ANA YEMEKLER,

KORE MUTFAĞI-TTEOKBOKKİ NASIL HAZIRLANIR ? TARİFİ NEDİR ?

Temmuz 24, 2024 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

TTEOKBOKKİ-a..jpgMerhabalar sevgili dostlar, Uzak Doğu Mutfağı tutkunlarının kalbinde ayrı bir yere sahip KORE MUTFAĞI,göçebe kültürün etkisiyle şekillenen ,bulunduğu coğrafya'nın etkileri
ni en leziz şekilde yansıtan,geleneksel lezzetlerine ve iklimin getirilerine fazlasıyla sahip çıkan ''KORE MUTFAĞIN''da ,deniz ürünleri,susam,zencefil,sarımsak,pirinç ve kırmızı biber sıklıkla kullanılıyor. Bu mutfağı anlamak için özellikle Kore halkının gıda ve tıbbı aynı kefeye koydularını söylemekte fayda var.Koreliler ,sağlığın ve hastalığın yedikleri gıdalardan geldiğini düşündükleri için '' gıdanın olgunlaşması''yani fermantasyon sürecine çok önem veriyorlar.Kore'ye ait olan Biber salçası,soya fasulyesi ezmesi (doenjang),soya sosu (gonjang),ve tuzlu deniz ürünleri bu yöntemin kullanıldığı en güzel örnekler olarak gösterilebilir. Neredeyse her sofraya konularak,çok sık tükettikleri KİMCHİ ve PiRİNÇ LAPASI Kore Mutfağının olmazsa olmazlarıdır. Bugün sizler için bu lezzetli Mutfaktan iki yemek seçtim.Uzak Doğu yemeklerinin rağbet gördüğü ülkemizde özellikle gençlerin ev ortamında da bu yemekleri rahatlıkla pişirebilecekleri şekilde yazmak istedim. Hepinize kolay gelsin. TTEOKBOKKİ-(Pirinç Keki) En meşhur sokak lezzetleri arasında yerini alır.Enfes acılı sosuyla iştah açan Tteokbokki,genellikle yeşil soğan ve haşlanmış yumurta eşliğinde servis ediliyor. MALZEMELER: PİRİNÇ HAMURU HAZIRLAMAK İÇİN: 2 su bar.Pirinç Unu 1 tutam Tuz 1 su bar Ilık Su 1/2 çay bar.Sıvıyağ HAZIRLANMASI: Pirinç unu ve tuzu karıştırın.Azar azar ılık su ekleyin. Avucunuzla bastırdığınız da birleşen hale gelene kadar yoğurun. Geniş bir tencerenin yarısına kadar su koyun ve orta ateşte kaynatın. Üzerine buhar aparatını yada çelik bir süzgeç oturtun. Yağlı kağıdı ıslatarak yerleştirin.Ve pirinç hamurunu yağlı kağıda sararak tencerenin kapağını kapatarak takribi 30-40 dak.pişirin. Pişen pirinç hamurunu sıvıyağ ile yağladığınız tezgaha alarak sıcakken bir kazıma spatulası yada merdane ile ılık hale gelene kadar yoğurun. Eliniz değecek ısıya gelince ara ara tezgaha ve elinize sıvıyağ sürerek yumuşak kıvama gelene kadar yoğurun. Hamur pürüzsüz ve esnek bir kıvama gelince bezelere bölün ve rulo yaparak istediğiniz boyutlarda kesin.(Düdük makarna boyutu olabilir) Hepsini bir tabağa alın ve üzerini strech'leyin buzdolabına kaldırın. SOS İÇİN: 1 yem kaş Acı Biber Salçası 1 yem kaş toz Kırmızı Biber 1 tat.kaş.Şeker 4 yem kaş Soya Sosu 3 diş Sarımsak 1 yeme kaş.Taze Zencefil (rendelenmiş) 1 çay bar.Lahana Turşusunun Suyu 2 ad Sardalya Balığı (konserve) 2 su bar.Sıcak Su HAZIRLANMASI: Bir kase içine bütün malzemeleri alın ve üzerine sıcak suyu ekleyerek karıştırın. 10 dakika beklettikten sonra süzgeç ile süzün. PİŞİRMEK İÇİN: 3 yem kaş Sıvıyağ 1 ad Kuru Soğan 1 çorba kasesi Lahana Turşusu (şeritler halinde kesilmiş) 4 ad Taze Soğanın beyaz kısımları ÜZERİNE: Kavrulmuş Susam Çörek otu 3 ad Taze Soğanın yeşil kısımları HAZIRLANMASI: Kuru soğanı yarım ay şeklinde doğrayın ve sıvıyağ ile tavaya alarak kavurmaya başlayın. Kesilmiş Lahana turşusunu,taze soğanın beyaz kısımlarını (2-3 cm doğranmış) birlikte soteleyin. Hazırladığınız sos'u da ekleyin. Pirinç keklerini ilave ederek malzemeler bütünleşene ve kıvam alana kadar pişirin. Ateşten alın,tabaklara servis ederken üzerine kavrulmuş susam,çörek otu,taze soğanın ince doğranmış yeşil kısımlarını ekleyerek servis edin. Afiyet Olsun. Sevgiyle..

0 comments: