zararlı bakterilerin ölmesine ve rahatça tüketmemizi sağlar.
Kısaca bilgilendiğimize göre ,patlıcanın zamanı geçmeden bu sefer köftesini hazırlamaya ne
dersiniz ? Mutfak defterlerinizin bir köşesinde bulundurun belki bugün ne pişirsem dediğiniz bir
gün işinize yarayacaktır.
Hepinize kolay gelsin...
- MALZEMELER:
- 2 ad büyük kemer patlıcan
- 1 ad yumurta
- 1 ad kuru soğan
- 3 yemek kaşığı lor peyniri
- 6-7 dal maydanoz (ince kıyılmış)
- Tuz - Karabiber - Kırmızıbiber
- 1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
- KIZARTIRKEN:
- 1 ad yumurta
- 1 kase galeta unu
- KIZARTMAK İÇİN:
- Ayçiçek yağı
- ÜZERİNE:
- (Arzuya göre İzmir tulum peyniri rendesi)
- YANINA:
- İsteğe bağlı- Hardal Sos
- HAZIRLANMASI:
- Patlıcanların kabuklarını soyarak soğuk su ile yıkayın.
- Rendeleyin yada rondodan geçirerek üzerine 1 yemek kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı şeker serperek karıştırın.
- Bir süzgeçe alarak kase içine oturtun.
- 1/2 saat bekletin.
- Ara ara elinizle bastırarak kara suyunun akmasını sağlayın.
- Soğuk suda bir kaç sefer yıkayın ve iyice süzerek başka bir kaseye alın.
- Üzerine kuru soğanın rendeleyin ve onunda suyunu iyice süzerek ekleyin.
- Yumurtayı,lor peynirini,tuz,karabiber,kırmızıbiber ,kabartma tozu ve ince kıyılmış maydanozu ilave ederek karıştırın.
- Yuvarlak köfte şekli vererek tabağa dizin ve buzluğa kaldırın.
- Kızartmak istediğiniz zaman bir kaseye yumurtayı çırpın,başka bir tabağa galeta ununu alın.
- Tavanıza ayçiçek yağını alarak kızdırın.
- Köftelerinizi buzlu haldeyken önce yumurtaya sonra galeta ununa bulayarak kızartın.
- İsterseniz üzerine peynir rendesi yada yanına hardal sos ile ikram edebilirsiniz.
- HARDAL SOS:
- Hardal tozu
- Limon suyu
- Zeytinyağ
- Değişik tatlar ve ara sıcak hazırlamak isteyenler için ''PATLICAN KÖFTESİ'' denenebilecek bir lezzettir.
- Sevgiyle...💖💖💖
0 comments: