KEK-PASTALAR,

Paskalya Çöreği yapılışı

Aralık 19, 2015 Neşem Çelik 2 Yorumlar

Merhabalar,
Bugün vereceğim tarif tam da bugünler de yapılacak çöreklerden..
Uzun süredir ben de yapmıyordum,aslında çok da severim.
Haydi buyrun geçelim tarifine..

PASKALYA ÇÖREĞİ..

MALZEMELER:

1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvıyağ
3 ad yumurta (1nin sarısını üzeri için ayırın)
7 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 paket instant maya
1 dolu yemek kaşığı mahlep
Aldığı kadar un (takribi 8-8,5 su bardağı )
ÜZERİNE:
Yumurta sarısı
susam
YAPILIŞI:
Hamur yoğuracağınız kaseye mayaları boşaltın ve üzerine 2 çay kaşığı şeker ve mayanın üstünü örtecek kadar ılık su (1/2 çay fincanı)ekleyerek,mayanın kabarmasını sağlayın.
Maya kabarınca ılık sütü,sıvıyağını,toz şekerini,tuz,mahlep ve yumurtaları ekleyerek karıştırınız.
Yumurtanın birinin sarısını ayırmayı unutmayın.
Sıvılar iyice karışıp,şeker eriyince unu ilave etmeye başlayabiliriz.
Bir kaseye unu eleyin ve yavaş yavaş ekleyin.
Ele yapışmayan ama çok da sert olmayan bir hamur olmasını sağlayın.
Şimdi hamurunuzun üzerini bir sofra örtüsü ile kapatın ve sıcak bir ortamda mayalandırın.
En az 1 saat hamur mayalansın.
Mayalanan hamurunuzu mutfak tezgahına alın ve yoğurun.
Hamuru 4 eşit parçaya ayırın.
Her bir parçayı 3 eşit bezeye ayırın ve 3 adet rulo yapın.
Bu ruloları saç örgüsü gibi örün.
Diğer hamurlar için de aynı işlemi yapın.
Fırın tepsisini yağlı kağıt ile kaplayın ve iki ayrı tepsiye 2 li olarak yerleştirin.
4 adet paskalya çöreğiniz olacaktır.
45 dakika kadar da tepside bekletin.
Ayırdığınız yumurta sarısını üzerlerine sürün ve susam serpin.
175 derece de ısıtılmış fırında üzerleri iyice kızarana kadar pişirin.
Üzeri nar gibi kızarsın derler ya işte aynen öyle olsun.
İşte çörekleriniz hazır,biraz ılınınca dilimleyerek servise sunabilirsiniz.
Afiyet olsun..

2 yorum:

  1. elinize sağlık Neşem hanım çok leziz görünüyor ilk fırsatta deneyeceğim tarifinizi sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim..deneyin memnun kalacaksınız..SEVGİLER..

    YanıtlaSil