YER FISTIĞI HELVASI NASIL YAPILIR ? TARİFİ VE ÖLÇÜLERİ NELERDİR ?
YER FISTIĞI HELVASIMerhabalar sevgili dostlar,
HELVALAR denilince günümüz de yas'lı günleri hatırlatıyor olsa da ,Osmanlı Döneminde
helva kutlamaların tatlısı olarak bilinir.Saray Mutfaklarında helvahaneler bir çok helva çeşiti
ve özel helva ustaları eliyle hazırlanır ve dağıtılırdı.
Günümüz de ise helva'yı özellikle de irmik ve un helvasını acılı günler de kavurur ve eşe
dosta dağıtırız.Bunun yanı sıra en çok sevilen ve çeşitleri ile bir çok damağa hitap eden tatlıların
başında gelir.Bundan sebep de artık sadece helva satan dükkanlar bile görmekteyiz.
Günü,saati hiç belli olmadan canımız tatlı çektiğinde ilk akla gelen tatlıdır helva..
Her ne kadar hemen bir kavuralım deseniz de aslında kısık ateşte uzun süre kavrularak ve kıvamında
yapılan şerbetini vererek yapılan helvaların lezzeti bir başka güzeldir.
Helva,birazda sabır işidir,kıvam işidir...Lezzetin ustaları tahta kaşığı ellerine aldıkları zaman
ölçü bile kullanmadan sabırla kavrulan irmik yada un'a şerbetinin ne zaman verileceğine ,ne zaman
demlenip tabaklara alınacağına karar verirler.Yani diyeceğim o ki helva başlı başına özen ister,
itina ister ve lezzet ister..
Bugün ben sizlere yine Saray Mutfaklarında hazırlanan ve günümüze uyarlanan bir helva
tarifi hazırladım.Yer fıstığının da bol olduğu şu günler de pişebileceğiniz ,ister tepsiye dökerek
baklava dilimi gibi kesin isterseniz mini silikon kalıplar da şekil vererek ikram edin.
Hepinize kolay gelsin...
- MALZEMELER:
- 200 gr yer fıstığı
- 1 su bardağı un
- 1/2 su bardağı nişasta
- 100 gr tereyağ + 4 yemek kaşığı zeytinyağ
- 1 su bardağı su
- ŞERBETİ İÇİN:
- 2 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı süt
- HAZIRLANMASI:
- Yer fıstıklarını bir tavaya alın ve kavurun.
- Rondodan geçirerek un haline getirin.
- Helva tencerenize tereyağını alın ve eritin.
- Unu ilave ederek kısık ateşte kavurmaya başlayın.
- Ununuz gevşeyerek renk değiştirene kadar kavurun.
- Bu aşamada zeytinyağ ekleyin ve fıstıkları ialve ederek 5 dakika daha birlikte kavurun.
- Nişastayı bir kaseye alın ve 1 su bardağı su ile açın.
- Ilık haldeki süte şekeri ekleyin ve el çırpıcısı ile pişirmeden karıştırarak şekerin erimesini sağlayın.
- Şeker tamamen eriyince nişastalı suyu da ekleyin karıştırın.
- Kısık ateşte kavurduğunuz un ve fıstıklara yavaş yavaş şerbetini ekleyerek karıştırın.
- Şerbetini çektire çektire ekleyeceğiz.
- Şerbetini tamamen çeken helvayı ateşten indirin ve demlemeye bırakın.
- Ilık hale gelinde ister bir borcama dökün dilimleyin,isterseniz de minik silikon kalıplarda şekil vererek hazırlayın.
- Arzuya göre üzerini yer fıstıkları ile süsleyebilirsiniz.
- Afiyet olsun.
- Sevgiyle...💖💖💖
0 comments: