ANA YEMEKLER,

SPAGETTİ ÇANAKLARDA KAŞARLI KÖFTE TARİFİDİR.

Kasım 25, 2021 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                  SPAGETTİ ÇANAKLARDA KAŞARLI KÖFTE


            Merhabalar sevgili dostlar,

     Makarna ve köfte..değişmez ikili yada büyük küçük herkesin en sevilenler listesinin baş konuğu..

     Dünden bugüne MAKARNA 'nın hikayesine şöyle kısaca bakalım mı ?

     Arkeolojik kazılara ve çıkarılan tarihi buluntulara ,yazılara ve kaynaklara baktığımızda MAKARNA

     Eski Yunan ve Romalılar tarafından,Çinliler ve Araplar tarafından yapılmış ve tüketilmiştir.

     Tarihsel kayıtlara bakıldığında Çinliler Milattan Önce yıllarda Arpa Şehriye ile makarna üretimine 

      başladıkları bilinmektedir.

      1292 yılında Marco Polo'nun Çin'i ziyareti sonrasında İtalyaya dönüşünde Spagetti ve yapılışı ile

      ilgili bilgi getirdiği kayıtlarda yer almaktadır.

      Aynı şekilde M.Ö.5.yüzyıla ait Suriye de bulunan tarihi yazılara bakıldığında o dönemler de 

      Arapların da  Arpa Şehriyeyi ürettikleri ve tükettikleri görülmektedir.20. yüzyıla kadar makarna

     İtalya başta olmak üzere Arap Yarımadası ve Çin 'de üretilmeye ve tüketilmeye devam etti.

      Bugün MAKARNA denildiğinde ilk akla gelen ülke İTALYA olmakla birlikte aslında Dünyanın

      hemen her yerinde sevilen ve sık tüketilen yemeklerden birisidir.

      Ülkemizde 1922 yılında Türk Makarna Fabrikası adı altında Hasan Tahsin Bey tarafından İzmir de

      kurulmuştur.

      Günümüz de teknolojinin gelişmesiyle üretilen makinalar da bir çok çeşiti ve markası ile dünya

      piyasasında yerini almıştır.

              Bir çok çeşit ve pişirme tekniği ile hazırladığımız MAKARNA'yı bugün gelin farklı bir

      şekilde hazırlıyalım.

               Hepinize kolay gelsin.

  • MALZEMELER:
  • KÖFTE İÇİN:
  • 350-400 gr Dana Kıyma
  • 1 ad kuru soğan
  • 1 ad yumurta
  • 1 su bardağı bayat ekmek kırıntısı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber + kimyon+kekik
  • HAZIRLANMASI:
  • Bir kaseye kıymayı alın ve kuru soğanı rendeleyerek ekleyin.
  • Yumurtayı,bayat ekmek'i,tuz ve baharatlarını ekleyerek yoğurun.
  • Arada elinizi ıslatarak yoğurun.
  • Köfteleri mandalina büyüklüğünde yuvarlayın ve kenara alın.
  • MAKARNA İÇİN:
  • 1 paket spagetti makarna
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • Tuz
  • 150 gr kaşar peyniri
  • HAZIRLANMASI:
  • Bol suda makarnayı haşlayın.
  • 8-10 dakika haşlanan spagettiyi süzerek soğuk sudan geçirin ve süzdürün.
  • Zeytinyağ ve tuz ile karıştırın.
  • DOMATES SOS:
  • 2 ad büyük domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 ad sarımsak
  • 1-2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 kahve fincanı su
  • Tuz
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • HAZIRLANMASI:
  • Domatesleri küp doğrayın ve tavaya alın.
  • Salçayı,zeytinyağı,ezilmiş sarımsakları,tuzu ekleyin ve 5 dakika kavurun.
  • Suyu ilave ederek kaynatın.
  • Hepsini rondodan geçirin ve tereyağ ile bağlayın.
  • ŞİMDİ HEPSİNİ HAZIRLIYALIM
  • Muffın kalıbınızı yağlayın ve spagettiyi çanak olacak şekilde yerleştirin.
  • Hazırladığınız köftelerin orta kısmına kaşar peynirinin bir kısmını küp doğrayarak içine yerleştirin ve tekrar yuvarlayın.
  • Köfteyi makarna çanağının ortasına yerleştirin.
  • 180 derece de ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin.
  • Kalan kaşar peynirini rendeleyin.
  • Fırından çıkardığınız köftelerin üzerine kaşar rendesi serpin v e 5 dakika daha fırınlayın.
  • Servis tabağına önce domates sos yerleştirin ve üzerine spagettili köfteyi yerleştirin.
  • Arzuya göre üzerine doğranmış maydanoz yaprakları serpin.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...💖💖💖


                                           AFİYET OLSUN....

0 comments: