EKMEKLER,

EKŞİ MAYALI TENCERE EKMEĞİ NASIL YAPILIR ?

Kasım 11, 2021 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                                    EKŞİ MAYALI TENCERE EKMEĞİ


           Merhabalar sevgili dostlar,

    Ekşi mayalı ekmekler,probiyotik etkisi ile bağırsak problemlerini gidererek zayıflamaya,sindirim

    sistemi ( gastrit,ülser,reflü) problemlerinin rahatlamasına,insülin direncine,demir eksikliği anemisi-

    nin giderilmesine ,vitamin ve mineral eksikliklerinin giderilmesine yardımcı olur.

           Ekmekte ki fermantasyon süreci,bağırsaktaki yararlı bakteri içeriğini arttırır ve sağlıklı bakteriler

    mutlu,sağlıklı vücut demektir.

           İçeriğinde ki vitaminler ise B1 vitamini,B6 vit.B12 vit.,folfat,nisain,riboflavin,E vit.,mineraller 

    ise selenyum, demir,manganez,kalsiyum,magnezyum,fosfor,çinko ve potasyumdur.

            Daha bir çok faydaları ile günümüz de tercih edilen ekmekler arasında da yerini almaktadır.

    Kendi mutfağınız da ve ev fırınlarında da rahatlıkla pişirebileceğiniz ''ekmekler'',nefis kokusu ve

    sıcacık sofralarınız da yerini alsın.

            Ekmeğinizin hamurunu geceden hazırlıyarak buzdolabına kaldırabilir ve yemek saatine yakın

    fırınlıyabilirsiniz.

             Hepinize şimdiden kolay gelsin.

  • MALZEMELER:
    200 gr Tam Buğday Unu
  • 300 gr ekmeklik buğday unu
  • 10 gr tuz
  • 200 gr ekşi maya
  • 350 ml içme suyu 
  • HAZIRLANMASI:
  • Ekşi mayanız buzdolabında ise oda sıcaklığına getirin.
  • Ekşi maya ve suyu karıştırın.
  • Başka bir kasede unları ve tuzu karıştırın.
  • Unlara diğer karışımı ekleyerek hafif ele yapışan bir hamur elde edin.
  • Hamuru en az 8-10 dakika yoğurun.
  • Bu işlemi stant mikser ile rahatça yapabilirsiniz.
  • Hamur yoğruldukça pürüzsüz bir kıvam da ve ele yapışmayan hale gelecektir.
  • Hamuru dört bir tarafını ortaya toplayarak bohça şekli verin.Bu işleme katlama işlemi diyoruz.
  • Hamurun üzerini örtün ve 2 saat mayalanması için bekletin.
  • Bu 2 saat mayalanma süresi içinde yarım saatte bir katlama işlemini yapın.
  • Elinizi ıslatarak hamuru daha rahat katlayacaksınız.
  • Bir sepetin içine örtü serin ve hafif unlayarak hamuru içine yerleştirin.
  • Üzerini de yine bir mutfak havlusu ile örtün ve bir gece buzdolabında bekletin.
  • 22-24 cmlik bir döküm tencerenin içine yağlı kağıt serin.
  • Buzdolabından çıkardığınız hamuru oda sıcaklığına gelene kadar bekletin.
  • Hamuru son kez katlama yaptıktan sonra yuvarlak hale getirin ve tencereye yerleştirin.
  • Üzerine hafifçe un serpin,istediğiniz şekilde çizikler atın,arzuya göre susam,çörekotu serpin.

  • 200 derece de ısıtılmış fırında ilk 25 dakika tencerenin kapağı kapalı olarak ,daha sonra kapağını açıp toplam da 40 dakika pişirin. 
  • Pişirme işlemi başlamadan önce fırınınızın alt katına sıcak su dolu bir kase yerleştirin.
  • Fırından çıkardığınız ekmeği tencerenin içinden çıkarın ve bir ızgara teli üzerine alarak üzerini bir havlu ile örterek soğutun.
  • Dışı çıtır çıtır içi yumuşak nefis lezzetli ekmeğiniz sofranız da yerini alsın.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...💖💖💖

                                      FIRIN ÖNCESİ EKMEĞİMİZ


 

                                                     AFİYET OLSUN.

       

0 comments: