Ekler Pasta,

Ekler Pasta

Ocak 04, 2017 Neşem Çelik 0 Yorumlar



EKLER PASTA

19.yüzyılın sonlarına doğru Fransa da çıkan bu pasta,bugün günümüzde hala
çok sevilen ve çok da tercih edilen bir pastadır.
O yıllarda Fransız Kraliyet ailesinin hamur işi aşçısı Marie-Antoine Carême tarafından
yapıldığı ileri sürülmekte..
Eclair^yani Ekler,fransızca da şimşekler çakıyor anlamına gelmektedir.
Gerçekten de eğer taze malzeme ve güzel bir tarifle ehil birinin elinden çıkan 
Ekler pasta da şimşekler çaktırır..
Şimdi sizlere yazacağım tarif de harfiyen yaparsanız nefis ekler pastalar çıkacaktır.
Haydi o zaman başlayalım..
MALZEMELER:
150 ml.su
100 gr tereyağ
150 gr un
1 fiske tuz
5 adet orta boy yumurta
(tahta kaşığı hamura sapladığınızda dimdik duruyorsa yumurta yeterlidir.)
ARA KREMA:
2 adet orta boy yumurta
4 yemek kaşığı toz şeker
4 yemek kaşığı un
500 ml.süt
ÜZERİNE:
200 gr ben -mari usulü eritilmiş bitter çikolata
Antep fıstığı
Lütfen ölçüleri tam ve eksiksiz uygulayın.
Püf noktalarına dikkat ediniz.
YAPILIŞI:
Bir tencereye su,yağ ve tuz ekleyerek orta ateşe oturtun ve yağın erimesini sağlayın.
Tereyağ eridiğinde su da kaynamaya başlayacaktır.
Unu eleyerek kaynayan su -yağ karışımına boşaltarak hızlıca karıştırın.
Tahta bir kaşıkla bu işlemi daha rahat yapabilirsiniz.
Hamur toparlanıp ,tencerenin içinde toplanıyorsa ateşten indirin ve ılımaya bırakın.
Ilınan hamura yumurtaları birer birer,hamura yedire yedire bırakın ve harmanlayın.
Hamurunuzu ister kaşıkla yada daha kolayı bir torba içine alarak uzun şeritler
halinde tepsiye (6-7cm.lik) aralıklı sıkarak dizin.
Tepsinize yağlı kağıt kaplamanızda fayda var.
Tepsiye dizdiğiniz hamurlarda sivri çıkıntılar olursa ,elinizi ıslatarak hamuru düzeltin.
Fırınınızı 180 derece de ısıtın ve 35 dakika pişirin.
Hamurlar pişince fırını kapatın ve kapağının arasına bir tahta kaşık yerleştirin.
Fırın kapağının ara kısmından girecek soğuk hava ile hamurunuz soğusun ve kurusun.
Acele etmeyelim..
Biz bu arada ara kremasını hazırlıyalım..
Bir tencereye sütü alın ve ısıtmaya başlayın.Bir başka kasede un,şeker ve yumurtaları karıştırın.
Sıcak süte alıştırarak un karışımını ekleyin ve hızlıca karıştırın.
Kremanız 5 dakika içinde koyu bir kıvam alacaktır.
Ateşten indirin ve soğutun.
Hamurlar soğudu ..o zaman içlerini doldurabiliriz.
İsterseniz krema torbasına kremayı doldurarak sivri uçlu bir duy ile hamurun iç kısmını 
doldurabilirsiniz yada hamuru ortadan ikiye keserek kaşık yardımıyla içlerine krema
koyabilirsiniz.Hangisi kolayınıza gelirse..
Bu arada hamurlar içi boş dışı sert olacak..
Şimdi de çikolatayı ben-mari usulü eritin ve ekler pastalarınızın üst kısmını çikolataya 
batırın.Antep fıstık tozu yada file antep fıstığı ile son noktayı koyun.
Yazdıklarımı harfiyen uygularsanız nefis bir EKLER PASTA karşınızda..
Afiyet olsun,sevgiyle kalın..

0 yorum: